2010-01-23

Bedövning kontra halalslakt

Idag bröt som väntat bloggstormen lös efter att Svenska Dagbladet skrivit om att kött från plågade djur säljs i mataffärer. Det handlar om att kött från djur som slaktats enligt halal- eller kosher-metod, och dessutom utan bedövning, importeras till Sverige.

Varför ligger fokus i artikeln på att beskriva halal-slakt? Det viktigaste för att undvika djurplågeri är väl att djuren bedövas innan man avlivar dem. Hur de avlivas efter bedövningen är ganska ointressant.
Sverige är det enda EU-land där det är förbjudet att avliva djur utan föregående bedövning, vilket sker med slaktmask eller elchocker. I övriga EU är det lagligt att skära strupen av fullt medvetna djur och låta dem förblöda.
Det viktigaste är alltså som jag ser det bedövningen, inte avlivningsmetoden. Hade fokus istället legat på att avlivning utan bedövning är tillåten i resten av Europa, så hade man undvikit det utpekande av vissa etniska grupper (judar och muslimer) som artikeln innebär. Även "vanlig" slakt utan bedövning är inte särskilt trevligt för djuret.
Det halalkött som tillverkas i Sverige kommer från bedövade kor och lamm, vilket accepteras av det stora flertalet muslimska konsumenter.
Intressant, de flesta muslimer accepterar alltså detta. De som vill verka mot djurplågeri bör alltså verka för bedövning innan avlivning i resten av EU, inte mot halal- och kosher-slakt. Det fåtal muslimer som inte godkänner bedövning får väl stå ut med fisk och vegetariskt.

Detta leder osökt in mig på frågan om det är fel att äta kött. Jag anser inte det. Däremot anser jag att många i västerlandet konsumerar onödigt mycket kött, vilket innebär en större belastning på miljön. Vi måste av ren självbevarelse äta mindre kött.

Många argumenterar för att tamdjuren har det så dåligt i människans "vård". Men vilda djur har det knappast bättre - snarare sämre. Många svälter ihjäl på vintern eller andra perioder med knappt om föda. De flesta vilda djur dödas på ett ganska plågsamt sätt av rovdjur - betydligt mer plågsamt än halalslakt utan bedövning. Se t.ex. på sebrafölet. OBS! Denna och den följande filmen bör inte ses av känsliga personer! Har det vilda djuret otur blir det också uppätet medan det fortfarande lever. Se t.ex. på gnukalven. Dessa två filmer är visserligen från Afrika, men jag tror knappast det går till på ett mildare sätt i de svenska skogarna. Det står helt enkelt för många träd i vägen för att man ska kunna se hur det går till när en älgkalv slås av vargar eller när ett rådjur hamnar i klorna på ett lodjur. Rovdjuren saknar förmåga att behandla sina bytesdjur "humant". De har heller ingen orsak att göra det. För dem är de andra djuren helt enkelt vandrande matbitar. Det viktiga är inte att bytesdjuret är dött, utan att det ligger tillräckligt still för att rovdjuret ska kunna börja äta.

Intressant är att innan människan blev troligen de flesta djur under hundratals miljoner år jagade och uppätna. Människan är ett av de få djur som lyckats lyfta sig ur detta det i ett längre perspektiv vanligaste sättet att dö. Vi har även lyft våra tamdjur ur detta genom att slakta dem på ett så icke plågsamt sätt som möjligt. Vidare har vi lyft de vilda djuren i södra Sverige ur detta genom att utrota alla större rovdjur. Fast nu ser förstås den naturliga ordningen ut att vara på väg att återställas, då de stora rovdjuren sakta sprider sig söderut.

[Andra bloggar om , , , ]

18 kommentarer:

 1. För att inte tala om alla våra tamkatters lek med sina offer! Där kan man snacka om utdragen ångest och dödskamp hos offren. Och detta till stor del för att vi har avlat våra katter på att vara lekfulla...

  När djurrättsnissarna få nys på detta blir det aktioner! (obs ironi)

  Jag håller med om att vi äter onödigt mycket kött, och slakten har jag inte heller så stora åsikter om, men däremot det utdragna lidande som djurens hela liv kan vara, beroende på deras miljö och den avel vi utsatt dem för. Ett hårresande exempel i den falangen är broileruppfödningen. Där är rasen avlad så hårt på att växa så fort att de har svårt att överleva den förväntade slaktåldern. Men hur får man ägg till en sådan produktion? Hur har de äggläggande hönorna som producerar broiler-äggen det? Där tycker jag att vårt ansvar är tungt, att vi inte ska odla fram raser som inte ens kan leva utan att lida...

  SvaraRadera
 2. Att djuret överhuvudtaget avlivas är naturligtvis det största bekymret, tätt följt av den livstida inlåsningen.

  Det du och alla andra djurplågeriapologeter dock har så svårt att förklara är varför man överhuvudtaget skall acceptera ens det minsta krångel eller risk för onödigt lidande i samband med djurslakt. Den store pedofilprofeten (mhbih) har i öknen på 600-talet som en följd av sin epilepsi låtit meddela att djuren innan slakt skall vändas mot Mecka, tvingas höra på en bön och sedan avlivas genom förblödning, alltså skall vi acceptera detta barbari i Sverige 1400 år senare?

  Nej, Flute, du är inte riktigt konsekvent i dina åsikter. Du avfärdar KD som politiskt alternativ eftersom du inte vill att religionen skall ha något inflytande men samtidigt är du beredd att låta religionsbarbariet styra hur djur slaktas. Är du kanske principiellt även motståndare till dödsstraff men beredd att acceptera att muslimer tillämpar det eftersom det är en del av islam?

  SvaraRadera
 3. Gustav; Mycket bra skrivet och obehagligt klarsynt !

  SvaraRadera
 4. Men snälla någon. Varför fokusera på halalslakt när de i allmänhet tycker det är ok att bedöva djuren? Att det sedan ingår idiotiska moment som bön etc känns som muslimernas egna problem med tanke på att de får betala mer för köttet. Kosher känns då mer relevant att gnälla över, då djuren dels inte får vara bedövade och det dels ingår moment som är rejält stressande för djuret.

  SvaraRadera
 5. "Den store pedofilprofeten (mhbih) har i öknen på 600-talet som en följd av sin epilepsi låtit meddela att djuren innan slakt skall vändas mot Mecka, tvingas höra på en bön och sedan avlivas genom förblödning, alltså skall vi acceptera detta barbari i Sverige 1400 år senare?"

  Mycket bra formulerat, Gustav!

  SvaraRadera
 6. *suck*

  Svenskar måste vara världens blödigaste folk... Livet är grymt, döden är grymmare.

  Men visst äter vi för mycket kött.

  SvaraRadera
 7. Linus : Det gick en dokumentärprogram på radion om halall och kosher och kosher var mycket obehaglig och de hade mycket stark lobbyorganisation bakom sig.

  Man undrar varför så få vågar stöta sig med de som förespråkar kosher om det är gamla spöken som spökar från världskriget att man inte får säga något om vissa folkgrupper eller vad som är problemet.

  Varför är det artiklar i pressen om halal när kosher borde vara det som vi tittar på ?

  /Justin

  SvaraRadera
 8. Jag håller helt med om att det är bedövningen som är det viktiga - inte så mycket vad som sker sen när djuret är dött.

  Det finns en folkpartist vid namn Fredrik Malm i Stockholm, som i början av okt '07 motionerade i Riksdagen om att han ansåg att halal- och kosherslakt bör vara tillåten i religionsfrihetens namn. Vi var då ett gäng veterinärer som skrev och försökte få honom att fatta varför detta var djupt olämpligt av djurskyddsskäl, men vi fick aldrig något svar.

  Vad jag vet så tillåter muslimer bedövning av kor, men inte får, i sin halalslakt, dvs man skär av strupen efter det djuret bedövats http://www.hikma.se/bloggen/visdom/11-viktiga-punkter-angende-halalslakt/, eftersom det är ritualen med en imam som läser böner är det viktigaste, medan man i koscherslakt inte accepterar bedövning alls. Se skäktning på Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Sk%C3%A4ktning_(slaktmetod)

  Gunnela Ståhle, Svenskt Sigill, fd LRF, berättar vad som gjorts från svenskt håll i EU: http://gunnela.nu/2010/01/23/ratten-att-valja-bort-kott-fran-obedovade-djur/#more-379. Det är fullt möjligt för Coop, Ica etc att ställa som krav att det kött de köper måste vara bedövat vid slakt.

  SvaraRadera
 9. Gustav:
  Jag är ingen "djurplågeriapologet". Jag förespråkar ju bedövning ska krävas vid slakt (oavsett avligningsmetod) för att djuren inte ska plågas.

  Det jag försöker påpeka är att SvD-artikeln fokuserar på fel sak, nämligen halalslakt. Det är bedövningen som är det viktiga. Halalslakt kan ju uppenbarligen genomföras med bedövning enligt de flesta muslimer. Om sen någon står och läser en bön när djuret slaktas är tämligen ovidkommande för djurets del. Om man vill visa respekt för det slaktade djuret på detta vis får man väl göra det.

  För övrigt är jag aktiv förespråkare för en mer "human" djurhantering. Värstingen är som Ylven påpekar broileruppfödningen. Därför köper jag bara KRAV-märkt kyckling. Annars försöker jag att köpa KRAV-märkt kött när det är möjligt, eller kött från frigående djur.

  Gustav, ditt sätt att uttrycka dig mot muslimer balanserar nära gränsen för vad jag accepterar i kommentarer på denna blogg. Nästa gång jag ser såna formuleringar i en kommentar tar jag bort den. Jag ska uppdatera kommentarsreglerna...

  SvaraRadera
 10. flute:

  "ditt sätt att uttrycka dig mot muslimer"

  Förklara gärna närmare. Jag kan inte se att jag överhuvudtaget behandlar ämnet muslimer i min kommentar. Däremot behandlar jag den högt ärade pedofilprofeten Muhammed (mhbih) och att Muhammed var pedofil är väl belagt i islams egna källor, att han var en mördare är väl belagt i islams egna källor, att han var en stråtrövare, krigsherre, slavägare och terrorist är också väl belagt i islams heliga urkunder. Att han var epileptiker är väl i och för sig mer av en teori som baserar sig på berättelserna om Muhammeds liv. Att profeten i fråga brinner i helvetet är inte min idé utan en viss författare vid namn Dante Alighieris...

  Vet du överhuvudtaget någonting om islam och muhammed? Har du ens läst Koranen? Känner du till haditherna?

  Du kan censurera mina kommentarer bäst du vill om du inte klarar av att ta debatten.

  SvaraRadera
 11. Är det inte bara så enkelt att vi enas om, att i sverige ska vi bara sälja kött av djur som är slaktat på mest humana sätt som är möjligt utan att det blir astonomiskt dyrt.
  Alltså slaktat med bedövning.

  Och sen bryr vi oss inte om vad några religiösa nissar har för åsikter.
  Vi lever ju faktiskt i år 2010 och inte på medeltiden.

  SvaraRadera
 12. Har vi läst samma artikel? Jag tycker att SvD-artikeln var saklig.

  Vissa religiösa insisterar ju på att djuren ska slaktas obedövade. Så nog har det med religionen att göra.

  Varför detta reflexmässiga försvar av tvivelaktiga seder?

  SvaraRadera
 13. I Första Moseboken 1:29 står att Gud gav människan ENDAST VEGETARISK MAT SOM FÖDA, klart eftersom GUD ÄR KÄRLEK så vill han inte att någon skall lida....
  Man får bästa hälsoeffekter om man äter vegetariskt mat.
  Gud har, dock, efter SYNDAFLODEN (då, jorden var fördervat) tillåtit mäniskan att äta kött, för att denne skall inte dö.
  Men som Bibeln säger GUD KOMMER ATT ÅTERSKAPA ORDNINGEN DÄR ALLA KOMMER ATT VARA VEGETARIANER, Jesaja 11.
  Jesus Kristus, vår Herren sa att alla som slaktar djuroffer offrar de till DJAVULEN och inte till Gud.
  -Islam är en farligt militant sekt som har genom århundraden försökt att erövra Europa och FÖRINTA KRISTENDOMEN. (Sedan slaget vid TRASTFÄLTET I Kosovopolje, Serbien 1389) idag, GÖR DEM SIN FRAMMARSCH PÅ FREDLIG SÄTT GENOM INVANDRINGEN. Serbien är först som har förlurat sin teritorium, men INTE SIST !

  SvaraRadera
 14. En sak framgår med all önskvärd tydlighet.

  Hyenor borde hålla sig till kadaver och inte jaga eller äta levande djur. De har liksom ingen finess eller talang på det området.

  Våra svenska rovdjur skulle aldrig börja tugga på ett levande byte!

  Förutom möjligen Illern som förvarar grodor med avbitna ben för att förlänga "bäst före datumet".

  SvaraRadera
 15. Anonym 2010-01-25 15.08:
  Nu råkade just dessa två filmer vara med hyenor. Det finns även filmer med andra rovdjur om du letar, t.ex. såg jag två filmer lejon som börjar tugga på levande bytesdjur.
  Rovdjur har ingen mänsklig "moral" utan ser som jag sade bara bytesdjuren som vandrande matbitar.

  SvaraRadera
 16. Flute, jag skrev mitt anonyma inlägg 15,08 med en "smula" ironi, som ibland kan vara svårt att förmedla i skrift.

  Det är precis som du skriver, rovdjuren känner ingen empati med sina bytesdjur. De fäller sitt byte så pass att det inte kan fly eller göra motstånd och sedan är det bara att "hugga" in på de köttigaste (mest näringsrika) delarna. Ingen vacker syn och jag skulle nog ändock vilja hävda att hyenor är särskilt klumpiga och stressade i sin jakt. De vet att det kan dyka upp fler hyenor, vildhundar eller t ex ett lejon som stjäl deras byte.

  Enda trösten är väl att bytesdjuret förhoppningsvis tappar medvetandet eller känseln av blodförlust och endorfiner.

  Människan, i egenskap av en moralisk varelse, ska givetvis försöka åstadkomma mindre lidande för de djur vi äter och föder upp. Sedan kan man alltid fundera på hur smärta och lidande upplevs hos ett djur. Kanske är det livslånga lidandet större hos en burhöna än hos fritt betande får som kosherslaktas utan bedövning?

  SvaraRadera
 17. Jag kan ändå inte komma ifrån att det är olustigt att just halalslakten väcker sådana upprörda känslor. Det är svårt att tro att reaktionerna blivit så här stora om det bara var en fråga om djurskydd.

  Om man för ett ögonblick betänker andra saker vi utsätter våra djur för i våra ansträngningar för att få maten på bordet så får saken lite perspektiv.

  Vi äter upp deras avkomma för att kunna fortsätta att dricka deras mjölk. Vi kastrerar dem för annars smakar köttet illa. Vi spärrar in dem i mörker för annars pickar dom ihjäl varandra. Vi tvångsmatar och tvångsinsiminerar dem. Jag kan fortsätta ett tag till men ni fattar nog.

  Ovanstående är ok. men två minuters lidande är oacceptabelt i dödsögonblicket?

  Märkligt, eller bara islamofobi?

  / Lars N.

  SvaraRadera
 18. Här är en länk till kosher/halalslakt och hur det går till. Dem som tror att djuren inte lider av denna typ av slakt bör ta sig en ordenlig titt på detta (enligt mig) fasansfulla djurplågeri. Jag anser att skäktning ej ska få förekomma överhuvudtaget och det oavsett om djuret är bedövat eller ej.

  http://www.youtube.com/watch?v=GLoGpIOlpF4&feature=related


  / Tobias

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.