2014-03-25

"Minikris" i Kina...

Li Daokui, före detta medlem av Kinas centralbanks penningpolitikskommitté, uttalade sig idag om att Kina är på väg mot en "minikris" på marknaden för provinsers och städers skulder. Han säger att "det kommer att bli en partiell, kontrollerbar minikris", samt att
"Det finns jättemycket utrymme för centralregeringen att fixa problemen i provinsernas skulder. Betalningsinställningar måste tillåtas för att omstrukturera skulderna, vilket definitivt kommer att hända som del av reformåtgärderna under andra halvan av detta år."
Li Daokui säger också att inställda betalningar från provinser inte kommer att ha följdeffekter på ekonomin samt att det inte finns någon risk för en "Lehman-episod" i Kina eftersom landet har ett högt sparande och statsskulden är låg som andel av BNP.

Det där tror jag inte på! Vi kan bara påminna oss hur det har låtit vid övriga skuldkriser som har exploderat de senaste åren. Till exempel sade den amerikanska centralbankschefen Ben Bernanke så här i mars 2007 vid en utfrågning i kongressen.
"I detta ögonblick ser det dock ut som om effekten på den bredare ekonomin och finansmarknaderna av problemen på subprime-marknaden troligen är begränsad."
Ni vet ju alla vad som hände sedan.

När det börjar talas om "en partiell, kontrollerbar minikris" är det alltså dags att förbereda sig på en rejäl urblåsning på finansmarknaderna.

Kinas provinser och städer har tagit på sig stora skulder för att finansiera infrastruktur, särskilt genom det stimulanspaket som centralregeringen släppte under finanskrisen hösten 2008. Problemet är att de investeringar som dessa skulder använts till inte ger några inkomster. Kinas provinser och städer har till stor del levt på att sälja av mark till höga priser, men det kan de inte göra hur länge som helst. Nomura uppskattar att deras skulder har ökat med 253 procent sedan 2008 och officiella siffror anger att de har ökat med 67 procent från slutet av 2010 till juni 2013 och nu är på totalt 2900 miljarder dollar.

Vi har nyligen sett två företag ställa in betalningarna på obligationer, men ännu har ingen region eller stad gjort det. Nu när ekonomin saktar in och räntorna stiger blir det problem att betala på och rulla lånen - inte bara för företag utan för alla som har skulder.

Läs även vad jag skrivit nyligen om "Yuanen försvagas och Kinas Minsky-ögonblick" samt "Sprickor i Kinas ekonomi".

3 kommentarer:

 1. Som vanligt en intressant artikel Flute! Men om det nu går över styr och blir ett nytt 2008...vad kan man som privatperson göra innan för att skydda sig?

  /Mats Öhlén

  SvaraRadera
 2. Delar din oro, Flute, och som sagt hur kommer detta att påverka den globala finansmarknaden? Det är väl inte så att detta är spiken i kistan för det globala systemet. Vad händer med alla derivaten när räntan rusar....

  SvaraRadera
 3. Rövarklassen har lärt sig sin läxa sedan finnanskrisen, man kommer aldrig tillåta några större likvideringar. Alltså: slutspelet är inflation och inget annat.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.