2012-06-23

Annus Horribilis

Det har varit en rekordregnig junimånad i många delar av landet och det ger problem med vattensjuka fält där grödorna står och ruttnar.

Även tidigare i år har vädret varit konstigt, med bland annat extremt kallt första helgen i juni. Den underliga och tidvis väldigt kalla våren har gjort att mina odlingar inte lyckats så bra som tänkt.
Majsen har växt långsamt i det kalla vädret, så jag får nog vänta mig en senare skörd i år och vissa plantor kanske inte hinner ge mogna kolvar utan får skördas som minimajs.
Bönorna brukar så här runt midsommar ha börjat klättra en bit upp på sina störar, men som synes har de ännu inte kommit så långt. Jag hoppas att det blir varmt så att de hinner ikapp, men även här får jag nog räkna med senare skörd.
Tomatplantorna har lidit i det kalla vädret och är inte på långt när lika frodiga som förra året. Framförallt de kalla nätterna har gjort att tomatplantorna mår dåligt. När väl värmen kommer brukar dock tomater vara snabba på att komma igen.
Squash och gurka som jag sådde i början av juni har inte grott förrän nu. Här är det ytterst tveksamt om jag får någon skörd i år.
En av de få saker som klarat sig bra är ärterna. På bilden ovan klättrar blåärterna och det ser i alla fall ut att kunna bli en riklig skörd här.
Löken har också klarat sig bra och på bilden prunkar luftlök och gräslöken blommar för fullt. Gräslöksblommor är för övrigt både goda och dekorativa, både till sillen och i salladen.
Kålplantorna har inte heller kommit så långt som de brukar, men det beror nog mest på att jag sådde dem lite för sent i år. Åtminstone har det blöta och kalla vädret gjort att det varit väldigt lite angrepp av jordloppor i år. Plantorna på bilden ska bli savoykålshuvuden så småningom.
Bondbönorna verkar också ha klarat sig hyfsat.

Däremot lyckades jag att så rädisor och rucola precis innan den varma och torra perioden i mitten av maj, med påföljd att ingenting grodde.

Sammanfattningsvis så har det hittills varit ett förskräckligt odlingsår - ett "annus horribilis". Min erfarenhet är att det är bra att odla flera olika grönsaker, så även om några grönsaker går dåligt finns det alltid några som ger bra skörd.

8 kommentarer:

 1. Ja, det har varit riktigt uselt i år. Potatisen stortrivs däremot.

  SvaraRadera
 2. Samma här, fotona skulle kunna vara tagna hos mig. Dessutom en drös med mördarsniglar, många fler än förra året.Det enda jag är riktigt nöjd med är jordgubbarna och speciellt jordärtskockorna som som är ovanligt frodiga och kraftiga.
  /GeCe

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jupp, snigelår i år. Växte så långsamt att sniglarna hann ta mycket. Har fått plantera om flera ggr i år.

   Radera
 3. 1867 i repris? Grejen är att det inte skulle förvåna ifall alla sorters problem gör sig gällande synkront, att diesel blir en bristvara samtidigt som fjärrtransporter fallerar - och - vädret är ogynnsamt för inhemsk matproduktion. Spekulerar friskt nu, men det känns inte orimligt med ett svagår typ 1867 inom en 10-årsperiod från nu.

  SvaraRadera
 4. För mig är det första året jag odlar och jag trodde det gick bra när det växte så bra. Där ser man att det inte bara är att odla utan det tar tid och få fason på det.

  SvaraRadera
 5. Verkar som att den globala uppvärmningen lyser med sin frånvaro ;-) Vad gäller snigelår var förra året riktigt bra, nästan inga sniglar alls. Men i år verkar det bli illa. Hackar ett 20-tal varje kväll trots rikligt med antisnigelmedel. Dock inget mot för 7-8 år sen då det handlade om 100-tals sniglar varje kväll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt, "global warming" blir snarare "global weirding". Vi kan inte veta exakt hur vädret kommer att bli hos oss. Det kan lika gärna bli kallare när klimatet förändras pga att vädermönstren flyttar sig.

   Radera
  2. Precis som det har varit i 4.5 miljarder år då.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.