2010-11-29

Jämförelse av Irland och Grekland

De två länder i Europa som just nu är i värst finansiellt blåsväder är som bekant Irland och Grekland. Irland fick igår kväll sitt stödpaket på 85 miljarder euro. Men invånarna är nu berättigat arga på sina politiker och det lär som jag sagt tidigare bli nyval i början av nästa år.

Jag tänkte här jämföra Irland och Grekland för att se lite vilket land som ligger värst till. De berömda finansmarknaderna säger tydligt att Grekland är värst. 5-åriga kreditswappar på Greklands statsskuld ligger idag på 988 punkter, medan motsvarande för Irland bara ligger på 598. På ett sätt är dock Irland värre, nämligen storleksmässigt, som jag skrev för två veckor sedan. Men det gäller omvärldens exponering mot landet, inte landets förmåga att resa sig ur krisen. Detta drabbar framförallt tyska och brittiska banker, som är de största långivarna till Irland.

För att börja jämförelsen kan vi titta på de båda ländernas statsfinanser genom åren. Observera att diagrammet visar nettoförändring av statsskulden, vilket inte alltid är samma sak som budgetunderskott. Data från IMF:s rapport från april 2010.

Irland hade hyfsade statsfinanser från slutet av 1990-talet fram till och med 2007. Sedan sprack bostadsbubblan och bankkrisen pajade statsfinanserna fullständigt. Grekland däremot har systematiskt haft underskott i statsfinanserna så långt bak som det finns data här. Sedan blev det bara värre efter finanskrisen. Dessutom har Grekland fuskat med räkenskaper och statistik på olika vis, medan irländarna verkar ha varit mer ärliga. Detta sammantaget ger Irland en bättre chans att ta sig ur träsket, då det var en engångseffekt som sänkte ekonomin, medan Grekland måste göra upp med sina långsiktiga problem. Man ska dock inte glömma att en stor del av irländska statens skatteintäkter under bubbelåren kom från bostadsbubblan och dessa skatteintäkter kommer inte tillbaka. Så en kraftig statlig budgetåtstramning måste ändå till på Irland för att få statsfinanserna under kontroll. Irlands budgetunderskott framöver lär dock inte bli så rekordstora som årets 32% och kanske inte heller som förra årets mer måttliga 14,4%, då en stor del av kostnaderna är av engångskaraktär för att rädda bankerna. Irland gick också in i krisen med betydligt lägre statsskuld än Grekland - 25% av BNP år 2007 mot 105% för Grekland.

Det man också kan fråga sig är när den "keltiska tigern" övergick till att bli en bubbla. En faktor att titta på är bytesbalansen, se diagrammet nedan, där data också hämtats från IMF-rapporten.

1992-1999 hade Irland ett överskott i bytesbalansen och därefter ganska små underskott år 2000-2004. Från 2005 blev dock underskotten i bytesbalansen stora då bostadsbubblan också ledde till att Irlands ekonomi fokuserade på konsumtion och byggande för lånade pengar. Så någonstans 2000-2004 övergick som jag ser det Irland i en bubbla.

Grekland däremot har som ni ser haft stora underskott i bytesbalansen sedan 1995. Det får därmed anses vara ett strukturellt problem som landet måste ta tag i. Förutom turism, fetaost och oliver, vad har Grekland egentligen? Grekerna har levt över sina tillgångar alltför länge. Bara EU och euron gjorde att de hade möjlighet att fortsätta med detta såpass länge utan att straffas ut av finansmarknaderna.

Så sammanfattningsvis har Irland en viss chans att ta sig ur träsket, medan Grekland inte har det. En förutsättning vad gäller Irland är dock som jag ser det något slags skuldnedskrivning. Annars är det kört för statsfinanserna. Tyska och brittiska banker måste någon gång bita i det sura äpplet. Grekland måste också få skuldnedskrivning, men kommer troligen att klara sig dåligt ändå p.g.a. sina grundproblem.

[Andra bloggar om , , , , , , , ]

3 kommentarer:

  1. "Förutom turism, fetaost och oliver, vad har Grekland egentligen?"

    Prostitution och gambling enligt
    Dr. Jörn Berninger.
    http://www.youtube.com/watch?v=9tAz7HuI8ok

    SvaraRadera
  2. Som i USA då alltså. Det klagades på att folk använde pengarna från de ekonomiska stimulanserna till porr och spel, men porr och spel är ju de enda industrierna som finns kvar i USA!

    SvaraRadera
  3. Världens största handelsflotta, turism industri.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.