2010-11-22

Guldrusch?

Nej, inte guldbubbla. Det blir nog svårt för guldet att någonsin bli en bubbla, med tanke på hur liten tillgången är. Dessutom ska en bubbla involvera till större delen lånade pengar. Men lite guldrusch får jag en känsla av att det är just nu. Liksom SvD:s Sara L Bränström har jag också lagt märke till reklamen i tunnelbanan från Tavex, som tycker att man ska byta aktiernas bergochdalbana mot guldets stabila uppgång.
Men att byta aktiesparande till just guld är ju ingen garanti för att besparingen skulle slippa åka berg- och dalbana. Även priset på guld varierar över tid. Guldpriset har visserligen stigit rejält på sistone, och ligger nu skyhögt. Och bara det kan ju få en annan att undra över om det rätt läge att investera i guld.
Som de flesta så presenterar även Tavex guldpriset i US-dollar, så de senaste månadernas dollarförsvagning ser ut som en prisrusch i guldet. Därmed kunde Tavex häromveckan också säga att det är rekord för guldet.
Idag har dollarpriset nått ett nytt rekord igen på USD 1409,7/oz. I kombination med ett ökat guldpris och att svenska kronan har försvagats gentemot dollarn gör att guldpriserna i Sverige också stiger...
Visst stiger även guldpriset i kronor räknat, men rekordet hittills sattes i somras. Mer om det nedan...

Bränström tycks se lite "contrarian indicator" i det stora intresset för guld just nu.
Är det ett tecken i tiden att "investera i guld"-kampanjer dyker upp nu? Även en av storbankerna annonserar för att locka sparare att satsa pengar i guld.
Vilken storbank? Jag har missat den reklamen.

Ännu ett tecken på guldruschen är att företaget GoldBuyers.se dykt upp på Ringens köpcentrum (och enligt hemsidan på några andra köpcentrum) i Stockholm. Hursomhelst representerar de den andra sidan av guldruschen. De köper upp "skrotguld" för att tjäna en hacka på det.

Så till lite prisdiagram. Först guldpriset i svenska kronor per gram, från januari 2007 (då Nouriel Roubini i Davos varnade för gigantisk finanskris och alla skrattade år honom) fram till nu. En trevlig fördubbling för dem som hängt med på hela bergochdalbanan.
Som ni ser så hade guldet en ännu oöverträffad pristopp i somras. Visserligen har guldpriset i kronor gått upp lite de senaste månaderna, men inte i någon rasande takt precis. Det är ju snarare dollarn som rasat istället. Men guldet ligger fortfarande i "behåll" enligt ett simplistiskt MA50/MA200-system. Senaste köpsignalen är dock lite väl gammal, från december 2009, så jag skulle nog tveka att köpa in mig i guld i dagens läge, men väl behålla det om jag hade något. För man vill inte sitta med på ett prisras som det från mars 2008 till mars 2009. Hur var det då med guldet kontra börsen? Vilket var värst bergochdalbana? Nedan Stockholmsbörsen under samma tidsperiod.
Jo, det var ju väldigt skönt att slippa sitta med på börsens dryga halvering från 2007 fram till senhösten 2008. Men från mars 2009 fram till nu har faktiskt börsen gått betydligt starkare än guldet. Som vanligt är det en fråga om vilket investeringsperspektiv man har - decennium, år, månad, vecka eller dag? Fast rejäla bergochdalbanor har det varit i alla tidsperspektiv. Guldets bergochdalbana har dock varit generellt stigande, medan börsens varit mer tveksam.

När vi ändå tittar på diagram kan vi också ta en titt på silvret.
Här har vi något som stigit rejält den senaste tiden, trots att det inte talas alls lika mycket om det som om guldet. Bara sedan i somras har silverpriset stigit drygt 40%. Sedan jag första gången skrev om guld och silver i början av 2009 har silverpriset i kronor räknat stigit med drygt 75%.

Det senaste intressanta ifråga om silverpriset är att Max Keiser uppmanar folk att köpa silver, för att tvinga JP Morgan att täcka sina jättelika negativa positioner i silver. Se video hos bloggrannen Musik @ Centrifugen. Vi får väl se hur det blir med det - blir det en jättespik uppåt för silverpriset? Isåfall kan det bli jättepriskrasch strax efter, för om bankdinosaurien JP Morgan faller blir det inte kul. Mer om silver skrev bloggrannen Cornucopia igår.

Men vad händer när Finanskrisen 2.0 blommar ut för fullt? Hur går det då för våra ädelmetaller? Vad är det egentligen som driver guldpriset? En hel del av efterfrågan finns i Indien och Kina.
Efterfrågan på guld i Indien, världens största konsument av ädelmetallen, beräknas uppgå till nivåerna innan den ekonomiska krisen under 2010, vilket bör driva upp guldimporten från de relativt låga nivåerna som noterades under 2009.
[...]
Asiens efterfrågan på guld kommer att vara en central drivkraft på guldmarknaden under flera decennier framöver, enligt WGC. Indien och Kina står tillsammans för cirka 25 procent av den årliga efterfrågan på guld. Den andelen kommer sannolikt att växa ytterligare de kommande åren.
Som vanligt ska man ta såna här prognoser med en stor nypa salt. För prognosen bygger ju på att Indiens och Kinas ekonomier kommer att tuffa på. Får vi Finanskrisen 2.0 kommer även Indien och Kina att drabbas hårt och då även deras efterfrågan på guld. Kanske kommer nästa stora kris till och med att börja i Kina, som ju har en saftig fastighetsbubbla.

Vi avslutar med att titta på priset på guld och silver i svenska kronor från 1999 till idag.

Den stora uppgången var som ni ser från 2005 och framåt. Frågan är nu om den stora uppgången är slut, eller om det finns mer att ge?

[Andra bloggar om , ]

12 kommentarer:

  1. Intressant inlägg även om det där med JP Morgan och silverpositionen låter som en modern skröna. Jag har inte sett några bevis för att positionen existerar, och om den nu gör det, inte är hedgad någon annanstans.

    SvaraRadera
  2. Har väntat på detta i några år nu. När "vanliga svenssons" börjar investera i fysiskt guld istället för aktier/fonder eller spara. Det är då den riktiga finanskrisen börjar. Därför kändes den förra klen just pågrund av att guldruschen inte hade börjat. Guldet är absolut inte i någon bubbla, utan tvärtom. bl.a FEDS har undervärderat den för att försöka dra ut på det oundvikliga. Kanske för att hinna rädda sitt eget skin. Men nu klarar de inte av hålla locket mycket längre plus att "vanligt folk" drar sig mer till guldet. Vilket antagligen kommer leda till att guldet kommer rusa iväg. Så går det när man spelar allan med pengar och försöker manipulera valutornas värde. Welcome to the reality...

    SvaraRadera
  3. -Köp bara fysisk guld/silver !
    Köp inte sådana sk"värdepapper" på guld, där banksters lovar, lovar, lovar......tänk på att de är lögnare o bedragare.
    - Ja silver har stigit i värde mer än guld, men det finns en annan problem : t ex här i Slovenien( fd Jugoslavien), men också i Österrike, måste man betala MOMS för den silver man köper. MOMSen är 20 % i SLO ).
    Investerings guld (24 karat) är dock befriat av MOMS eller någon annan skatt.

    SvaraRadera
  4. Jag upprepar min tidigare kommentar om hur absurdt guldpriset är när man sätter det i perspektiv (se citatet från Warren Buffet nedan, som säger det bättre än jag någonsin kan). Guld känns totalt överprissatt när man jämför med inkomstproducerande reala tillgångar som direktavkastande företag, skogs- eller jordbruksmark och dylikt.

    Om man känner att man sover bättre med lite guld och silver stoppat under madrassen så är det väl upp till var och en, men att för tillfället marknadsföra guld som en rimligt prissatt investering för huvuddelen av någons tillgångar känns mycket suspekt.

    "You could take all the gold that's ever been mined, and it would fill a cube 67 feet in each direction. For what that's worth at current gold prices, you could buy all -- not some -- all of the farmland in the United States. Plus, you could buy 10 Exxon Mobils, plus have $1 trillion of walking-around money. Or you could have a big cube of metal. Which would you take? Which is going to produce more value?"

    SvaraRadera
  5. Nu trixar du lite väl mycket, FredrikS. Per capita finns det endast cirka 25 gram guld, räknat på allt guld och alla människor. 25 gram guld kostar ungefär 7500 kronor. Jordbruksmark kostar cirka 300 000 kronor per hektar, men varför tittar du inte på sådant som flertalet människor faktiskt köper? 7500 kronor räcker sällan till ens en kvadratmeter boyta, till exempel. Nej, du får skärpa dig. Guldets rätta värde är minst tio gånger dagens.

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  6. Guldnisse, jag förstår att du vill att priset ska upp tiofalt om du investerat i guld, men vad ska du ha guldet till? Varför äger du inte hellre en annan real tillgång som ger direktavkastning, t.ex. utdelande aktier eller investerar i en egen verksamhet för den delen?

    För ett kilo guld (värt drygt 300 tkr idag) kan du ju köpa en diversifierad aktieportfölj med växande globala bolag som delar ut 12-15 tkr i kontanta utdelningar per år och dessutom har alla möjligheter att växa vinster och utdelningar med minst inflationen över tiden (den vanligaste anledningaen att äga guld är väl att skydda sig mot [oväntad] inflation). Med guldet får du istället betala för förvaring (eller riskera att bli rånad) och får ingen direktavkastning alls.

    SvaraRadera
  7. FredrikS:

    För att förklara skillnaden mellan aktier och guld (vilket inte ens Buffett verkar förstått): investeringar i bolag skapar (förhoppningsvis) värde, medan guld BEVARAR värde i första hand.

    Många av de som förespråkar guld ser det dessutom som en valuta och ingen investering, särskilt i händelse av en total valutakollaps. Om (hemska tanke) fiatvalutorna blir värdelösa, vad tror du då är störst sannolikhet att du kommer kunna få mat på bordet för: en digital aktie eller ett gram guld?

    SvaraRadera
  8. Herr K,

    Om du ser på guld & silver som en försäkring mot samhällets kollaps så kan jag förstå att du vill ha en del sådana tillgångar i madrassen. Precis som man isf vill ha skyddsrummet välfyllt med konserver, etc.

    Det argumentet köper jag. Men det ska isf vara en liten del av en diversifierad portfölj av tillgångar. Jag ser det dock som något helt annat än att argumentera för guld som en attraktiv finansiell investering vilket många verkar göra idag. Guld är en helt "död" tillgång utan direktavkastning och med ett ytterst subjektivt värde (varför $1300 per ounce och inte $130? Eller $13000? Värdet är helt i betraktarens öga.)

    SvaraRadera
  9. I goda tider är silver en god investering eftersom peak silver är passerat och vi använder mer silver än vi producerar.

    I tider av hög inflation presterar silver väl eftersom det är en värdebärare och en eftertraktad råvara.

    I domedags epoker som Roms fall eller digerdöden presterar det bra av samma skäl. Dessutom saknar det motpartsrisker. Har man bara aktier, statsobligationer eller pengar på banken så kan man förlora allt man äger och har.
    Det händer inte nån med silvret i tryggt förvar.

    SvaraRadera
  10. Föregående inlägg är förstås lika sant beträffande guld.

    SvaraRadera
  11. OM jag inte kommer ihåg fel så har jag sett Handelsbanken göra reklam för investering i guld (bland många andra råvaror) i samband med lanseringen av deras ETF:er.

    SvaraRadera
  12. Stämmer angående Handelsbanken.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.