2010-11-04

Yrke: Spinndoktor

Svenska petroleuminstitutet har som chef spinndoktorn Ulf Svahn, som ägnar sig åt att försöka få positiv mediauppmärksamhet kring olja och förringa oljetoppen. Cornucopia uppmärksammar att han intervjuats av E24 om det senaste oljefyndet i Brasilien. Det kommer ut en massa "spinn" i artikeln.

Oljefyndet har av ANP själva angetts till mellan 3,7 och 15 miljarder fat, med 7,9 miljarder som mest sannolikt. Självklart tar spinndoktor Svahn fasta på den övre gränsen, spär på den lite till 16 miljarder fat olja och hoppas att ingen ska märka. Sedan säger han att fyndet betyder att Brasilien på sikt "blir en stor oljeproducent och exportör". Brasilien är redan en stor oljeproducent (i samma storlek som Norge). Men en stor exportör lär de inte bli av detta fynd, då de också är en stor oljekonsument. Visserligen har de nyss blivit en nettoexportör av olja, men förbrukningen är nästan lika stor som produktionen och ökande, så några stora exportmängder kan det inte bli - de lär inte hamna på petroleumexportörernas tio i topp.

Vi ska inte heller glömma att det brasilianska fyndet inte heller är trivialt att utvinna. Det ligger 183 km från kusten på 1964 meters havsdjup. Hittills har man borrat 5410 meter djupt och räknar med ett slutgiltigt djup på fantastiska 6500 meter.

Ulf Svahn talar även om peak oil. "Alla sådana här stora fynd som dyker upp skjuter det här datumet längre och längre fram". Vilka är "alla" sådana här stora fynd? Så här stora fynd är vi inte bortskämda med de senaste åren. Det brasilianska fyndet motsvarar dessutom bara ett halvårs global oljeförbrukning. Nej, istället handlar det nuförtiden ofta om nedskrivna reserver, t.ex. i Alaska nyligen, där det "tappades bort" ungefär lika mycket olja som Brasilien just hittade. Om det som många av de främsta experterna tror är så att vi redan passerat peak oil (2005 eller 2008 beroende på definitionen av "oil") så finns det heller inget datum som kan skjutas fram.
Enligt Ulf Svahn ligger de flesta experters prognoser i intervallet mellan idag och 2050 - själv tror han på mellan 2025 och 2035.
Mer spinn. De experter som jag ser som mest trovärdiga, t.ex. Kjell Aleklett, Kenneth Deffeyes, Matthew Simmons, T. Boone Pickens, förlägger alla peak oil till 2005-2008. Det finns dessutom ytterst få som prognosticerar global peak oil efter 2030. Det spinndoktor Svahn säger är alltså rentav fel. De flesta experters prognoser ligger i intervallet mellan för några år sedan och 2030. Men Svahn spär på här också och får 2005-2008 att bli "idag" och 2030 att bli 2050.

Intressant i sammanhanget är ett citat ur DI:s artikel om oljefyndet utanför Brasilien.
"Just nu gör ingen sådana här fynd någon annanstans", säger en Parisbaserad oljeanalytiker till Bloomberg.
Just vad jag också observerade. Det handlar inte som Ulf Svahn säger om "Alla sådana här stora fynd som dyker upp" utan om ett fynd som är rekordstort för de senaste åren, trots att detta fynd bara täcker upp ett halvårs global oljeförbrukning.

Risken med spinndoktorer på inflytelserika positioner (såsom Ulf Svahn) är att de virrar bort beslutsfattarna så att de inte prioriterar förberedelser för samhällets kommande påtvingade energiomställning.

[Läs även andra bloggares åsikter om , , , ]

10 kommentarer:

  1. Flute:
    Jag gjorde tidigare en kommentar om detta i ett blogginlägg (om Nya Zeeland). Du får gärna kommentera det - att det är spinndoktorer stämmer nog bra. Men det är rena Kremlologin, det gäller att tolka alla mungipor, leenden, frånvaro, närvaro mm (ju mer det förskönas ju värre brukar det vara). Det är hos oljebolagen och deras företrädare man kommer att hämta "sanningen", det gäller bara att tolka den.

    Jag vidhåller fortfarande att peak oil mest berör producenterna men det är viktigt nog.

    SvaraRadera
  2. Jag vill inte förringa det ni skriver men som utomstående måste man ändå välja vilka man ska tro på, att det finns gott om folk som vill hävda att peak-oil ligger långt fram i tiden är självklart. Men risken att realister blir domedagsprofeter finns också.

    På din lista över faser så är jag nog i förhandlingsfasen.

    SvaraRadera
  3. Yogi Bear är ändå på rätt väg och erkänner sig vara i förhandlingsfasen. Det är gott nog! En liten påminnare om de kommande stegen:
    - Först förnekar patienten att han eller hon är sjuk, sen blir patienten arg. Nästa stadium är att patienten börjar förhandla, typ Gode Gud om du hjälper mig ska jag aldrig mer, ja, du förstår, och när inte det hjälper hamnar patienten i en depression innan han eller hon till sist accepterar sin situation. Och börjar GÖRA nåt!

    SvaraRadera
  4. Nog för att denna spinndoktor skarvar, men i vilket intresse ligger detta? Vem tjänar på alltför positiv information och på vilket sätt?

    mvh 16830911

    SvaraRadera
  5. Framför allt petroleumindustrin tjänar på det. För om det verkligen framgick hur akut det är att bygga bort fossilberoendet så skulle man chockhöja skatterna på fossila bränslen och satsa massivt på annat, eventuellt straffskatta hela petroleumindustrin, och i många länder förstatliga den.

    Så länge man fortsätter öka samhällets beroende av oljan (vilket vi faktiskt gör, mer och mer transporter mha olja, det är bara uppvärmningen som minskar) så kommer petroleumindustrin tjäna rejält med pengar i takt med stigande råoljepris.

    Dessutom får de successivt allt mer makt ju dyrbarare deras produkt blir.

    SvaraRadera
  6. Som sagt, det är en fråga om att värdera information. Petroleumindustrins intressen är självklara, politikers något diffusare även jag helt är med på att väljare sällan vill ha dåliga nyheter som kräver uppoffringar.

    Likväl är miljöhotet en av våra största politiska frågor, med högljudda företrädare bland akademiker, journalister, politiker och internationella organisatoner.

    Det känns för mig märkligt att miljöhotet, vars lösning ändå är i linje med peak-oil hotet får så mycket mer uppmärksamhet. Det får mig ändå att ifrågasätta att peak-oil är så nära förestående som ni påstår.

    Det är lätt att låsa sig vid en åsikt och värdera all information med negativa glasögon så att man blir en domedagsprofet.

    Den delen jag ändå ställer mig mest frågande till är påståendet att efter oljan finns ingen ersättning. Främst för att det är så tvärsäkert, befolkningskrisen sas vara nära förestående för 30 år sedan, även befolkningsfrågan är lika självklar som peak-oil, men var gränsen för hur stor befolkning jorden kan hålla visste man uppenbarligen inte på 70-talet.

    SvaraRadera
  7. Påståendet att vi är mer beroende av oljan vill jag ändå ifrågasätta, kommer inte en mindre andel av vår energiförsörjning från olja idag än för 30 år sedan?

    SvaraRadera
  8. För att nu nämna experter så glömde du den viktigaste ASPO,s grundare Colin Campbell:)

    SvaraRadera
  9. Ursäkt off topic, men stort Fredagsnöje:
    http://schlaug.blogspot.com/2010/11/i-brist-pa-annat.html
    Schlaug ist f Youtube pga att det finns mycket läsvärt där.
    Sveriges förnuftigaste (ex) politiker?
    Platsar han bland dina länkar?

    SvaraRadera
  10. När någon som tjänar på att ljuga och dessutom får folkvalde politikers uppmärksamhet, är det kanske dags att bli kritisk till styr funktionerna inom ett samhälle. Hur många civilisationer har inte gått på liknande nitar genom historien.

    Så länge girighet har en central makt position lär vi ha en kaotisk civilisation. Det finns för många variabler i vår civilsationer som är utom kontroll. Att ha starka känslor som kan skapa kaos under uppsikt och kontroll är som att be om kaos. Just nu finns det ingen kontroll på sådana känslor alls inom eliten, därav dess missbruk. Högre löner, högre bonusar osv osv. Obalanserade känslor skapar obalans i samhället och i världen.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.