- Isobel Hadley-Kamptz på "Resan mot det nya matlandet" (Tack Åsa för tipset)
- Herr Kobras iakttagelser
- Gubbfans Grumliga Grubblerier
- Cornucopia
- Motvallsbloggen (läsvärt!)
- Världens smaker: reloaded
- interiktigtklok
- aspiebloggen
- Haspets lilla blommiga
Rara växter säger en bra sak:
Dessa regleringar står i bjärt kontrast mot hur Jordbruksverket agerar på djurssidan när det gäller bevarandet av lantraser, där ges ekonomiska bidrag till både djurägare och föreningar. Hur kan avgifter när det gäller grönsaksfrö lösa samma problem som bidrag gör när det gäller lantraser?Mitt förslag på svar: Det löser inga problem för de ovanliga fröerna, men det förbättrar läget (oligopolet) för de stora internationella utsädesfirmorna.
En artikel från Dagens Handel:Och så en ny hemsida som Cornucopia tipsar om.
Apropå "Byta fröer" vill jag påminna om att det redan finns en förening just för fröbyte, nämligen Föreningen Sesam, som har funnits åtminstone sedan 1980-talet. Deras årliga frökatalog (tryckt på äkta papper) är en guldgruva för ovanliga frösorter, alla fröodlade av medlemmarna själva. För dem som själva vill prova på att fröodla kan jag rekommendera Fröodling.se.
En annan förening värd att uppmärksamma i sammanhanget är föreningen Allkorn, som är inriktade på bevarande av ovanliga och äldre sorter av våra sädesslag.
Jag avslutar dagen med en favoritbild i repris. Lite sortmångfald av pumpor och vintersquash från min odlingslott.
Av de sex sorterna på bilden finns hälften inte med i EU:s standardsortlista: Golden Hubbard (längst upp till vänster), Gold Nugget (de minsta längst upp), Yellow Crookneck (de knottriga utomjordingarna). Ska jag bli tvungen att säga hejdå till dem?
[Andra bloggare om byråkrati, ekologisk odling, jordbruk, jordbruksverket, odling]
Det här var en bra blogg.
SvaraRaderaHit återkommer jag gärna.
Med vänliga hälsningar
Gubbfan
Gubbfan.bloggplatsen.se
Byta fröer verkar bra, tack för länken.
SvaraRadera