2010-01-02

Facit 2009 del 1

Så var det dags att se hur det gick år 2009 och då särskilt jämfört med mina gissningar. Sammanfattningsvis kan man väl säga att jag missbedömde hur kraftfullt regeringar och centralbanker skulle agera för att med alla medel stoppa den kreditkollaps som pågick i slutet av 2008. Och att de faktiskt lyckades stoppa det hela med en ny bubbla ledd av USA:s jättelika budgetunderskott. Nå låt mig poängsätta del ett av min lista från januari 2009.
 1. Volatilitet [...] Var beredda på "oväntade" rörelser!
  Här får jag väl en poäng, för stora och för många oväntade rörelser på finansmarknaderna var det, även om det inte alltid var åt det håll jag förutspått.
 2. Deflation [...]
  Deflation fick vi se lite här och var, framförallt i länder med spruckna bostadsbubblor. En poäng.
 3. Oljepriset [...] det kommer att fladdra omkring rejält någonstans i intervallet 20-150 dollar per fat.
  Denna icke-förutsägelse ger mig noll poäng. Kung Abdullah av Saudiarabien fyllde 85 under året, men verkar ha hälsan i behåll.
 4. Federal Reserves styrränta i USA kommer troligen att ligga kvar nära 0%. Risken är överhängande att andra centralbanker (ECB, BOE, Riksbanken) tvingas följa efter och sänka till näranollränta. [...]
  En poäng, även om ECB ligger lite högre på 1 procent. Mot slutet av året har dock några centralbanker höjt räntan, t.ex. Norge och Australien.
 5. Däremot kommer många krisländer att tvingas höja sina styrräntor till tvåsiffriga procenttal i desperata försök att försvara sina valutor.
  Nja, det blev inte så många. Island har lyckats komma ner till 10%, Ukraina till 10,25%, Ungern till 6,25%. Lettlands tremånaders RIGIBOR var uppe över 18 procent, men har sjunkit tillbaks till 6,8%. Ingen poäng till mig här.
 6. Vi kommer att få se flera svagare länders ekonomier kollapsa [...] Ukraina, Lettland, Island, Ecuador, Bulgarien, Rumänien, Pakistan, Indonesien, m.fl.
  Här får jag väl en halv poäng i alla fall, eftersom Pakistan och Indonesien klarat sig hyfsat bra, men övriga inte så bra.
 7. Rysslands gasleveranser till Europa kommer att fortsätta vara en av de hetaste nyhetsgenererarna under året [...]
  Nja, efter att ha varit hett i nyheterna i början av året föll denna fråga raskt i glömska. Noll poäng.
 8. USAs kris kommer att förvärras ytterligare. [...]
  Här får jag väl ändå en poäng. Arbetslösheten har ökat i världens största ekonomi och det har haft många dåliga effekter. På ytan ser dock en hel del statistik ut att peka mot en viss återhämtning i USA mot slutet av året. Frågan är dock hur länge det kan hålla, med tanke på att så stora grundproblem återstår.
 9. Industriproduktionen kommer att sjunka kraftigt över så gott som hela världen. [...]
  Ja, det stämmer. Huvudtrenden under året har i de flesta länder varit neråt. Även om det vänt uppåt här och var i slutet av 2009 är den årsvisa nedgången stor. Kina har dock trotsat trenden. Jag kan väl få en poäng i alla fall?
Summa summarum gav jag mig själv 5½ poäng. Halvbra gissat, med andra ord. Jag återkommer med facit för del två av gissningarna.

Tillägg 2010-01-13: Del två finns nu att läsa.

5 kommentarer:

 1. jaha,,,och vad hände med "70% ras på bopriser" månntro...

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig sagt 70% ras, och definitivt inte så mycket på ett år. Jag kommer till det när jag skriver facit del 2.

  SvaraRadera
 3. jag säljer min bostad i veckan som kommer - beräknar att få runt 64.000 kr/kvm.
  Tror absolut på en krasch av bostadsmarknaden o ska bli intressant att följa vad som händer med samma lägenhet om ett år eller två.
  Räknar med att jag får ge 40.000 kr/kvm nästa gång jag hoppar in i bostadsmarknaden.

  SvaraRadera
 4. Ja exakt flute, vad händer med din förutspådda 65%-kollaps av de svenska bopriserna?

  Jag väntar fortfarande på att kunna köpa den där sjövillan i Djursholm till värsta rean!

  SvaraRadera
 5. Anders:
  Riksbanken har skjutit upp nedgången med sina räntesänkningar. Jag återkommer till frågan. Därmed inte sagt att just sjövillor i Djursholm kommer att sjunka mest i pris. Genomsnitt är alltid just bara genomsnitt.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.