2014-03-16

Malthus och Egypten

Läsaren "Tangosmurfen" har med anledning av mitt inlägg om "Köttets tillväxtgräns" skrivit följande gästinlägg om Malthus och Egypten. Läs även vad jag skrev i somras om "Tre diagram om Egyptens grundproblem" samt "Världen är överbefolkad".

När man läser om antikens historia så är ett återkommande tema spannmålstillförseln från Egypten. Den som kontrollerade Egypten hade tillgång till väldiga mängder spannmål, de spannmål som behövdes för att ge Roms befolkning bröd och skådespel.

Idag importerar man spannmål till Egypten. Detta beror på folkökningen i Egypten. Idag har landet 85 miljoner invånare. Så nyligen som på 1950-talet hade man kring 20 miljoner innevånare. Folkökningen ligger på 1,88% per år (källa CIA Factbook), vilket ger en befolkningsökning på 1,6 miljoner för innevarande år.

Behovet av att importera spannmål blir särskilt tydligt i Egypten då man saknar möjligheter att betala för importen. Man har inte lyckats utveckla en konkurrenskraftig industri och saknar råvaror att exportera i utbyte. Ett sätt att hantera denna situation vore att öka det egna jordbrukets produktion. Tyvärr så begränsas jordbruket i Egypten av hur mycket vatten man kan hämta i Nilen för bevattningsändamål. Idag används i stort sett allt vatten i Nilen för bevattning. Problem uppstår därför i Nildeltat när saltvatten tränger in i flodarmarna.

Temporärt kan man lösa situationen genom att ta emot bistånd från andra länder, USA eller andra arabländer som har olja. Det ger dock ingen långsiktig lösning.

Ett sätt att lösa problemet är att ändra befolkningens kost. Detta har också i stor utsträckning gjorts. De flesta människor i Egypten idag är vegetarianer alla årets dagar utom de stora religiösa högtider då man av tradition äter kött och bjuder på kött (Islam föreskriver att man ska dela sitt kött i tre delar: en för den egna familjen, en för sina vänner och en för de fattiga). Stigande köttpriser är ett stort problem i Egypten. Många människor fruktar en framtid där de aldrig får äta kött, en katastrof likvärdig med, eller värre än, om svenskar skulle inse att de aldrig mer kommer att ha råd med alkohol.

En annan lösning vore om man kunde hitta mer vatten för bevattningsändamål. Helst skulle man behöva hitta en helt ny Nil-flod. Ungefär som vi brukar säga att vi behöver fler jordklot. Nu har det visat sig att det under Egyptens oaser i Sahara finns stora mängder friskt vatten. Fossilt vatten som stått där sedan klimatet var annorlunda, eller vatten som strömmar i underjordiska kanaler, ut i Medelhavet. Detta har gett upphov till projektet New Valley (Jämför Nile Valley).

Genom att pumpa upp vattnet som står under oaserna så kan man utöka jordbruket. Problemet är bara att ju mer vatten man pumpar upp, desto längre ned sjunker vattennivån och desto dyrare blir det att pumpa upp. I oaserna där vattnet tidigare pressades upp av självtryck måste man nu ha fossildrivna pumpar för att komma åt vattnet. Ingen lösning på problemet utan bara ett lån från framtiden. Ett lån som måste betalas med ockerränta i form av kostnader för att pumpa upp vattnet.

Sedan finns det så klart en lösning till: Att minska befolkningen. Några ska bort. Frågan är vem man ska rösta bort. Risken är att man antingen fördriver en del av befolkningen eller dödar dem, för att bereda Lebensraum för dem som är kvar. Det populära slagordet "Folket vill att brödraskapet avrättas" kan kanske ses som en Robinsonröst på vem det är som ska bort.

10 kommentarer:

 1. Eftersom människan är en del av naturen så är väl det mest troliga att naturen löser detta problem på samma sätt som andra liknande problem i naturen.
  Tänker då till exempel på lämmelår. Alltså massutvandring alternativt svält till döds.
  Ett mer humant alternativ kan vara 1-barnspolitik i kombination med tvångs-sterilisering.
  Det intressanta är varför detta fenomen uppträder nu under senare delen av 1900-talet?
  Vad hände med ekonomin som möjliggjorde denna vansinniga befolkningsökning i Egypten o kan framtida befolkningschocker undvikas?

  SvaraRadera
 2. De kan komma till Sverige. Miljöpartiet fixar bostäder, mat och arbete åt alla 85 miljoner om det behövs. Givetvis utan några negativa effekter på miljön och den lokala självförsörjningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vår största sorg är ju att det inte finns ngn som utmanar numer. Hade jag varit rik hade jag raggat upp mängder av fattiga outbildade egyptier, tagit Brödraskapet till hjälp, de vill nog gärna se en snabbare Islamisering av Sverige, bra fäste i norr, flugit hit dem och lämnat dem i knät, först som flyktingar, om inte det gick, som arbetskraftsinvadrare. Förstöra hela landet snabbt, inte sakta som det nu gjorts sen 60 tal.

   Radera
 3. Problemet med svält som lösning är att man aldrig når dit innan krigen drar igång.

  SvaraRadera
 4. Heh, betänk Ukrainas andel utav utbudet av spannmål på världsmarknaden. Betänk om ryssen besätter/ blockerar Ukrainas hamnar längs Svartahavskusten, vilken inverkan kommer enbart detta i såfall att ha på spannmålspriserna ?

  SvaraRadera
 5. Människor dör ju av sig själva när de blir äldre. Pumpa upp det där underjordiska vattnet, inför ettbarns-politik, och hoppas att befolkningen minskat tillräckligt mycket när vattnet är slut?

  SvaraRadera
 6. Assuandammarna ställer också till med problem, bland annat erosion av nildeltat på grund av att dammarna fångar upp det slam som har byggt upp deltat.
  Slammet är orsaken till att Egypten har kunnat odla sådana kvantiteter av spannmål historiskt.
  Nu när slammet är borta sjunker deltat och jordarna utarmas.
  https://courseware.e-education.psu.edu/courses/earth105new/content/lesson06/04.html

  SvaraRadera
 7. En annan spännande damm är den som Etiopien bygger i Nilen. Egypten har hotat med krig om Etiopien börjar använda vattnet för bevattning. Hur Egypten ska bära sig åt för att erövra Etiopien återstår att se.

  SvaraRadera
 8. Människan är en ekonomisk varelse, det blir dem med makt och pengar som kan stanna kvar eller överleva så som det alltid varit under århundraden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men, My Lord, hur kommer det sig att vi inte kan tänka "kapital och militär slagkraft" jämt?
   Varför bry sig om fjantfrågor, som TV-nytt är fullt av? Men folk tar ju åt sig, de vill "tillhöra".

   Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.