2012-06-21

Kinas byggbubbla når toppen?

InBeijing tipsar om att kinesiska byggbolaget BSB planerar att i den sydkinesiska staden Changsha bygga världens högsta skyskrapa. Sky City One skulle med sina 838 meter skulle slå Burj Khalifa i Dubai (828 meter). Bygget planeras börja i november i år och ska vara klart på rekordtiden tre månader! Burj Khalifa tog över fem år att bygga. Är det då möjligt på tre månader? Kanske, för BSB byggde nyligen en 30-våningars skyskrapa på bara 15 dagar (se denna film) och de har tidigare byggt ett 15-våningarshus på 6 dagar.

Rekordstora skyskrapsbyggen har historiskt ofta sammanfallit med toppar i konjunkturcykeln (enligt Skyscraper Index), så vi kan ana vad som väntar Kina. Just allt det rekordartade runt Sky City One bådar illa.

Att Kina har en fastighets- och byggbubbla illustreras också tydligt av följande diagram över cementförbrukning i förhållande till BNP som ZeroHedge hittat.
Det finns två länder som sticker ut rejält i diagrammet - Kina och Saudiarabien. I Saudiarabien kanske vi kan hitta en delförklaring i den snabbt växande befolkningen, men Kina har som bekant ettbarnspolitik.

7 kommentarer:

 1. Kina har väldigt stor befolkning och inflyttning från landsbygd till städer...

  SvaraRadera
 2. Oopps, vilken jävla smäll det kommer att bli, risken är att Kina, precis som USA, Sverige mfl mfl, levt på bostäder det senaste decenniet och fuskat upp BNP på så sätt.
  Som bekant, det som kommer upp kommer ner igen. /Köper guld

  SvaraRadera
 3. Såg att Sverige saknades. Ett annat mått på byggnation i olika former är var någonstans står världens byggkranar? Läste för några år sedan att 60 % av alla världens byggkranar finns i Kina, då koncentrerade till Shanghai.
  Vi har oxå förbrukningen av mängden sand och grus per capita. För 20 år sedan var den i Sverige ca 3 ton. Idag ligger vi på 10 ton per capita. Och vem säger att vi inte bygger i Sverige? De senaste 10 åren har vi i Sverige byggt fler förbifarter broar, vägar än nånsin tidigare i historien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sverige använder enligt Global Cement Report 208 kg cement per person och år, så vi ligger någonstans mellan Tyskland och Nederländerna i diagrammet.

   Radera
 4. Bilden är för många länder missvisande. I tex Sverige och många andra länder så bygger vi hus i trä och vi har asfalterar vägar, medan man i varmare länder bygger hus och ibland även vägar i cement.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ändrar inte det faktum att Kina och Saudiarabien ligger i en klass för sig. Jämför dem med deras grannländer.

   Radera
 5. Har precis varit i både Shanghai och Peking. Åkte runt mycket i Shanghai, tittade extra noga på nya lägenhetskomplex och byggen. Mängder av tomma hus och byggen som stog still, massa kranar men de rörde sig inte...det är mycket luft i kinas BNP, det kan jag avgöra bara genom det jag har sett med egna ögon...

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.