En orsak till den kommande potatisbristen är att de svenska uppköparna betalar för dåligt för knölarna.
I Sverige äter vi i genomsnitt 3,5 kilo per person och månad. Enligt LRF beror de minskade skördarna i Sverige på att odlarna tröttnat då de får för dåligt betalt. Den svenska potatisbonden får cirka 2 kronor kilot och det är då 20 procent bättre än året innan. Lars-Göran Pettersson anser att ett rimligt pris vore det dubbla men det är de stora livsmedelskedjorna som sätter nivån.Vi konsumenter får framöver vänja oss vid högre livsmedelspriser överlag. Om potatisen kostar dubbelt så mycket borde dock inte vara så allvarligt i den stora maträkningen. Även ett kilopris på 30 kronor skulle för en genomsnittssvensk innebära bara 105 kronor i månaden. Då finns det andra livsmedel som svider mer i plånboken när de blir dyrare.
En annan orsak till potatisbristen är värmeböljan i Ryssland i somras.
Sommarens extrema torka innebar att Ryssland förlorade nära en tredjedel av sin potatisskörd. Men också den svenska potatisskörden har minskat flera år i rad. Årets nedgång ser ut att landa på 4 procent och nästan lika stort var tappet 2009.Dessutom har tydligen potatisskörden varit dålig både i Tyskland och Holland.
Frågan är nu hur medelsvensson kommer att reagera när det plötsligt inte kommer att finnas någon potatis i livsmedelsbutikernas hyllor i vår. Jag anser att de stora livsmedelskedjorna snarast borde höja sina inköpspriser på potatis för att hålla kvar potatisen i Sverige och undvika badwill i vår. För Sverige kan troligen inte införa regler för att stoppa exporten, då det säkert skulle bryta mot några EU- eller WTO-regler. Frihandelns baksida.
Jag gissar att det kan satsas mer på potatisodling i Sverige nästa år. Det finns dock en förutsättning för det, nämligen att odlarna får bättre betalt. Annars riskerar vi att hamna i en liknande potatiskris nästa år.
Min egenodlade potatis är på upphällningen - jag har bara några kilo kvar. Jag skulle gärna odla mer potatis, men problemet i moderna bostäder är förvaringen. På vår vind fryser det när det blir alltför kallt, och jag brukar inte kunna förvara potatis där längre än till december. Men nästa år ska det bli större egen potatisodling - jag får fundera ut någon lösning på förvaringsproblemet. Förutom frostfritt och inte alltför varmt måste det ju också vara mussäkert.
[Andra bloggar om jordbruk, odling, potatis, export, frihandel, livsmedel]
Man får väl helt enkelt börja betala vettiga priser för knutorna. Det borde vara uppenbart att två kronor per kilo är på tok för lite. Skulle jag själv odla potatis hade jag nog velat ha sådär 100 kronor per kilo för att tycka det var värt besväret.
SvaraRaderaMussäker frostfri förvaring? Några idéer:
SvaraRaderaEtt gammalt kylskåp (helst med väldigt tunn gummilist). Borra några lufthål (inte för stora...) i golv och tak.
Sätt kylskåpets termostat på högsta temp. Skruva bort (eller koppla förbi) strömbrytaren till lampan i kylskåpet så att den alltid är på (eller borra ett hål på insidan av dörren där pinnen sitter så behöver man inte göra "elektrisk åverkan". Koppla kylskåpet till en temperaturvakt typ: http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=152501152
Spraya över glaset för lampan med svart färg (värmetålig, finns på mekonomen tex).
Avpassa effekten på lampan så att det blir lagom varmt. Nackdel är att lampan sitter högst upp i kylskåpet, man får sätta termometer längst ner och kolla så att det inte fryser där. Sätter man lufthålen i golv och tak lite förskjutet så kanske det bli tillräcklig cirkulation i skåpet så att värmen sprids ändå.
Bara några korta spånerier, jag har inte testat själv :-)
Gällande förvaring. Han den där danske bonden gjorde något i förra veckans program för att skydda sina potatisa. Det verkade grymt omständigt men i brist på annat så...
SvaraRaderaHan grävde helt enkelt en bädd typ 1m bred 2 meter lång. Sedan lade han i halm i botten och gott lager varpå han tippade på all potatis. Detta lade han ytterligare ett gott lager halm över och sedan lastade han på ett lager jord uppepå detta så det blev en stor kulle med potatis inbäddad i halm.
Kan det vara något? Lite meck när man skall "skörda" till en kastrull men om amn ger sig ut och hämtar en 10-20 kilo i stöten så kan det ju vara något.
Det försvann lite av texten i mitt förra inlägg.. detta stod i början:
SvaraRaderaMussäker frostfri förvaring? Några idéer:
Ett gammalt kylskåp (helst med väldigt tunn gummilist). Borra några lufthål (inte för stora...) i golv och tak.
En trådlös termometer med givaren in i kylskåpet. Mottagaren i lägenheten (om signalen når dit). Termos med varmvatten i kylskåpet de nätter det blir frysgrader.
Alt. om du har el på vinden och /eller det är kallt längre tid:
Sätt kylskåpets termostat... osv.
Gustav, det kallas stuka och fungerar bra om det inte blir kallt för länge utan snö.
SvaraRaderaEtt nedgrävt betongrör är ytterligare ett alternativ.
Men det blir nog en hel del mat till mössen med en stuka ...
SvaraRaderahttp://www.jordbruksverket.se/5.4d699a812c3c7b925d80002382.html
SvaraRaderaNu har de reagerat lite!
Lite off topic men jordbruk som jordbruk.
Martin, funkar inte med kylskåp, potatisen skrumpnar(fel luftfuktighet) Betongrör är utmärkt och mussäkert med grus kring röret,och ett mussäkert lock är inte svårt att ordna.Mina cementrör och vattentunnor(utan botten) har jag isolering typ liggunderlag runtom, och sedan en markskiva ca 1 meter runt röret strax under markytan.Fungerar perfekt för potatis och alla andra rotfrukter (har kålrot,palsternacka, rotselleri,rödbetor, jordärtskockor,pepparrot, potatis och endiverötter för drivning under vintern)De olika sorterna ligger i olikfärgade nätsäckar, typ löksäckar o vedsäckar man köper,med ett snöre (syntetiskt ruttnar annars fort)med en ögla på som hakas på skruvar strax under öppningen.(det är annars inte kul att kalla vinterdagar krypa ner och försöka få upp önskad rotfrukt långt nere i tunnan....)
SvaraRadera/GeCe
Jag har potatisen på balkongen i en konstruktion som består av en yttre frigolitlåda klädd i presenning och en inre, mindre frigolitlåda. Mellanrummet är fyllt med knölat tidningspapper. Det har funkat bra som förvaring i flera år, men i vintras, när det var minus 20 i Stockholmsområdet, gick det inte längre.
SvaraRaderaPeak Potatis
SvaraRadera