2010-11-23

Vad är EU om tio år?

Som bloggrannen Cornucopia påpekar så skrivs det idag in i Sveriges grundlag att Sverige är medlem i EU. Jag citerar den i propositionen föreslagna ändringen i Regeringsformens 1 kap.
10 §
Sverige är medlem i Europeiska unionen. Sverige deltar även inom ramen för Förenta nationerna och Europarådet samt i andra sammanhang i internationellt samarbete
Jag kan inte säga annat än att det är korkat att göra en sådan skrivning i grundlagen. Grundlagen är något som ska gälla i många decennier. Mycket kan förändras på några decennier som fullständigt ritar om den politiska kartan. Tänk efter lite. Det var bara 20 år sedan Östtyskland inlemmades i Tyskland. Det var bara 19 år sedan Estland, Lettland och Litauen erkändes som självständiga stater av dåvarande Sovjetunionen. Det var bara 15 år sedan Sverige anslöt sig till Europeiska unionen. Hur ser Europas politiska karta ut om 10 eller 15 år? Mycket kan hända under den tiden. Att då ta för givet att EU fortfarande kommer att vara något önskvärt för Sverige att vara medlem i är naivt. Troligen kommer det även då på många vis att vara en fördel för Sverige att vara medlem, men det är långt ifrån säkert. EU kanske inte längre finns då, i alla fall inte i nuvarande form. Särskilt med tanke på den turbulens som just nu far fram över eurozonen och EU känns det högst tveksamt hur EU-samarbetet kommer att se ut år 2020 eller 2025. Så här sade till och med vår käre icke-folkvalde ordförande för Europeiska rådet, Herman "Rumpan" van Rompuy, i förra veckan.
- Vi måste alla arbeta tillsammans för eurozonens överlevnad, för om vi inte kan rädda eurozonen kommer inte EU att överleva
Men "Rumpan" har ju gjort fler klantiga uttalanden, så man kanske inte ska ta detta heller på alltför mycket allvar. Eller var det en genuin oro för maktpositionen som gjorde att uttalandet slank ur ordföranden för EU:s odemokratiska maktcentral?

Svenska politiker har liksom svenska myndigheter en tendens att vara övernitiska för att visa sig bäst i EU-klassen. Jag ser även tillägget av denna EU-medlemskapsparagraf i Regeringsformen som ett utslag av denna övernitiskhet.

Hursomhelst tror jag att man när det europeiska samarbetet knakar framöver kommer att tolka denna paragraf lite som man finner bäst. Europeiska unionen kommer att tolkas som "Den sanna europeiska unionen" eller "Nordeuropeiska unionen" eller hur nu den politiska kartan kommer att se ut då.

Just nu får vi bara sitta snällt och beskåda fullbordat faktum vad gäller Sveriges EU-integration.

[Andra bloggar om , , ]

6 kommentarer:

  1. Det är lätt att bli filosofisk när man betraktar EU.

    Politikerna sade att unionen skulle förhindra alla framtida europeiska krig. Det är säkert sant men det som nog drev många politiker var ambitionen att på sikt skapa ett Europas Förenta Stater, en stormakt. En del såg säkert Amerikas Förenta Stater som en modell för det.

    Men många européer vill någonting annat med EU. Denna oklarhet angående EUs mål gör projektet svårt. Det är besvärligt att vara allt för alla.

    SvaraRadera
  2. Det är inte heller ens säkert att "Sverige" kommer att existera i nuvarande form i framtiden.

    Skäl för en sådan förändring är bland annat att befolkningskoncentrationer och naturtillgångar inte samvarierar inom nuvarande Sveriges yta, vilket i en möjlig framtid av resurssqueeze kan leda till separatistiska rörelser.

    Och sådana separatistiska scenarier övar ju numera militären för.

    SvaraRadera
  3. Viktualiebroder:
    Visst inget är helt säkert, men med tanke på att Sverige som stat har funnits i många hundra år ser jag sannolikheten (inom vår livstid) som större för att Sverige finns kvar än att EU gör det.
    Sen kan ju Sveriges gränser komma att "justeras" någonstans. Men det var cirka 200 år sedan de "justerades" sist, så vi kanske ska ge även det en låg sannolikhet, om än inte lika låg som att Sverige försvinner som stat.

    SvaraRadera
  4. När gränserna "justerades" förra gången, år 1809, så hade man två älvar att välja mellan, Torne älv och Kalix älv. Av någon anledning (somliga påstår beroende på usla ryska militära insatser på slutet) blev det Torne älv.

    På det sättet förblev Kiruna svenskt - hade man då allmänt känt till järnmalmsfyndigheterna i Kiruna så är jag inte så säker på att gränserna hade "justerats" på just detta vis. Slumpen styr mycket, det är den slutsats man kan dra.

    SvaraRadera
  5. Vag är EU om tio år? Med konsekvenserna av peak oil runt hörnet och ett ohållbart finansiellt system som panikfixas en gång i halvåret vill jag helst inte tänka på det.

    "Om du vill ha en vision av framtiden, föreställ dig en stövel som stampar på en människas ansikte - för alltid."

    SvaraRadera
  6. It's a sad indictment at the lows point that Swedish democracy has fallen to that not only was there no public vote on the change to the constitution, but the Swedish media chose to virtually ignore it too.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.