2012-06-03

BRIC snubblar

I fredags nämnde jag att inköpschefsindex i Kina sjunker snabbt. Jag noterar även från övriga BRIC-länder att den snabba tillväxt som skulle göra dessa länder till attraktiva investeringsalternativ inte längre håller samma takt som förut.

Indiens tillväxt mattades av snabbare än väntat under första kvartalet i år. Indiens BNP växter bara med 5,3 procent. För perioden april 2011 till mars 2012 växte BNP med 6,5 procent, mot regeringens gissning på 6,9 procent och förra årets 8,4 procent.

Brasiliens BNP växte bara med ynkliga 0,2 procent jämfört med fjärde kvartalet 2011. Sista kvartalet förra året uppvisade Brasilien till och med en BNP-krympning på 0,2 procent. På årsbasis var BNP-tillväxten i Brasilien bara 0,8 procent.

Ryssland har fortfarande hyfsad BNP-tillväxt på 4,9 procent på årsbasis, men den förväntas bara växa 3,4 procent i år. Här är dock energipriserna en stor joker i leken. Sjunker oljepriset i spåren av global recession och finanskris påverkar det Rysslands BNP kraftigt nedåt.

Kinas BNP växte "bara" med 8,1 procent på årsbasis första kvartalet och trenden är sjunkande sedan våren 2010. Kom ihåg att man ska ta alla siffror från Kina med en stor nypa salt.

BRIC-länderna lär inte kunna hålla emot när det blir global finanskris. Kina kan även lämna sitt eget bidrag till finanskrisen med effekterna av att deras stora fastighetsbubbla spricker.

5 kommentarer:

 1. Ja du Flute-den globala tillväxttakten mattas sannerligen av och nu kan ju inte ens USA ses som en "safe haven" även om det kortsiktigt flyr kapital dit och dollarn stärks. Fredagens jobbsiffror från USA var ju en mardröm, svårt för Obama-administrationen att soppa det under mattan ens under valcirkusen. Nyval i Grekland, FED-meeting 19-20 juni(QE3?) och Obama-cares live or die avgörs innan junis slut-Juni blir en INTRESSANT månad!
  /JL

  SvaraRadera
 2. Intresting indeed!
  verkar som att vi går in i en fas av deflationstryck och det enda botemedlet politiker känner till är easy money, frågan är bara hur långt de är villiga att gå och när det slutar verka helt och hållet. Är vi där nu måntro?

  SvaraRadera
 3. December 2012 - slut på tid, eller bara pengar?

  SvaraRadera
 4. Den STORA frågan är troligtvis vad alla medvetna kan göra för att få så små(klara sig lindrigt undan) konsekvenser som möjligt... vilka aktier på vilken börs? Vilka räntepapper i vilken valuta? Fastigheter? Råvaror? Fysiska råvaror? Eller spekulation i upp/ner?
  Alternativet till detta torde vara prepping ala TEOTWAWKI...
  /M

  SvaraRadera
 5. Vill bara säga att jag gillar den här bloggen mer och mer! Har flytt hit ifrån Cornucopia som till slut gjorde mig illamående med sina cynismer. Keep up the good work.

  /Mats Öhlén

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.