2010-11-21

Dags att granska lite närmare...

Bloggrannen Musik@Centrifugen skriver idag bland annat om StopBanque, alltså idén att som protest mot bankerna ta ut alla sina pengar den 7 december. Jag skrev om denna aktion redan i början av november. Aktionen är som jag skrev då helt missriktad och kommer knappast att påverka bankerna på något kännbart sätt.

Jag tänkte upprepa beräkningen här, fast i något uppdaterad form. Jag fick nämligen svar från Riksbanken på min fråga om bankomatpengarna.
Pengar (sedlar och mynt) som finns i bankomater och depåer är "Sedlar och mynt i svenska MFI:s kassa" medan pengar hos värdetransportörer finns i den andra posten.
Det finns alltså ännu mindre pengar tillgängliga för att ta ut än vad jag räknade med. Så till själva saken - varför en uttagsanstormning mot banksystemet som helhet är omöjlig i dagens samhälle.

Det kan se lite annorlunda ut i andra europeiska länder, men huvuddragen borde vara desamma i alla västeuropeiska länder. I september fanns i Sverige drygt 103 miljarder kronor i utelöpande sedlar och mynt. Samtidigt hade bankerna totalt 3736 miljarder kronor i inlåning och upplåning från icke-finansföretag (icke-MFI), varav 1037 miljarder från hushållen. Det finns alltså ingen möjlighet för privatpersoner att ta ut alla sina pengar från bankerna i kontanter, även om de skulle vilja. Inte med mindre än att Riksbanken trycker upp nya sedlar i en helt annan storleksordning än idag. För att göra saken ännu svårare, så är posten "sedlar och mynt i svenska MFI:s kassa" (alltså i princip i bankernas kassor) bara 8,6 miljarder kronor (vilket också inkluderar pengar i bankomater och depåer). Resterande 94 miljarder kronor i sedlar och mynt finns i cirkulation på något vis - hos privatpersoner eller företag. Vi privatpersoner kan alltså inte ta ut mer än 8,6 miljarder kronor på en dag. Sen måste bankerna och bankomaterna beställa nya sedlar.

Dessa 8,6 miljarder som kan tas ut på en dag kan lämpligen jämföras med hushållens konsumtionsutgifter, vilka enligt SCB:s beräkningar av Sveriges BNP för 2009 var 4,2 miljarder kronor per dag. Bankerna lär inte gå under av att folket tar ut 8,6 miljarder kronor i kontanter på en dag, vilket motsvarar drygt två dagars konsumtion. Dessutom är 8,6 miljarder kronor bara 0,23% av bankernas totala inlåning och upplåning, eller 0,83% av inlåningen från hushållen.

Det enda en sådan "uttagsanstormning" skulle åstadkomma är troligen att störa och reta upp vanligt folk, som inte kan få ut pengar ur bankomaten. Om man nu skulle vilja göra en samordnad aktion för att knäcka banksystemet kan jag tänka ut mycket effektivare sätt, men jag tänker inte avslöja idéerna eftersom jag anser det vara samhällsfarligt. Det lämnas istället som en tankeövning åt läsarna.

Så vad är det för tomtar som tror att de ska kunna åstadkomma något med StopBanque? Tittar man lite närmare på den officiella hemsidan www.bankrun2010.com så hittar man en mycket underlig avdelning. Klicka först fram till den engelska versionen och sedan på rubriken "DREAMS" längs upp. Då hamnar man på en sida med ett antal underliga videofilmer. "Imagine a system without electricity or heating bills... Electrical appliances that consume no fuel, do not pollute, are quiet and do not wear ..." Det börjar med en reklamfilm för ett företag som sysslar med elektrolys av vatten till väte och syre, men som får det att låta som något som kan revolutionera världen.

Nästa film är den bästa. Det handlar helt enkelt om ännu en som har uppfunnit perpetuum mobile. Denna gång en amerikan vid namn Troy Reed. Faktiskt sevärt i all sin absurditet.

Därefter kommer ännu en glättig reklamfilm, denna gång från vindkraftverkstillverkaren Regenedyne. Jag har inte tittat närmare på just denna typ av vindkraftverk, men kan tänka mig att de är behäftade med en mängd problem om man tittar närmare. Hur fossilfritt det är framgår med önskvärd tydlighet när man talar om en inbyggd helikopterplattform ovanpå kraftverket. Just helikopter råkar vara ett av de mest energislösande sätt man kan ta sig fram på.

Nästa film handlar om "hydroponic lettuce". Det låter ju som ett jättebra sätt att odla sallad, bara man har tillgång till en massa konstgödsel, plast och energi. Vadå hållbar ekologisk produktion? Filmen är sevärd i all sin naivitet angående ändliga resurser. Det är inte heller salladsodling som är problemet när de ändliga resurserna tryter, utan snarare brödsäd. "Hydroponic wheat" är nog tyvärr inte möjligt. Notera också de stackars löpandebandslavinnorna som sköter processen så att du och jag ska kunna köpa ett fräscht salladshuvud förpackat i en individuell plastlåda.

Nej, tacka vet jag nyskördad sallad från den egna täppan!

Efter ännu en reklamfilm (för något slags vattenautomat för kontor) kommer så en fin slutkläm - när man börjar yra om "antigravity" och flygande objekt. Och slutsatsen "All these developments await the right conditions to grow. But these conditions are incompatible with the operating mode of the current system." Dream on! Visst är det fel på vårt ekonomiska system, men det går inte att skylla vår brist på rena energikällor på det. Det tycks som om den som satt ihop sidan med dessa drömmar inte har någon större koll på fysikens hårda verklighet, framförallt termodynamikens andra huvudsats. Lika lite koll som h@n har på hur våra banker och vår ekonomi fungerar.

Så tyvärr förtas all trovärdighet som StopBanque eventuellt hade kvar av denna drömsida. Till råga på allt har man värvat fotbollsspelaren Eric Cantona som något slags galjonsfigur. En figur med ett något grumligt förflutet, som står i viss kontrast mot exempelvis Mahatma Gandhi eller Martin Luther King.

[Andra bloggar om , , , , ]

25 kommentarer:

  1. Tack Flute för din genomgång av de här stollerierna. Förhoppningsvis är den klick anarkister som ens funderat på att delta liten. Tyvärr tror jag de ofta lider av det som inom psykologin kallas konfirmeringsbias, dvs de tar nog inte åt sig av din logik pga av sina förutfattade meningar om bankerna och "systemet". Det är dock inget argument för att skippa det kritiska granskandet.

    SvaraRadera
  2. Bra Flute. Denna typ av meningslösa aktioner kommer bara att innebära att människor som deltar i dylika upptåg kommer att känna sig ännu mer maktlösa.
    Det är inte helt lätt att ta ut cash i banken. Rör det sig om större belopp måste man säga till flera dagar i förväg.

    SvaraRadera
  3. Det där om att köpa silver för att skaka om JPM är inte lika tokigt kanske. Dessutom är ju silver bättre än fiat-pengar. Liksom guld. Men ta ut kontanter? Nää.....
    /Grönvita

    SvaraRadera
  4. Skulle inte förvåna mig om det hela är ett experiment för att se hur lättlurade folk är, och hur många som genomskådar bluffen. Så måste det ju vara, eller hur? De två "grundarna" som är skådespelare/producent och manusförfattare skrattar såklart hela vägen till banken den 7'e december, där de kommer att intervjua folk som tar ut pengar om varför de gör det. Och då svarar de att de läst "övertygande bevis" på bankrun2010.com om att banker är onda. Och det hela slutar med att de konstaterar att man kan lura i folk vadsomhelst, bara man presenterar "bevis" som låter övertygande i all sin flummighet.

    SvaraRadera
  5. Flute du har rätt när du säger att de " 7 DECEMBER" AKTIONERNA i Europa kan EJ störta omkull bankerna.
    - MEN, de aktionerna är perfekta därför att de kan hjälpa "att belysa" till de vanliga outbildade TV-AGIT-PROP-beroende mäniskor att börja fundera om bankernas roll i dena ekonomiska sammanbrottet i Världen.
    - Sedan kommer att dyka upp frihetssinade politiker i Europa som kommer att belysa till folket VILKA ÄR DE SOM STÅR BAKOM DE ONDA OCH KRIMINELLA BANKSYSSTEMET.
    -DÅ KOMMER ETT NYTT EUROPA ATT FÖDDAS.

    SvaraRadera
  6. Nja, jag håller inte med, att folk tar ut pengar och gör det allmänt svårt för Svensson att få ut pengar är bra, det kan visa vårt sårbara samhälle med FIAT pengar samt ATT en Bank Run kan ske. En fungerande Bank Run skulle vara bra då vårt finansiella system skulle kollapsa och en snabbare återgång till guldmyntfot skulle ske.

    SvaraRadera
  7. Äsch. Idén är god. Överge bankerna. Ta ut pengarna och köp silver och guld. Om inget annat, så är det troligen en god investering och dessutom kan man kanske röka ut JP Morgan. (Flute och Corny kanske kan strimla "Crash JP Morgan Buy Silver" oxå?)

    Åtminstone jag skulle vilja se en icke förfalskníngsbar valuta i framtiden, gärna guld-/silverbaserad. Troligen hamnar vi där inom 10 år.

    SvaraRadera
  8. Det pratas mycket om att guld och silver är "säkra" placeringar. Det är kanske så, men vad jag undrar över är följande:

    Om jag skulle köpa ädelmetall för mina surt förvärvade papperspengar, inte kan jag använda dessa som betalningsmedel på marknaden. Det påstås att guld och silver är "sound money". Detta förutsätter väl att de går att handla med?
    Vilken affär accepterar guld och silver som betalningsmedel?

    SvaraRadera
  9. Jag vet inte fÖr Sverige, men här i Slovenien ( fd Jugoslavien ) och Österrike man kan lätt och smidigt köpa o sälja GULD över BANKDISKEN. De har köp o säljpris, liknande när du väkslar FIATVALUTOR på FOREX.
    -Men t ex i Serbien kan man ej köpa guld på banken och folk kommer till Slovenien o Österrike att HANDLA.
    HÄLSNINGAR FRÅN BALKAN !

    SvaraRadera
  10. @Putte

    Tyvärr är Cornucopia för mesig för att ta betalt i silvermynt när han säljer sin ved. Det sista han vill är att stöta sig med sin favoritmyndighet (SKV förstås).

    /Guldkalle

    SvaraRadera
  11. Känner att jag får komma med en rättelse här. Tydligen går det bra att betala med guld och silver när man köper ved av Cornucopia. Det han inte tänker göra är att ta emot silvermynten till deras nominella värde, men det är något som egentligen bara berör hans egen bokföring. Det vill säga, han bokför inte värdet som står skrivet på enkronorna (eller tvåkronorna), trots att dessa kan lämnas in på ett bankkontor och bli just så många kronor på kontot. De goda relationerna med favoritverket är alltså något som Cornucopia absolut vill fortsätta att odla, men köparna kan likväl betala med svenska silverkronor och få ved som motsvarar silvrets köpkraft. Hoppas att det blev tydligt och rätt nu.

    /Guldkalle

    Cornucopias kommentar (den sista bland kommentarerna).

    SvaraRadera
  12. Flute, det börjar snart bli dags för analys av den globala bubblan i guldpriset också. Luktar kejsarens nya kläder av alla guld-bulls i världspressen. Att en metall vars enda nytta är som smycken i Indien och plätering på sladdkontakter (och som inte ger någon direktavkastning) ska användas som något slags betalningsmedel eller måttstock på värde slår mig som absurdt.

    Som vanligt står Warren Buffet för den den bästa och enklaste observationen (citat från slutet av oktober):

    "You could take all the gold that's ever been mined, and it would fill a cube 67 feet in each direction. For what that's worth at current gold prices, you could buy all -- not some -- all of the farmland in the United States. Plus, you could buy 10 Exxon Mobils, plus have $1 trillion of walking-around money. Or you could have a big cube of metal. Which would you take? Which is going to produce more value?"

    SvaraRadera
  13. Ett tillägg: Självklart kan man använda guld som en måttstock av värde eller betalningsmedel om man vill -- det är ju upp till var och en att avgöra själv. Vad jag har svårt att se är guld som en vettig investering. Särskilt från nuvarande prisnivå.

    SvaraRadera
  14. @Fredrik -Visst du har rätt !
    Man ska ha sina sparpengar i Euron och helst sätta in de på någon Anglo-Irländsk bank.
    Där får man bra ränta.........
    ha ha ha ha ha......
    -Guld har i alla tider varit betalningsmedel, ( sedan Babylonien och Sumeriska riket tills idag).
    -Det som har sagts av Buffet eller Gyergy Sorosz eller någon annan zionist bankster har bara ett syfte : att skrämma outbildat folk att sälja fisisk guld/silver och köpa deras FIAT-PENGAR, AKTIER ELLER ANNAN DERIVAT-SKIT.

    SvaraRadera
  15. Jag har läst en hel del på denna blogg och även på cornucopia. Många kloka inlägg! Ni verkar båda väldigt kritiska till det rådande ekonomiska systemet är upplagt och dess långsiktighet. Det framkommer även i detta inlägg.
    Men ni båda verkar vara några riktiga börshajar och placerar pengar till kors och tvärs (eller har jag fel?)
    Hur tänker ni egentligen när det kommer till etiskt sparande, eller att över huvud taget placera pengar och delta i tillväxtekonomin mer en nödvändigt?

    SvaraRadera
  16. Dummare blogginlägg får man leta efter. Jag kan flytta mina pengar från banken till min nätmäklare utan några problem. Sen kan man faktiskt flytta till en mindre bank om man nu ogillar en storbank.

    SvaraRadera
  17. Anonym 2010-11-22 21:24:
    Visst kan du flytta pengarna till en annan (mindre, mysigare, trevligare) bank. Det jag påpekar i detta inlägg är dock att StopBanques taktik att ta ut pengar i kontanter är felaktig.
    Att flytta sina pengar från "onda banker" till "goda banker" är en helt annan sakt.

    SvaraRadera
  18. Flute.

    Det där med att pengarna inte finns i fysisk form är liksom själva iden.

    När pengarna tar slut så har banken bara fraktioner av skuldsedlar att betala med, vilket är problemet med fraktalbanksystemet!
    De förfogar bara över några procent (7% om jag inte minns fel) av sina teoretiska tillgångar, men men har trots det förbundit sig att betala ut insatta pengar på begäran.

    Om alla kräver sina pengar samtidigt så kommer bara 7% av bankkunderna få ut sina pengar innan bankens likviditet är i botten och den i sin tur tvingas låna pengar eller förklara sig bankrutt.

    Om detta händer alla banker samtidigt så finns det ingen att låna av!

    Så din förklaring till varför det inte skulle fungera är i själva verket en definition av varför det skulle fungera, men tvärt om.

    Funnes pengarna på riktigt så vore det inget problem för bankerna, men vad ska de göra när pengarna är slut?

    :Hej

    SvaraRadera
  19. Anonym 2010-11-30 02:13:
    Även om vi tar ut alla sedlar och mynt kommer bankerna fortfarande att ha kvar en massa elektroniska pengar. Du kommer fortfarande att kunna handla på ditt Mastercard utan problem.
    Poängen är att mängden sedlar och mynt inte räcker till för en uttagsanstormning som kan knäcka banksystemet som helhet.

    SvaraRadera
  20. hej Flute

    Jag undrar vad som skulle hända om "alla" den 7 december gjorde en elektronisk överföring av alla innestående pengar i "de vanliga bankerna" till t.ex sitt konto i JAK banken.

    Jag är för "trög i huvudet" för att förstå det själv tyvärr.

    SvaraRadera
  21. janne:
    Det skulle förstås fullständigt knäcka de "vanliga" bankerna. Frågan är dock om JAK skulle klara av att ta emot alla dessa pengar.

    SvaraRadera
  22. tack för svar Flute, du är en klippa för oss som börjat förstå hur det ekonomiska systemet fungerar män ännu inte kan "se skogen för alla träd"

    Det här med Jak-banken var bara en idé som kom till mig när jag läste din blogg om hur dumt en "bank-run" efter kontanter var. Troligen så är det väl dumt med en digital överföring till Jak-banken en och samma dag också eftersom det, gissar jag, skulle orsaka en massa strul i samhällsmaskineriet.

    Men vad tror du om en "slow-bank-walk" där alla i organiserad form förde över sina digitala pengar till t.ex Jak-banken eller annan "godare bank" ifrån affärsbankerna. Kanske under ett års tid eller annan lämplig period.

    Hoppas att du inte tycker att mina frågor är alltför dumma. Jag försöker bara få syn på "skogen som skyms av alla träden"

    janne

    SvaraRadera
  23. TILLÄGG

    Jag menar alltså om en sådan "slow-bank-run" till de "goda bankerna" skulle kunna vara till gagn för vårt ekonomiska system på något sätt.
    Och i så fall hur.

    SvaraRadera
  24. "Denna gång en amerikan vid namn Troy Reed. Faktiskt sevärt i all sin absurditet"

    Absurt? Ja, kanske vid första anblick. Men du behöver ta i beaktning:
    http://video.google.com/videoplay?docid=-1610087835473512086#

    21:33 - 22:05 har du kärnan, men se gärna från 20:00 eller för den skull från början.
    Newman har haft fungerande maskin i 25 år.

    För övrigt, trevligt med siffror!
    Dock skulle jag nog se till effekten av fractional reserve banking och att bankomaten inte är den enda vägen ut för pengar från ett konto innan jag dömde ut aktionen.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.