2010-01-02

Överfiskning

SvD tar upp ett viktigt ämne, nämligen överutnyttjandet av världens fiskevatten. De rapporterar från en by i Kamerun, ett av de länder som drabbats hårdast av tjuvfiske från andra länders trålare.
FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) har slagit fast att 80 procent av världens fiskbestånd är utnyttjade till sin maxgräns, överexploaterade eller på väg att helt försvinna. Samtidigt beräknas fisk till ett värde av 10 miljarder euro fiskas illegalt i världen, och en stor del av den kommer från just Västafrika, där länderna har svaga regeringar och obefintlig kustbevakning. Här räknar man med att fyra av tio fiskar dras upp ur havet på ett olagligt sätt. Det handlar om båtar utan licens, olagliga fiskeredskap, fiske av utrotningshotade arter och överstigna kvoter. Fisken packas om till havs, blandas med laglig fångst eller säljs till köpare som ser mellan fingrarna. Så småningom hamnar den på tallrikar i Asien, Europa och Sverige, där en ökande efterfrågan på havets frukter har eldat på tjuvfisket de senaste åren.
Inget görs åt problemet, men det är de europeiska ländernas konsumenter som måste börja ställa krav på EU:s överdimensionerade och översubventionerade fiskeflottor. EU-politikerna måste också börja göra något åt detta EU-skattefinansierade vansinne.
Eftersom den europeiska fiskeflottan är klart överdimensionerad i förhållande till de kvoter som är satta för de egna vattnen, fiskar flera europeiska fartyg i Afrika istället.
En enkel åtgärd verkar vara att sätta upp en ordentlig kontrollstation i Las Palmas. Men ett sådant beslut lär väl EU-medlemmen Spanien försöka blockera.
Idag är det nästan omöjligt att veta om det ligger en stulen fisk på tallriken. Men nästan all illegal fisk som förs in i EU från Afrika tros passera en enda hamn, Las Palmas på Kanarieöarna som åtnjuter en särskild legal status.
Vad som händer är alltså att EU roffar åt sig fisk som folket i Västafrikas länder egentligen behöver bättre, eftersom fisken där är en så viktig proteinkälla. Följden kommer att bli sämre näringsstatus för lokalbefolkningarna. När fiskbestånden sen kollapsar (om de inte redan gjort det) finns i alla fall inget kvar för EU-fiskarna heller. Frågan är hur långt mänskligheten ska driva överutnyttjandet av jordens och havens resurser?

[Andra bloggares åsikter om , , , ]

4 kommentarer:

 1. Andreas Eriksson2010-01-03 12:48

  Men snälla, läs på lite innan du kastar skit på EU. Svenska tidningar fegar för att skriva det, men det är ASIATISKA fiskeflottor som länsar haven på fisk...

  SvaraRadera
 2. Andreas Eriksson:
  Visst är det till stor del asiatiska fiskeflottor som länsar haven. Det står ju faktiskt i SvD-artikeln också. Men även EU:s fiskeflottor är stora bovar i sammanhanget. Jag vill inte att mina skattepengar går till att stödja sånt.

  SvaraRadera
 3. Ingen "äger" fisken förrän den är uppfiskad ur havet. Därav problematiken att alla vill fiska så mycket som finns kvar, för var så säker på att alla fisk kommer att fiskar upp av någon.

  SvaraRadera
 4. Som ett första steg kan ju EU sluta subventionera fiskenäringen.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.