Torkan i Kalifornien drabbar många mandelodlare och Kalifornien är världens största odlingsområde för mandel. Vi lär därför se betydligt högre världsmarknadspriser för mandel framöver - dyrare semlor och marsipangodis alltså! Den globala efterfrågan på mandel har nämligen ökat kraftigt de senaste åren av olika orsaker.
Det förekommer siffror om att Kalifornien skulle stå för 80 procent av världens mandelproduktion, men vad jag kan se stämmer det inte, utan verkar vara propaganda från Kaliforniens mandelodlarförening. Tittar man hos FAOSTAT ser man nämligen att USA 2008 stod för 56 procent av världens mandelproduktion, vilket 2012 sjunkit till 37 procent. Nedan ser ni hur mandelodlingen i världen utvecklats sedan 1961.
Efter att Kaliforniens odling (som utgör över 90 procent av USA:s) gradvis ökat under flera decennier, verkar många kaliforniska jordbrukare under 2000-talet plötsligt ha sett mandlar som mycket lönsamma och odlingen utökades kraftigt. De senaste tre årens torka har dock varit katastrofala för mandelodlingen. Toppåret 2010 producerade USA 1413 800 ton mandel, men 2011 och 2012 nästan halverades produktionen. 2013 ökade produktionen en aning, men kom bara tillbaks till 2006 års nivå.
Jag gissar för övrigt att 2010 var året för "peak almonds" - det lär aldrig mer odlas så mycket mandel i världen som då.
Kaliforniens mandelodlare säljer fortfarande av 2013 års skörd - årets skörd kommer ju inte förrän i sommar, men odlarna kan komma att hålla igen på försäljningen redan nu för att vara förberedda på vattensituationens påverkan på årets skörd. Detta kan leda till högre priser på mandel redan i år.
Det är ännu för tidigt att med säkerhet sia om 2014 års skörd, men det mesta talar för att den lär bli betydligt lägre än förra året.
Nu är inte vattenbrist det enda orosmolnet för Kaliforniens mandelskörd. Delstatens mandelodling är nämligen beroende av att biodlare fraktar in mängder av bikupor för pollineringen och eftersom biodlarna i USA drabbats hårt av bidöden blir det brist på bin.
Vad gäller torkan i Kalifornien så har det inte bara varit rekordlite nederbörd denna vinter, utan det har även varit rekordvarmt. Denna vinter har för Kalifornien varit den varmaste sedan mätningarna började. Det varma vädret förvärrar torkans effekter. Det har också varit den nederbördsfattigaste vintern sedan mätningarnas början med bara 112 mm mot 292 mm förra vintern.
Som jag skrivit förut är Kaliforniens vattenproblem till stor del en fråga om felaktig prissättning av en knapp resurs. Regeringarna i Washington och Sacramento har förvärrat det hela genom att subventionera vatten till jordbrukare som konstbevattnar. Hade inte dessa subventioner funnits hade Kaliforniens jordbruk inriktat sig på andra grödor och odlingsmetoder som är mer vattenhushållande. Jordbruket står för 80 procent av Kaliforniens vattenförbrukning.
En kuriös nyhet i sammanhanget är att desperata jordbrukare i Kalifornien nu vänder sig till slagrutemän i sina försök att få fram vatten till grödorna.
2014-03-18
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det är tur att det bara är mandel, men fler vitalare jordbruksodlingar lär väl drabbas i takt med nyckfull nederbörd och ett varmare klimat, eller som man föredrar att säga i USA, Climate Change. Växthuseffekten som benämning är alldeles för het, fortfarande.
SvaraRaderaJa andra områden och odlingar har redan drabbats. Det är inte bara södra och västra USA som har torka, utan sedan 3-4 år så börjar det krypa upp mot Amerikas och världens "bread basket". Där har de iofs ett enormt bevattningssystem ifrån en av världens största undervattens reservoarer. Den föder ca 60 miljoner hektar åkermark och den har tömts dramatiskt de senaste åren. I nuvarande takt är den tömd om 20-25 år. Samma problem har också andra exportörer av spannmål som Indien, Australien, Kina m.fl. Ryssland fick väl en släng av det för nåt år sen också va?
Radera//Johnny
The truth is out: money is just an IOU, and the banks are rolling in it
SvaraRaderaThe Bank of England's dose of honesty throws the theoretical basis for austerity out the window
by
David Graeber an American anthropologist, political activist and author. He is currently reader in social anthropology at Goldsmiths College, University of London, and was formerly an associate professor of anthropology at Yale University.His most recent book is Debt: The First 5,000 Years (2011)
http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/mar/18/truth-money-iou-bank-of-england-austerity
Varmare klimat borde väl innebära mer avdunstning från haven och sedan mer regn?
SvaraRaderaDet handlar först och främst om Jetströmmen på hög höjd. Sedan om La nina och El Nino.
RaderaDenna vinter har Jetströmmen legat konstant över nordvästra USA för att sedan göra en båge ner mot Alabama och sedan upp efter östkusten. Detta har gjort det mycket kallt och nederbördsrikt från Mellanvästern och österut. Torrt i sydväst. Det här kan hålla i sig i årtionden.
Håller med Anonym, det är en fråga om havsströmmarna m.fl faktorer. Generellt sett har varken USA eller världen fått varmare klimat de senaste 15 åren.
RaderaTorkperioder uppkommer med viss regelbundet på olika platser, som kuriosa kan nämnas att Sahara-öknen bildades under vår senaste istid(!).
Kalifornien har varit med om torkperioder många ggr förr. Konsekvenserna blir olika beroende på hur man bedriver jordbruk, demografisk utveckling m.m.
se även http://m.cnsnews.com/news/article/barbara-hollingsworth/climate-scientist-who-got-it-right-predicts-20-more-years-global
Stefan Hill: Mer regn generellt behöver inte nödvändigtvis innebära att just Kalifornien får mer regn. Regnet kan komma att fördelas ojämnt. Precis som att generellt varmare klimat inte behöver innebära att just Sverige får det.
RaderaDet finns olika sortes regn också, dels den som kommer in från haven och den typiska eftermiddagsregnet vars vatten kommer på grund av kondens underifrån på förmiddagen.
RaderaTar man bort växtlighet med djupa rötter och naturliga vattensamlingar minskar eftermiddagsregnen.
Hej Flute! Rekommenderar att se dokumentären "Inte bara Honung" om du inte redan sett den. Tar bland annat upp de enorma mandelodlingarna i Kalifornien men framförallt en helt fantastisk film om binas betydelse som världens enskilt viktigaste pollinatörer. Ska själv börja med biodling nu i vår, ska bli roligt!
SvaraRaderamvh
Johan