Lite förvirrat nyhetsflöde denna vecka. I förrgår skrev jag att Spanien insett att de inte kan låna på marknaden och därför vill ha hjälp från EU. Idag läser jag dock att Spanien ännu inte begärt något nödlån, enligt EU-kommissionens ekonomiske talesman Amadeu Altafaj. Nu blev det ju en del positiva tongångar igår i samband med ECB:s räntebesked, vilket drev upp riskviljan på finansmarknaderna. Därför klarade Spanien att sälja statsobligationer för drygt två miljarder euro vid auktionen i förmiddags, även om det blev dyrt. Fast 6,04 procents ränta på tioåriga obligationer är ändå acceptabelt.
Senare idag kom dock besked från kreditvärderingsföretaget Fitch att de sänker Spaniens kreditbetyg med tre steg från A till BBB. Den spanska bankräddningen kommer enligt Fitch att kosta mellan 60 och 100 miljarder euro, vilket är mer än vad de trott tidigare.
Flera experter tycker dock att ett nödlån för Spanien krävs innan det grekiska valet nästa söndag. Jag är nog böjd att hålla med. Utan färdigt lånepaket kan det bli väldigt skakigt för Spanien. Jag skulle dock gissa att det pågår mer bakom kulisserna än vad som sägs offentligt just nu.
Från den svenska ankdammen noterar jag att Folkpartiets Carl B Hamilton inte längre är ute och propagerar för svensk euroanslutning - det är kanske inte riktigt rätt läge för det just nu, även om han säkert fortfarande tycker att euron vore bra för Sverige. Däremot kan han inte avhålla sig från att skriva en debattartikel i SvD där han tycker att Sverige inte ska "sitta på läktarplats" när det gäller räddningspaket för krisande euroländer. Jag tycker dock att Sverige gör bäst i att inte kasta ner mer pengar i det svarta hålet. Det gäller visserligen våra exportmarknader, men som jag ser det är en kraftig kris i eurozonen oundviklig och vår export kommer att drabbas i vilket fall som helst. Om Sverige kastar in några miljarder gör det varken till eller från för krisens utveckling. Däremot gör det skillnad för vår statskassa att slänga bort dessa pengar. Jag tror att vi kan göra mer nytta med pengabidrag när kollapsen av eurozonen väl är över om något år.
Jag läser också att riksbankschefen Ingves inte är rädd för att det ska blir ett kaosartat krisläge i Sverige vid en grekisk euro-exit. Kanske har han rätt i detta - det borde vara inprisat av marknaderna för länge sedan. Värre är nog hotet från en spansk bankkrasch - då kan vi få ett "Lehman-ögonblick" i Europa.
Apropå krisåtgärder så sänkte Kinas centralbank räntan idag, vilket pekar på att det som jag skrivit om förut stämmer, nämligen att Kinas ekonomi är på väg att sakta ner. Kinas fastighetsbubbla verkar vara på väg att sjunka ihop som en sufflé och byggandet har stått för en stor del av Kinas BNP.
Icke-inflationen: Jordbruksverket höjer registeravgifter med 50%
11 timmar sedan
Carl B Hamilton, ett av FP:s stora skämt finns fler, har nog fått order "munkavle på". Annars är väl det som nu händer i Spanien bara en västanfläkt vad som väntar. Jag undrar hur insyltade de amerikanska kapitalet är i Eurons kollaps. Derivathandeln i USA lär ju vara 15 gånger större än USA:s BNP.
SvaraRaderaVar det inte Carl B Hamilton som jagade sill i östersjön i tron om att det var ryssar?
RaderaNär du skriver "kollopsen av eurozonen", menar du ekonomisk kris/recession generellt eller menar du bokstavligen att euron som valuta försvinner?
SvaraRaderaMats Öhlén
Jag menar statsbankrutter samt kollaps för eurozonens banker.
RaderaKinas gigantiska handelsöverskott har minskat påtagligt, under februari rapporterades ett ganska stort underskott. http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303717304577274922208015862.html
SvaraRaderaOljeimporten i Kina är nu uppe i ca 6 milj fat/dag vill jag minnas. Fortsatt kinesisk tillväxt kommer kräva mer olja. Tillväxten i Kinas import har varit snabbare än bnp tillväxten.