2012-06-01

Dåliga omen för euron och världsekonomin

Idag noterar jag två dåliga omen för euron som sammanhållet valutaområde. För det första säger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn att
"På det sätt som saker utvecklas och under nuvarande strukturer finns en signifikant risk att euroområdet bryts upp. Vi går antingen mot en försämring av euroområdet eller mot en gradvis förstärkning av den europeiska unionen”
När till och med Rehn nämner risken för eurouppbrott vet vi att det kan vara nära förestående.

Samtidigt som Rehn talar om strukturreformer och åtgärder så säger han sig vilja förlänga Spaniens tidsfrist med ett år för att pressa ned budgetunderskottet till 3 procent. "Extend and pretend".

Som andra omen har många idag noterat (bl.a. ZeroHedge och Paul Murphy på FT Alphaville) att det finns en ny valuta på Bloomberg:
XGD Crncy    GREEK DRACHMA (POST EUR) Spot
Enligt Bloomberg är denna post-euro grekiska drachma "an internal function which is set up to test." Jojo, de "bara testar"!

Från Grekland läser vi hur vänsterkoalitionen Syriza vill riva upp villkoren för stödpaketet, beskatta de rika och nationalisera banker. Inget som finansmarknaderna gillar.

Greklands och Spaniens problem lär leda till en global bankkris av svårt slag (tänk Lehman och troligen större), vilket i sin tur påverkar den reala ekonomin på många sätt, men framförallt genom kredittorka.

Världsekonomin ser alltså ut att vara på väg neråt med den europeiska skuldkrisen i ledningen. Vi ser allt fler tecken på detta.

Brent-oljan sjönk i förmiddags under 100 dollar per fat för första gången sen oktober. Maj månads nedgång i oljepriset är det största månatliga oljeprisfallet på tre år. Om vi får förnyad kraftig global recession, vilket det mesta alltså pekar mot, lär vi troligen se betydligt lägre oljepriser det närmaste året (jämför priskraschen 2008 ner till som lägst 33 dollar per fat). Detta är i sig inget som motsäger peak oil, utan ett ytterst volatilt oljepris är en konsekvens av peak oil som jag tagit upp tidigare, t.ex. i "Peak oil - inflation eller deflation".

Från USA kom under eftermiddagen siffror om att det inte alls skapas så många nya jobb som skulle behövas och arbetslösheten åter ökar. Dessutom reviderades siffrorna för mars och april neråt. Dock kan vi på den positiva sidan notera att sysselsättningen ökade (som andel av befolkningen) och även andelen av befolkningen som ingår i arbetskraften ökade.

Inte heller från Kina kan vi förvänta oss någon draghjälp för världsekonomin - snarare tvärtom. I morse kom där inköpschefsindex som uppvisade den största nedgången på över två år. Läs också "Guldåldern över i Kina" från Joe Olsson, som skriver den bästa bloggen om Kina på svenska: InBeijing. Där beskriver han "hur byggsektorn ger tydliga signaler på att Kinas ekonomiska tillväxt är inne i en stagnation".
Intervjupersonerna sade bland annat att försäljningen av grävmaskiner under årets två första två månader minskade med 40 procent, och att många företag som levererar maskiner och material till byggsektorn har likviditetsproblem och bekymmer på börsen.
...
Det bådar givetvis inte gott för Kina, då byggsektorn står för upp emot hälften av dess ekonomiska tillväxt, som drivs av statliga investeringar vilka nu minskar drastiskt.
Läs även Musik@Centrifugens skuldkrisuppdatering.

9 kommentarer:

 1. Vilket land är det?
  Det består av 6 regioner med rätt så stor autonomi, med stora industriella och utvecklingsmässiga skillnader samt klar, kulturell särart mellan dess delar.
  Den första, allra folkrikaste delen med landets huvudstad har lite industri, främst inom försvar, saknar mineraltillgångar och förutom huvudstaden är rätt så fattig men har stora militära traditioner. Det mesta av officerskåren kommer från den regionen.

  Den andra, näst folkrikaste regionen är förmögen och ett paradis för turister. Jordbruk och industri är där på en högre nivå än i den första delen.

  Den tredje regionen är allra rikast och totalt industrialiserat, trots attraktivt läge för turism befinner den sig på ett avstånd från huvudstaden och är kulturellt klart avvikande.

  Övriga tre regioner är fattiga, baserar sin ekonomi på jordbruk och goda kontakter med huvudstaden.

  Uppdelning är tillfredsställande för alla så länge det varar. Vid minsta problem region två och tre hyser agg mot region ett. Att något är fel syns mycket bra i arbetslöshetsstatistiken. Den är i landet snarare över än under 20%. När den närmar sig 50% bland unga, arga män så talar vi om en krutdurk.

  Förresten – två första regioner har utmärkta, i europaklass, fotbollslag. Fotbollsfansen närmast hatar varandra.

  Nå, vilket land är det? OK, jag var lite lurig, beskrivning passar på två länder: Jugoslavien 1990 och Spanien 2012.

  Region ett är Serbien/Kastilien.
  Region två är Kroatien/Katalonien.
  Region tre är Slovenien/Baskien.
  Fotbollslag är Röda Stjärnan Belgrad/Real Madrid samt Dinamo Zagreb/FC Barcelona.

  Visst är Spanien idag ett annorlunda land än Jugoslavien för ett 20-tal år sedan men den dagen Spanien hamnar på obestånd så kan saker och ting hända illa kvickt. Vi kan bara spekulera om landet splittras som resultat av en tändande gnista: http://en.wikipedia.org/wiki/Dinamo_Zagreb%E2%80%93Red_Star_Belgrade_riot

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant jämförelse!

   Radera
  2. Det vore förfärligt om EMU fiaskot splittrar EU och EU länder. Om spänningarna inom en nation är för stora går det annars att inom EU göra delningar som Tjeckien och Slovakien.

   Radera
  3. Europatanken är fin, men EMU som egentligen bara är en del av den politiska europatanken är och var totalt fel. Bryts Euroområdet upp så bryts också den politiska iden med Europa upp, och det är tragiskt.

   Tjeckoslovakiens lyckliga skilsmässa är troligen en väldigt sällsynt händelse, känns som Jugoslaviens är mera normbildande faktiskt.

   Radera
 2. Tankeväckande kommentar!

  SvaraRadera
 3. Utvecklingen utav oljepriset är intressant, speciellt med tanke på Ryssland. Tsar Putin behöver ett högt oljepris för att behålla sin ställning, om oljepriset faller får han svårt att finansiera sina utsvävningar.

  SvaraRadera
 4. Flute, ditt inlägg är som en bekräftelse av tidigare väl kända profetior om den nedförsbacke vi befinner oss i. Vi ser början på det annalkande kaoset och ingen ansvarig tar några vettiga beslut för att hantera framtiden och aktivt skapa den nya paradigmen. Inget nytt där egentligen. Dock ett bra inlägg, som vanligt.

  I vår egen ankdamm finns dock inga större problem enligt våra visa ledare. Vi kan därför lugnt invänta finalen i let's dance för att därefter fortsätta fira segern i eurovison-schlagern. Det är i sanning en smått surrealistisk känsla över det hela. Som en konstig dröm.

  SvaraRadera
 5. *Guldkalle gnuggar händerna*

  Ja nu får Cornucopia äta upp det han har tjatat om så länge att guldet ligger fast i intervallet 350-360 kronor eller vad det var. I en handvändning steg det till 380 kronor, och Guldkalle vittrar prisrekord!

  /Guldkalle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lugn Kalle,
   prognosen 2000 USD till årsskiftet ligger fast.

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.