2014-03-03

Dela Ukraina?

Av olika skäl har jag fram till nu varit förhindrad att här på bloggen kommentera de senaste dagarnas utveckling i konflikten runt Ukraina, Ryssland och Krim. Bloggrannen Cornucopia har istället kommenterat desto flitigare.

Det är mycket som är oklart och motsägelsefullt i rapporteringen - man ska också komma ihåg att alla sidor är intresserade av att föra ut sin version av händelserna och sina prioriterade nyheter. Glöm inte att läsa och avlyssna all nyhetsrapportering kritiskt, liksom vad som skrivs på diskussionsforum, bloggar och nyhetsmedia. Propaganda går idag även via inofficiella kanaler på nätet.

Klart är att Ryssland har besatt Krim med trupper, men det finns vad jag kan se inga bekräftade uppgifter om att ryska trupper skulle ha gått in i övriga delar av Ukraina.

Krim har en stor strategisk betydelse för Ryssland, då den ryska flottans enda hamn i varmare hav finns inhyrd där. Det är också bara att titta på en karta över Svartahavsområdet för att förstå Krims strategiska läge. Jag gissar att militärstrategiska överväganden är den egentliga orsaken till att Ryssland valt att ta området. Efter att den ryssvänlige ukrainske presidenten Janukovytj avgick kändes antagligen situationen alltför osäker för Ryssland. Ytterligare en faktor som torde ha vägt in för en rysk invasion var att den autonoma republiken Krims parlament beslöt sig för att frigöra sig från Ukraina. Redan i slutet av februari då det såg ut som begynnande inbördeskrig i Ukraina hade talmannen i Krims parlament Volodymyr Konstantynov sagt att han inte uteslöt möjligheten att Krim skulle frigöra sig från Ukraina om oroligheterna eskalerade. Risken var hursomhelst överhängande att när Krim i slutet av förra veckan frigjorde sig så skulle Ukrainas nya regering med våld försöka återställa delrepubliken under ukrainskt styre. För att förekomma något sådant såg sig nog ryssarna mer eller mindre tvungna att gå in innan Ukraina hann att agera militärt. (Notera att jag inte på något sätt försöker försvara Rysslands agerande, utan bara försöker gissa hur de har resonerat.)

Det man kan fråga sig är dock hur stor del ryska agenter hade i Krims frigörelseprocess. Vilka var det egentligen som i slutet av förra veckan ockuperade byggnader på Krim och förstörde telekommunikationer? Vad det Krim-invånare eller ryska agenter? Det är svårt för att inte säga omöjligt att avgöra. Det kan självklart även ha varit en blandning av Krimryssar och ryska agenter.

Redan när det såg ut som begynnande inbördeskrig 20 februari kommenterade jag läget.
Putinstyrda Ryssland har starka ekonomiska och politiska intressen i Ukraina och lär inte sitta stilla om situationen urartar - fast Putin väntar nog till vinter-OS är över på söndag.
Mycket riktigt såg sig Putin tvungen att vänta tills vinter-OS i Sotji var över, men sedan agerade han.

Krim har en till 77 procent rysktalande befolkning (i Sevastopol-området över 90 procent) och endast 10 procent ukrainsktalande (i Sevastopol-området 7 procent). Krimhalvön "skänktes" 1954 av den ukrainskfödde dåvarande sovjetiske ledaren Nikita Chrusjtjov från Ryssland till Ukraina. Ända sedan Sovjetunionens sönderfall har Krim varit en autonom republik inom Ukraina. Frågan är nu hur Ryssland (och Krims egen befolkning och dess styrande) tänker sig Krims framtid. Tänker de sig ett införlivande i Ryssland, eller en helt självständig stat? Försök att skapa en självständig stat av Krim gjordes för övrigt redan 1992. Skulle Krim införlivas i Ryssland skulle det troligen leda till att krimtatarerna blir mycket missnöjda, då de har en stark misstänksamhet mot Ryssland efter de hemskheter de utsattes för under Stalintiden. Jag gissar därför att ett oberoende Krim är en enklare lösning för alla parter. Det ska tydligen hållas en folkomröstning på Krim - vi får se vad svarsalternativen blir där samt dess resultat.

Därefter återstår frågan hur Ryssland kommer att agera vad gäller övriga Ukraina. Enligt ryska media har det förekommit proryska demonstrationer i flera städer i östra och södra Ukraina. Ser man på kartor över andelen ukrainsk- respektive rysktalande i Ukrainas oblast (regioner) ser det ganska enkelt ut.


I de två östligaste oblasten Luhansk och Donetsk (samt på Krim) är ryssarna i majoritet och även övriga delar av östra och södra Ukraina har hög andel rysstalande. Men ser man närmare på enskilda oblast är språksituationen mer komplicerad. Nedan ser ni till exempel Charkiv oblast.
I Ukrainas näst största stad Charkiv är det 66 procent rysktalande mot 32 procent ukrainsktalande och även i Tjuhujiv är de rysktalande i knapp majoritet. I övriga delar av Charkiv oblast är de ukrainsktalande i majoritet. Liknande resultat gäller övriga oblast i östra och södra Ukraina. De rysktalande är koncentrerade till storstäderna. Även i Donetsk oblast, där 75 procent av befolkningen identifierar sig som rysktalande, är dessa rysktalande koncentrerade till storstaden Donetsk och övriga städer. Språket hänger inte heller samman med upplevd etnicitet - trots att 75 procent av Donetsk oblasts befolkning säger sig ha ryska som första språk så är det bara 38 procent av oblastets befolkning som anser sig vara av rysk etnicitet och hela 57 procent ser sig såsom varande av ukrainsk etnicitet. Det finns många ukrainska medborgare som talar ryska och även ser sig som etniska ryssar, men som ändå vill ha ett Ukraina som är självständigt från Ryssland.

Det går alltså, med undantag av Krimhalvön, inte att göra någon enkel delning av Ukraina. Därför tror jag inte heller att Ryssland är intresserade av det. Därmed inte sagt att de inte kan komma att sätta in militär även i övriga Ukraina om konflikten utvidgas.

Vad gäller den pågående Krimkonflikten ska man för det första komma ihåg att det är första gången sedan Andra världskriget som ett europeiskt land startat krig mot ett annat europeiskt land. Tillägg: Fel av mig, jag glömde 1968, då Ryssland m fl invaderade Tjeckoslovakien.

För det andra ska man komma ihåg att (vad jag vet) detta är första gången som ett land som har kärnkraftverk blir anfallet i krig. Det finns två kärnkraftverk i östra Ukraina (Kuznetsovsk i Rivne oblast och Netisjyn i Chmelnytskyj oblast) och i södra Ukraina finns dels kärnkraftverket i Yuzjnoukrainsk i Mykolajiv oblast, dels Europas största kärnkraftanläggning Enerhodar med sex reaktorer i Zaporizjzja oblast, som ligger nära både Ryssland och Krim.

P.S. Om någon som är slängd i ukrainska läser detta får vederbörande gärna kolla att mina translittereringar av ukrainska namn blivit korrekta och kommentera eventuella felaktigheter.

14 kommentarer:

 1. Flute sa : "att det är första gången sedan Andra världskriget som ett europeiskt land startat krig mot ett annat europeiskt land"
  Har ni redan glömt att europeiska NATO länder, helt utan FN tillstånd hade anfallit och ockuperat södra delen av Serbien, år 1999.

  -De nynayister som har ockuperat regeringsbyggnader i Kiev och som kallar sig ukrainas "regering" har idag fått förstärkning. Just nu läste jag på Sveriges Radios hemsida att de Svenska nazistiska organisationer har idag skickat frivilliga att strida i Ukraina.

  - EU, USA har definitivt blivit Fjärde Reich som stödjer NYNAZISM I EUROPA och SALAFISM/WAHABISM i Syrien och på Balkan.
  -Men stora Ryska folket, tillsammans med Kinesiska, Indiska, Iranska, och Laninamerikanska folket komer att besegra den Fjärde Reich-en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag funderade på hur jag skulle klassificera Kosovokriget, men det hade ju redan startat 1996 som ett inbördeskrig mellan albaner och serber. Sedan blandade sig NATO (där majoriteten av medlemmarna är europeiska länder, även om det är USA som styr och är överlägset starkast militärt) in i inbördeskriget 1999. Det var dock inte NATO-länderna som startade Kosovokriget (detta oavsett vad man i övrigt anser om detta krig). Det var därför jag formulerade det som "första gången sedan Andra världskriget som ett europeiskt land startat krig mot ett annat europeiskt land". Jag borde ha kursiverat order "startat".

   Radera
  2. FEL IGEN !!!! Kriget i Kosovo startade 1998. då NATO har infiltrerat på Serbisk teritorium UCK terorister. UCK terorister var NATOS "soldater på marken"
   NATO startade detta kriget med avsikt att ockupera södra Serbien (Kosovo).
   Idag har USA arme BONDSTIL basen (största amerikanska bas i Europa) nära staden Urosevac i Kosovo. Där packar de den knark som kommer från Afganistan och som albanerna sedan säljer till era barn och ungdomar i Europa.

   Radera
  3. Nej, enligt de källor jag hittat (samt av mina minnen från den tidens nyheter) så var det inbördesstrider i Kosovo redan 1996. Har du någon källa till att UCK skulle vara NATO:s infiltration i Serbien?

   Radera
  4. Jag kommer därifrån och vet när kriget började.
   UCK hade modernaste amerikanska vapen och bland de var många CIA agenter och amerikanska instruktörer.
   Först började de kidnapa Serber och bränna kyrkor sedan börjades med anfall mot polisen och mot Serbiens arme.

   Radera
 2. Det är fruktansvärd att lyssna de USA,EU politiker att prata om Ukrainas SUVERENITET OCH INTEGRITET.
  -Vad hände med FR Jugoslaviens och Serbiens SUVERENITET OCH INTEGRITET ????
  Alla de NATO länder har erkäent de delar av Serbien som är beboda med albansk minoritet SOM "SJÄLVSTÄNDIGT" LAND KOSOVO !!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med om att USA och EU är hycklare i detta fall. Jag tänkte just häromdagen på hur olika retoriken låter när det gäller Ukraina kontra hur den lät när det gällde delar av forna Jugoslavien.

   Radera
  2. Och det så kallade "landet" BOSNIEN OCH HERCEGOVINA....
   50 % av Bosnien tillhör efter Dejton avtalet till Serberna och kallas REPUBLIKA SRPSKA. Befolkningen i Republika Srpska vill ha omröstning om självstendighet eller att bli del av SERBIEN. Men NEEEEJJJJJ...EU, USA TILLÅTER INTE DETTA !!!!! EU tillåter inte att ORTODOXA KRISTNA SKULLE FÖRENAS ! VÅRA FOLK SKULLE BARA SPLITRAS OCH FÖRINTAS, ENLIGT EU !
   Men nu har Presidenten P U T I N börjat med INTEGRATIONERNA !!!
   Så vi Serber, men även alla ärliga Bulgarer, Rumäner, och givetvis Greker ser nu varje steg som de Ryska soldater gör mot väst, SOM ETT STEG NÄRMARE TILL VÅRT FRIHET. Snart kommer friheten till ODESA regionen och den nya Ryska staten kommer till Donau delta och där börjar Balkan......

   När det gäller EU, USA.......ja, alla masker har nu definitivt fallit...kvar är bara de HAKKORSERNA på Kievs veggar skrivna av HÖGER SEKTOR NAZISTER som för stödd av CATRINE ASHTON och MEC CAIN.
   !!!!!!!!!! Sveriges Regering och de nazisterna som idag reste bort till östfronten är på samma sida !!!!!!!!! SKÄMS ALLA SVENSKAR !!!!! SKÄMS !!!!!!

   Radera
  3. Vad du skriker, lugna ner dig lite. Man kan ju knappt läsa dina inlägg för att de är så dåligt stavade och dåligt formaterade.

   Radera
  4. Jag håller med dig. Väst(Protestanter och Katoliker) skulle inte gett sig in i de ortodoxas område. Men jag skäms inte alls, jag är inte Kung med Äpple, Spira och Krona från Herren.

   Du lär nog bli besviken på den ryska friheten dock.

   Radera
 3. Slovenien har en reaktor och utkämpade 10-dagarskriget under processen att frigöra sig från Jugoslavien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förvisso sant, men det var en del i uppdelningen av ett land, så jag ser det mer som inbördeskrig än krig mellan två länder.

   Radera
  2. Wikipedia räknar detta krig som ett "civil war", alltså inbördeskrig.

   Radera
 4. Håller helt med Flute om Rysslands bevekelsegrunder. Hade man väntat skulle ryssar och ukrainare riskerat att hamna i ett inbördeskrig som ukrainska armén antagligen blivit inblandad i. Ryssland hade då varit tvungen att möta också den mobiliserade ukrainska armén med blodbad som följd. Vår vän Cornu verkar dock förblindad av rysskräck och ser inte dessa mycket möjliga ryska bevekelsegrunder.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.