2012-01-27

Iran vänder på steken

Iran tänker på söndag införa en lag mot att sälja olja till EU-länder och föregriper därmed de EU-sanktioner mot iransk oljeexport som ska träda i kraft 1 juli. Så får EU-länderna stå där med lång näsa när de plötsligt tappar 0,6 miljoner fat oljeimport per dag. Länder som drabbas blir Italien, Spanien och framförallt Grekland, som just nu handlar all sin olja från Iran. EU-länderna hade planerat för en övergångsperiod fram till i sommar tills man stoppade iransk olja, men så blir det alltså inte nu. Vad effekterna blir återstår att se, men de lär knappast vara positiva för ett EU som redan är i ekonomisk kris.

Irans styrande verkar betydligt smartare än EU-politikerna och fick sig säkert ett gott skratt när de kom på denna lag. Skrattar bäst som skrattar sist!

21 kommentarer:

 1. Bättre förekomma än förekommas heter det ju.
  Att vara smartare än Bryssel tycks inte vara så svårt

  SvaraRadera
 2. Ja det va faktisk lite fyndigt av dom he he, undra hur dom gör nu då ?? vad skall dom sanktionera då,, iran lär ju inte ha svårt att bli av med oljan ändå,, som sagt det är nog bara ett räv spel från allas sida

  SvaraRadera
 3. Idag köper Indien och Kina 40% av Irans olja. Deras stadigt ökande behov sväljer lätt denna mängd.

  SvaraRadera
 4. Förr var det nu - men dj-gt var det ännu värre.
  Håkan Larsson

  SvaraRadera
 5. Ojdå, är det säljarens marknad, det tänkte vi inte på.

  SvaraRadera
 6. 0.6 miljoner fat olja som ändå säljs till någon annan än till EU gör varken till eller från. Värre blir det om oljearbetarna i Nigeria strejkar och 2 miljoner fat olja försvinner från marknaden. Strejkhotet beror på att regeringen vid nyår höjde det inhemska priset från ca 3 kronor litern till ca 6 kronor litern. Kravet är att höjningen tas tillbaka. Världsmarknadspriset ligger på ca 4 kronor litern.
  Högsta subventionerna har Saudiarabien där priset ligger i spannet 40 öre - 120 öre per liter - till kund.

  OBS! priserna i svenska kronor är något avrundade!

  SvaraRadera
 7. Bye bye irans regim inom några år?

  SvaraRadera
 8. Tvärtemot vad folk verkar tro så är den iranska regimen den enda som agerar rationellt och återhållsamt i denna konflikt.

  SvaraRadera
 9. Detta kan påskynda USA´s och Natos militära press på Iran. Säkert fejkar man en Iransk aggresion och så smäller det.

  Konspirationsanalyser är min hobby.

  SvaraRadera
 10. Under förutsättning att Iran står fast vid detta beslut lär det inte dröja många månader innan USA och NATO ingriper med våld och det blir en officiell version som ska säljas till världen...

  Den Iranska våren, någon?

  SvaraRadera
 11. Man må tycka vad man vill om Iran men dom agerar onekligen rationellt.

  SvaraRadera
 12. Hånflabb åt EU-pajaserna.
  Tydligen så att en hel del europeisk raffinaderikapacitet också är anpassad efter Iransk crude.
  Viktigast nu för Iran är att inte låta sig provoceras, men det har de ju varit coola med hittills. Vad tror ni USA skulle gjort om deras kärnfysiker nackats en efter en ?
  Så USA-Israel-NATO har nu att dra igång ett krig utan ens tillstymmelse till trovärdig anledning och med oändligt mycket mer i potten än nåt tidigare krig.
  Hard sell, men USAs vilja att starta fiaskokrig verkar ju å andra sidan vara omåttlig

  SvaraRadera
 13. kan man inte sälja till Kina, eller Mr X som kan säljer vidare till ett EU land. Ha Ha. ingen BIG DEAL den där.

  SvaraRadera
 14. Sverige slutade iallafall att importera olja från Iran 2007. Visserligen har det ökat vårt beroende av rysk olja vilket kan bli obekvämt på lite längre sikt...

  SvaraRadera
 15. Ser inte problemet. Vem säger att inte EU har räknat med det här scenariot och har reserver. Italien, Grekland och Spanien lär knappast storkonsumera nu när länderna är ruinerade. Spanien med en arbetslöshet på 23% och snart har vi samma nivåer i Grekland.

  Iran borde koncentrera sig på att bygga ett par bunker till för om inte iranska folket för uppror och störtar regimen så kommer antingen USA eller Israel att bomba dem.

  Det är en sjuk värld vi lever i.

  SvaraRadera
 16. Ser inte heller problemet, bomba Iran.
  Att deras olja, och troligtvis hela persiska gulfens, försvinner löser EU med sina reserver och lite shopping på andra håll.

  SvaraRadera
 17. Varför ska man bomba Iran? (Frågan riktad till Anonym 08:06)

  De har inte startat krig mot någon och vill de inte sälja olja till EU så ska de väl få bestämma det själva?

  SvaraRadera
 18. Antog dom lagen eller hur gick det? Snart Onsdag utan att man fått någon klarhet om Iran faktiskt gjorde som dom hotat eller om det var tomma hot som vanligt?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.