2012-01-05

Ungern, Ungern

Dags att skriva om Ungern igen, då det hänt saker sedan jag skrev om Ungern i lördags och jag även upptäckt en hel del intressanta saker som hänt tidigare.

Den ekonomiska situationen för Ungern ser ut att förvärras. Igår försvagades den ungerska valutan till en ny historisk bottennivå på runt 320 forint per euro. Förra bottennivån sattes i februari 2009. Den ungerska forinten är den valuta som försvagats mest i hela världen det senaste halvåret, då den sjunkit 16 procent mot euron.

Samtidigt steg räntan på Ungerns tioåriga statsobligationer till 10,8 procent. Statsskulden hade i slutet av september stigit till 82,6 procent av BNP, vilket är den högsta nivån sedan 1995. Janos Lazar, ledare för regeringspartiet Fidesz' parlamentsgrupp säger att "Ungern kommer inte att ställa in betalningarna och landet kommer att betala på sina skulder fullt ut" och tillägger att det är "absurt" att anta att Ungern skulle kunna ställa in betalningarna. Bara att han ser sig nödgad att gå ut och förneka säger en hel del.

Igår meddelade EU-kommissionen att det finns risk att Ungerns nya lag för landets centralbank strider mot EU-regler.
- Vi har slutligen (efter intensiv brevväxling) fått en översättning av lagen i dag. Vi kommer nu att analysera lagen och avgöra om denna nya lag följer gemensamma EU-regler, sade talesmannen på tisdagen.
IMF och EU har i höstas avbrutit förhandlingarna om ytterligare nödlån till Ungern. Ungern sade i förra veckan att de tänker inleda samtal med IMF någon gång i början av januari. Frågan är om IMF vill det innan centralbanksfrågan är färdigutredd. Enligt Bruxinfo ska EU-kommissionen 11 januari diskutera Ungerns nya centralbankslag och även om man ska återuppta förhandlingarna om nödlån.

I och för sig ligger det i EU-kommissionens eget intresse att stödja Ungern ekonomiskt, för skulle Ungerns ekonomi braka ihop så sitter eurolandet Österrikes banker mycket illa till, då det är de som lånat ut mest dit. Och Ungern klarar nog inte sin statsbudget utan nödlån från IMF och EU.

Det är inte bara den nya centralbankslagen som förargar EU-kommissionen, utan igår sade kommissionen att man kan komma att bötfälla Ungern om landets nya medialagstiftning visar sig strida mot EU-fördragets regler om pressfrihet, balanserad nyhetstäckning och rättvisa regler för medieregistrering.

Vi ska inte glömma att Ungern, som nu sätter sig på tvären mot EU, så sent som första halvåret 2011 var ordförandeland för EU - absurditeternas union.

Det var en hel bunt med nya lagar som trädde i kraft i Ungern vid årsskiftet, bland annat en kontroversiell ny konstitution, som har lett till protester - demonstrationer med tiotusentals deltagare. Den nya grundlagen ger regerande Fidesz en massa makt över bland annat utnämningar av domare. EU-kommissionen ska även granska den nya konstitutionen för att se att den är i linje med EU-fördraget.

Det ungerska parlamentet slog år 2011 rekord i antal nya lagar. 213 lagar antogs, vilket är det största antalet på ett år i landets historia. Förra rekordet var från 2010, då 191 lagar antogs. Det verkar som om regeringspartiet Fidesz under Viktor Orbán efter sin valseger våren 2010 försöker att förändra saker snabbt.

Mark Palmer, som var USA:s ambassadör i Budapest 1986-1990 säger nu i en intervju att det finns risk att Ungern åker ut ur EU om inte regeringen ändrar sin nuvarande kurs.

I december kom den ungerska konstitutionsdomstolen fram till att flera av punkterna i den nya medielagen strider mot pressfriheten. EU-kommissionen har uppmanat Ungern att följa domstolens utslag.

En av punkterna i den nya konstitutionen är att landets officiella namn ändrats från "Ungerska republiken" (Magyar Köztársaság) till bara "Ungern" eller "Ungerska landet" (Magyarország). Vad vill man säga med detta? En förberedelse för att kunna byta statsskick?

För att återgå till medielagen, så har den populära regimkritiska talradiostationen Klubrádió nyligen förlorat sitt sändningstillstånd och tvingas sluta sända 31 mars i år. Deras frekvens har istället getts till en nystartad radiostation vid namn Autórádió, som ägs av två personer som tidigare aldrig hållit på med radio. Det nya medierådet som ger sändningstillstånd slår tillbaks all kritik och säger att Autórádió uppfyller kriterierna för radio enligt medielagen bättre än Klubrádió. Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) kritiserar genom sin pressfrihetsrepresentant det hela.
det är beklagligt att en oberoende och populär politisk talradiostation ska stängas ner. Radiostationen är känd för sin kritiska politiska syn och hade en halv miljon lyssnare dagligen. Som en viktig källa till oberoende information bidrog den till mångfalden i media.
En annan ny lag är den nyligen antagna kyrkolagen, som ställer upp kriterier för vad som gör en organisation till en godkänd religiös organisation. Denna lag har kritiserats för att inskränka religionsfriheten. En religiös organisation i Ungern måste nu lämna minst 1000 namnunderskrifter till parlamentet för godkännande. Bland annat krävs att ett religiöst samfund måste ha existerat internationellt i minst 100 år eller i Ungern under minst 20 år. Nya profeter eller utbrytarkyrkor göre sig icke besvär!

Det är skrämmande att läsa denna redogörelse för hur nyheterna censureras i ungersk statlig teve. I december genomförde några tidigare teveanställda en hungerstrejk utanför tevebolaget i protest mot den som de säger utbredda nyhetsmanipulation som regeringen ägnar sig åt.
"Vi fick klara instruktioner om förväntningarna på varje nyhet, vad den skulle antyda", sade Norbert Fekete, en tidigare redaktör för kvällsnyheterna, som fick sparken i juli.
"Ett återkommande tema var trycket att kasta ett negativt ljus på den tidigare socialistregeringen. Under den nuvarande regimen händer bara goda saker."
DN tog igår upp Ungerns farliga väg.
Premiärministern har fått rätt att utnämna en lång rad högt uppsatta statliga tjänstemän: riksåklagaren, riksbankens två vice ordförande, revisionsrättens ledamöter, ombudsmannen och medlemmarna i det mäktiga medierådet, som nyligen beslutade att stänga landets enda oberoende radiostation Klubradio.

Dessutom har högsta domstolens ordförande fått sparken och 200 av landets domare har tvingats gå i förtida pension.
[...]
Det gäller bland annat skattepolitiken. En så kallad platt skatt på inkomster slås fast i ett tillägg till konstitutionen, vilket också har fått EU och IMF att reagera. Om höjda skatter innebär ett grundlagsbrott i Ungern – vad ska landet då göra åt sitt växande budgetunderskott? Och vad finns kvar av demokratin om en ny politisk majoritet inte kan ändra skatterna?
Åt vilket håll kommer utvecklingen i Ungern att gå vidare? Den nuvarande riktningen leder mot något slags totalitär ungersk stat.

12 kommentarer:

  1. Vilket är bäst, EU:s totalitära union eller Ungern? Skillnaden är hårfin.
    Lägg ner EU också!

    SvaraRadera
  2. UNGERN HÅLLER PÅ ATT VAKNA !
    Hoppas att Grekland, Italien, Spanien, Portugal....kommer att följa Ungersk exampel.
    Bort med EU !
    Bort med IMF !
    Bort med Wall Street bankirerna !
    Bort med NATO !

    SvaraRadera
  3. Frågan är vilket som är värst att ett enskilt land går före det officiella EU eller tvärt om. Kanske kan exemplet Ungern belysa, väcka och visa medborgarna vilket EU, som vi riskerar att glida in i om vi inte protesterar och ifrågasätter denna djupt odemokratiska union - en koloss på lerfötter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är verkligen hög tid att europas folk reagerar på EU politiken,
      Flera länder "ligger lågt" med krävande, men avgörande reformer... (det går för sakta)
      Ungerns exempel är diskutabelt, men man försöker lösa sina problem i en rasande takt (med en hel del teknokratiska misstag)
      Kriser av den här dignitet som håller på att växa över huvudet på europeiska folken är potenciellt mycket farligt...
      håll tummarna att reformerna lyckas i Ungern..

      istvan kapas, liberal europa united

      Radera
  4. EU-vänner och Brunskjortor över hela Europa förena Eder. Välkomna den vackra totalitära staten.

    SvaraRadera
  5. Jag röstade NEJ och det är med en blandning av fascination och oro jag följt "utvecklingen" av EU de senaste 10 åren.

    Vad kan få Svensken att vakna ? tydligen inget.

    Fast är det inte naivt och tro att Svensken skall vakna när vi sett hur långt saker kan gå innan majoriteten vaknar i ett land ? ( Läs Tyskland 1939 och hundratals andra situationer som objektivt ter sig obegripliga för en extern observatör. )

    SvaraRadera
  6. Jag tror att det här är ett spel för gallerierna precis som Greklandsfallet.

    EU (Tyskland) har inget annat val än att betala Greklands, Irlands och Ungerns räkninger, annars, som du skrev, kommer div. EZ-banker haverera och dominoeffekten kommer få hela EZ på fall.

    Om Tyskland inte betalar är det bara att hota med betalningsinställelse (det sker naturligtvis inte i media utan mer förtäckt) så kommer pengarna in på kontot dagen efter.

    SvaraRadera
  7. Det verkar som om Ungern har varit i Sverige och studerat hur man ska manipulera sin befolkning.

    SvaraRadera
  8. Hårfin skillnad mellan Orban och van Rompuy.

    Jaja, tryggheten förblindar.

    SvaraRadera
  9. Men skulle kunna se det som att Ungern helt enkelt har framförsikt och agerar innan det blir standard inom EU.


    EU är bara arg för att Ungern avslöjade överraskningen för oss andra EU-medborgare.

    SvaraRadera
  10. Jag gillar ditt sätt att beskriva EU, det mesta i unionen är absurt och har varit under lång tid.

    Synd bara att de flesta svenska politiska partier inte ens har ägnat frågan någon mer ingående analys, och att folket i de flesta fall är totalt ointresserade.

    Men det ger sig självt när valutasamarbetet, och därmed bankerna, rasar ihop..

    Då kostar det förstås.

    Sen igår finns det dock en partiledare i det här landet som är påläst och förstår problematiken i unionen, i valutasamarbetet mm.. hans viktigaste uppgift blir förmodligen folkbildning.. i såväl riksdag som annorstädes.

    /Tompan

    SvaraRadera
  11. Sjöstedt är en av få, förutom de riktigt EU-vänliga politikerna, som har en mångårig på platsen erfarenhet av EU. Tyvärr tror jag att riksdagspartierna tillsammans med de största agendasättande dagstidningarna är så pass EU-vänliga att de hellre startar ett drev mot Sjöstedt i stället för att ta hans kritik på allvar.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.