2014-03-07

Helgmys: källarfranska

Fullkornsbröd är nyttigare än bröd bakat på vitt mjöl. Ett problem jag märkt när jag bakar bröd på hundra procent fullkornsmjöl är dock att det lätt blir väldigt smuligt. För att komma ifrån det problemet kan man göra småbröd istället för limpor.

En annan sak jag vill ha är lång jästid, eftersom brödet blir godare då (och nyttigare säger en del). Dessutom vill jag att det ska vara så lite jobb som möjligt att baka brödet. För att kombinera alla dessa önskemål är källarfranska en mycket bra brödsort. Den kallas källarfranska för att man förr i tiden ställde den att jäsa i matkällaren där det var svalt. Eftersom de flesta idag inte har tillgång till matkällare får man ta till det man har. Kylskåpet funkar, men allra bäst tycker jag är att låta brödet jäsa utomhus (på balkongen eller altanen) över natten, nu när det är lagom svalt ute. Då måste man förstås ha en tät låda att jäsa i så inte djur eller fåglar kan komma åt den jäsande degen. Jag har köpt en förvaringslåda av plast med lock på Clas Ohlson. Det får inte heller bli frostgrader ute, men det räcker med någon plusgrad för att degen ska jäsa så sakteliga.

Så här kommer mitt recept på källarfranska av fullkornsmjöl.
Flutes källarfranska
50 gram jäst
1 liter kallt vatten
1 msk salt
1 msk matolja
cirka 2,6 liter fullkornsmjöl (t.ex. dinkelmjöl eller grahamsmjöl)

På kvällen:
Smula sönder jästen i bunken och häll på vattnet.
Rör om tills jästen löst sig.
Häll i saltet och rör om.
Häll i ungefär två tredjedelar av mjölet och rör ihop degen. Tillsätt resten av mjölet (utom 1 dl) och knåda ihop degen. Knåda sedan degen i tio minuter. Tillsätt det sista mjölet efter hand som det behövs.
Låt sedan degen stå svalt över natten och jäsa.

På morgonen:
Tag ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar som du plattar ut. Låt den stå och få upp lite ljumnare temperatur ett tag.
Dela därefter den första degdelen i lagom stora bullar som du rullar så de blir släta och lägger på plåt med bakplåtspapper. Låt bullarna jäsa under duk. Sätt under tiden ugnen på 225 grader.
Dela även upp den andra deghalvan i lagom stora bullar som får jäsa på en andra plåt.
När brödbullarna jäst omkring en halvtimme bakar du dem i ugnen ungefär 15 minuter.

Låt de färdiga källarfranskorna svalna på ett galler i bakduk.

Smaskens!

6 kommentarer:

 1. Jag tycker också om att baka. Hembakat åldras ju fort. Därför är det bra med småbröd som man fryser och sedan tinar vartefter dom behövs. Före mikron tinade jag i brödrosten. Jag modifierade den så att jag med en strömbrytare kunde koppla en diod i serie med den och fick halv effekt. Bröden bakade jag så dom gick ner i brödrosten. En sak jag grubblar över är färgen på bröd. Köper man bröd med råg i så är dom alltid bruna, men när jag bakar med rågmjöl så blir dom grå. Jag misstänker ju att bagerierna färgar brödet men jag vet inte säkert.

  SvaraRadera
 2. Tjena Flute! Kul med en som gillar att baka! Det gör jag med! Igår gjorde jag aprikos och valnötsbröd på dinkelbröd och vetemjöl special.. Källarfranskorna ser jättefina ut men ska det verkligen vara en matsked salt Tycker det verkar onödigt mycket men jag är undviker att ha så mycket salt i det mesta, vilket de flesta svenskar förstås tycker är stolligt!

  Trevlig söndag!
  mvh
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan man minska en del på saltet.

   Radera
 3. Jag står i startgroparna att bredda mitt matlagningsintresse till att även inkludera bakning. Hamnade här hos dig efter en oväntat länkning hos Feedly och hittade sedan detta inlägg.

  För mig som nybörjare, kan du precisera "Låt [degen] stå och få upp lite ljumnare temperatur ett tag."? Ett tag? Antar att det inte tar jättelång tid när den är utplattad. Men ändå. Pratar vi en halvtimma eller så?

  SvaraRadera
 4. Nu är jag igång med bakningen. Ser bland ingredienserna att det ska vara olja i. Men hittar sen inget om det i instruktionen. När ska den tillsättas?

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.