2012-06-21

Utökat EU-samarbete förbereds i tysthet

Hos Jonas Sjöstedt läser jag om det Super-EU som tydligen förbereds.
Men i EU vilas det inte, om en vecka ska unionens framtid diskuteras på ett toppmöte i eurokrisens skugga. Det är stora saker i görningen. Nu ska krisen användas för att snabbt flytta mer makt till EU. Sannolikt kan det kräva nya fördragsändringar. Reinfeldt gav en hint om det i inledningen av partiledardebatten då han talade om förändringar med mer makt till EU och en ökning av den svenska medlemsavgiften till EU med tio miljarder per år. EU har aldrig tvekat att använda kriser för att öka sin egen makt – det spelar ingen roll att det är EU:s politik som har skapat krisen.

Bäst blick kan av vad som kan vänta får man av den informella arbetsgruppen med tio medlemsländer under den tyska utrikesministern Westerwelle. Sverige är inte med i diskussionen där självklart Tyskland och Frankrike ingår. När de kokar ihop något brukar det sluta med att vi anda får svälja soppan. Här talas om EU-armé, ökad överstatlighet med borttagen vetorätt i rådet, mer samordnad ekonomisk politik med en europeisk valutafond, direktvald EU-president och mer makt till EU-kommissionen. Rena skräckscenariot för oss som inte vill ha en EU-stat och som tycker att EU:s huvudproblem redan nu är för mycket makt och för lite demokrati.
Man kan även läsa om detta på Europaportalen.
Tio tunga utrikesministrar, från stora euroländer såväl som icke-euro-länder, har under våren träffats ett flertal gånger för att diskutera hur framtidens EU ska se ut. Tillsammans representerar de två tredjedelar av EU:s befolkning.
Jaha, men hur representativa är dessa ministrar för denna befolknings vilja?
– Vi borde använda krisen för att ta historiska steg mot mer integration, sade Tysklands utrikesminister och gruppens initiativtagare, Guido Westerwelle på tisdagen, till tysk media.
Det låter som klippt och skuret från Naomi Kleins Chockdoktrinen.
Kärnan i det hela är att mer makt bör föras över till europeisk nivå.
Har mer makt till EU-nivå gjort saker bättre? Läs min historia om EU-imperiet (del 1, del 2, del 3) och fundera lite. För vad EU handlar om är makt, makt och åter makt.

Det är dags att börja ställa våra politiker mot väggen och fråga dem vad de egentligen tycker om det nya "super-EU" och hur de motiverar att mer makt till Bryssel skulle vara bra för Sverige.

11 kommentarer:

 1. "Det låter som klippt och skuret från Naomi Kleins Chockdoktrinen."

  Visst, förutom att hennes argument är att politiker använder kriser till att liberalisera. Knappast det vi ser nu, eller har sett någonsin tidigare. Kriser används för att flytta över makt till politiker, inte för att ge den tillbaka till folket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stämmer. Det krisen har resulterat i är mer makt åt politiker, mer reglering och mer centralisering. Naomi Kleins teori visade sig var tramsig ideologi.

   Radera
 2. Majoriteten av medborgarna i EU-länderna svävar omkring i shoppingcentran och har inte förmågan, viljan eller kunskapen om hur man sätter ner foten. Fotnedsättandet från oss alla är det enda vapnet som biter mot dem som driver in oss i ett totalitär EU-stat.

  SvaraRadera
 3. Enligt Ambrose Evans-Pritchard på brittiska the Telegraph så har Romano Prodi (tdigare ordförande i EU-kommissionen) m.fl. öppet erkänt att den kris som nu pågår, särskilt vad gäller Euron, är avsiktlig och planerad sedan decennier - åtminstone i grova drag. Syftet var att i allt högre grad genomföra politiska och ekonomiska förändringar med mer centralstyrning och federalism, och där krisen avsiktligt utnyttjas för att driva igenom politiska förändringar som annars skulle vara mer eller mindre omöjliga i ett demokratiskt samhälle. Helt i linje med Naomi Kleins chockdoktrin och Hegels dialektik alltså.

  Citat: "The European Commission's top economists warned the politicians in the 1990s that the euro might not survive a crisis, at least in its current form. There is no EU treasury or debt union to back it up. The one-size-fits-all regime of interest rates caters badly to the different needs of Club Med and the German bloc.

  The euro fathers did not dispute this. But they saw EMU as an instrument to force the pace of political union. They welcomed the idea of a "beneficial crisis". As ex-Commission chief Romano Prodi remarked, it would allow Brussels to break taboos and accelerate the move to a full-fledged EU economic government."


  Källa: http://www.telegraph.co.uk/finance/comment/ambroseevans_pritchard/3118994/Financial-Crisis-So-much-for-tirades-against-American-greed.html

  SvaraRadera
 4. Nu tror inte jag att det finns någon dold agenda där superkriser planeras för stora strukturella omvälvningar i slutna rum. så funkar det sällan eller rättare sagt aldrig. Tror mer mänskliga tankar om stor, större, störst, allra störst, super störst, större än störst än du nånsin kan tänka... osv ända till det faller av sin egen tyngd. Drivkraften är som Flute skriver mer makt! Nota bene detta är oxå en genderfråga!

  SvaraRadera
 5. Det räcker att man läser John Perkins bok confessions of an economic hit-man.
  http://www.johnperkins.org/
  Skuldsätt ett land upp över öronen med hjälp av världsbanken sen tar IMF över och ställer villkoren, så gjorde dom i afrika o sydamerika.
  Det fick mej att tänka på Irland, pumpade in en massa pengar allt växte så det knackade, men nu ser man hur det gick.

  SvaraRadera
 6. Håller med Flute här, EU är ett makt och prestige-projekt. Jag röstade ja när det begav sig, och anser att EU åtminstone i teorin skulle kunna vara ngt bra. Men jag blir allt mer skeptisk...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men...
   Skyll inte på mej,
   jag röstade nej :-)

   Radera
 7. De följer Bibeln som manuskrift de dårarna. 10 länder ska bilda det sista stora riket tillsammans med påveämbetet. Snart kommer en Stor falsk ledare från Tyskland stiga fram och styra detta rike under påveämbetet och som kommer bli otroligt rikt då troligtvis Euron som valuta blir den ledande. Spännande tider.

  SvaraRadera
 8. Det år nog Hegels fel :-) Genom list blir vi alla ''lurade'', kanske både en och två gånger om...

  SvaraRadera
 9. Medborgarna i Europa måste gå samman för att rädda folkstyret inom EU. Det var trots allt i den här världsdelen demokratin föddes och utvecklades. Det bugas för mycket åt EU:s överhet.

  http://www.ordpugilisterna.se/2012/06/sluta-fjaska-for-eu-overheten/

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.