2012-01-03

Hoppsan Spanien!

I fredags, sådär lagom när alla tänkte på nyår istället för skuldkris, sade Spaniens nya regering att budgetunderskottet för 2011 väntas landa på 8 procent av BNP istället för tidigare prognosticerade 6 procent. Dessutom sade finansministern igår att underskottet kan komma att revideras upp ännu mer. Känner vi inte igen en sån där hoppsanupplevelse från när det var regeringsskifte i Grekland 2009? Nu är spanska statens situation betydligt bättre, med mycket lägre budgetunderskott och statsskuld, men det är ändå illavarslande. Spanien är ett av de länder som kan ställa till med obehagliga överraskningar 2012.

EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn beklagar Spaniens miss. Ja, det var ju himla synd att de gjorde en sån miss och ännu mer synd att de inte upptäckte den förrän året nästan var slut. För slarv eller fusk var det säkert inte fråga om...

Den nya spanska regeringen tar till åtgärder för att stärka statsbudgeten, bland annat frysning av offentliganställdas löner, och Olli Rehn applåderar. Trots det kommer Spanien att uppvisa budgetunderskott 2012 och framförallt väntas BNP krympa då landet åter går in i recession. Arbetslösheten är redan skyhög. Det värsta problemet för Spanien är dock att landets banker sitter med gigantiska förluster efter den monumentala spruckna bostadsbubblan - förluster som dock dolts genom generösa bokföringsregler.

Någon gång måste dock dessa problemkrediter fram i ljuset och då blir det allvarligt för landet. Att den spanska ekonomin skulle prestera "en återgång till en uthållig tillväxtbana" de närmaste åren känns otroligt.

Tillägg: Arbetslösheten fortsätter att stiga i Spanien för femte månaden i rad. Turismen och exporten har tydligen fallit under slutet av året.

11 kommentarer:

 1. Mi Casa Su Casa.

  EU is da shit. Print Baby Print.

  SvaraRadera
 2. Japp, bara för ECB att fortsätta trycka ännu fler värdelösa Euro sedlar.
  haha, vi som har något mellan öronen tankar guld och silver billigt, hoho.

  SvaraRadera
 3. Knoll och Tott2012-01-03 15:23

  Sitter i min jordkula i Playa del Ingles och njuter av sol och värme. Mjölkar mina getter och tillverkar ost som säljes "svart" på marknaden. Min sjukpension från Sverige sätts in den 19:e varje månad. Kan man ha det bättre ? Här har jag fri sjukvård och fria mediciner. Passar mig utmärkt då jag passar på att göra morgontoalett varje dag på min vårdcentral. Resten av ledig tid handlar jag med Bulls och Bear och tjänar skattefritt i min KF. När jag blir riktig pensionär kommer jag hem till Sverige och kräver min rätt som Svensk.

  SvaraRadera
 4. Varför kan inte spanska banker göra som italienska,dvs värdepapperisera skulderna som utlåningen till bostäder avser, lämna dessa till ecb som säkerhet för billigare lån.

  SvaraRadera
 5. 14:38 : Hur mycket tror du guld+silver kommer att vara värt när den industriella efterfrågan sjunker och den generella köpkraften för samlare och sparare sjunker ? Att lägga alla ägg i guldkorgen just nu är inget jag gör ivf., gärna diversifierad men inte indoktrinerad.

  15:23 Kul fantasiinlägg fast sjukersättningen kommer den 18e och Spanien har INTE tillgång till samma mediciner som vi har genom Landstinget och då syftar jag på de dyrare medicinerna. Du får nog anstränga dig lite hårdare för att uppnå en verklighet du trivs med i stället för att sitta här och fantisera ;-) Riktiga Spanjorer har dessutom inte Svensk KF, finns betydligt mer lönsamma modeller för någon med Spanskt medborgarskap... fast det visste du väll redan ;;;-)

  SvaraRadera
 6. Jag skulle gärna vilja veta hur stor del av BNP som består av turistintäkter och industrin kring turismen i resp. land: Portugal, Spanien, Italien och Grekland. Både före Euron och i dag.
  Håkan Larsson

  SvaraRadera
 7. Blir nog en spännande följetång under 2012. Där till lägger vi presidentval i Ryssland, Frankrike, USA...

  SvaraRadera
 8. 20:11
  när det gäller Spanien står turistindustrin(inkl inhemsk turism) för ca 10% av GDP och exempelvis bilindustrin står för 3,3 % av GDP. Spanien tillhör de fem främsta OECD-länderna när det gäller ökning av exporten de senaste åren. Problemet är att den inhemska konsumtionen har kraschat.

  SvaraRadera
 9. 20:11
  Italien fakta Wikipedia m.fl.:
  2010 Italy was the seventh-largest economy in the world and the fourth-largest in Europe in terms of nominal GDP
  Italy owns the world's 3th largest gold reserve (!).
  the tourism industry contributes approximately one-third to Italy's GDP

  SvaraRadera
 10. Grekland:
  Greece attacts more than 17.5 million people each year, contributing 15% to the nation's Gross Domestic Product GDP

  Portugal:
  Tourism is playing an increasingly important role in Portugal's economy contributing with about 5% of the Gross Domestic Product (GDP).

  Frankrike:
  The amount of income from tourist services (84.7 billion Euros in 2009) and the proportion of value added to the GDP (41.6 billion Euros, or 2.4% of GDP) are extremely high, higher than those of key sectors of the economy such as energy (30 billion Euros), agriculture (30 billion Euros), the agri-food industries (25.7 billion Euros) and the motor industry (11.2 billion Euros)

  England:
  Tourism accounts for £96 billion of GDP (8.6% of the economy) as of 2009.

  Man kan lugnt konstatera att turistindustrin är mycket viktig i hela Europa!!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.