2010-01-07

Irland får potatisproblem

Den stränga vinter som slagit till över norra Europa har inte bara skapat problem med nedstängda flygplatser och motorvägar i Storbritannien. Irland har drabbats av problem med stapelfödan potatis, dialektalt kallad "spuds", då stora delar av potatisskörden ännu inte var upptagen. Kraftiga regn i november och köldgrader i december försenade stora delar av skörden. Minst 20 procent av Irlands potatisskörd blir därmed troligen förstörd i år. Stora delar av Irlands potatisproduktion är koncentrerad till 500-600 storproducenter och många av dessa riskerar nu ekonomiska svårigheter, varnar Irish Farmer's Association. Här ser man en av riskerna med alltför ensidigt beroende av en enda gröda. Man tycker att irländarna borde ha lärt sig av potatissvälten på 1840-talet, men de tror väl inte att något allvarligt ska kunna hända i det moderna industrijordbrukets tid. Nå, det är ju inte någon katastrof, då de lär kunna importera från övriga Europa.

Oberoende av klimatförändringar inträffar det då och då extrema väderår, men de tycks komma som överraskningar varje gång, inte bara på Irland.

För att avsluta inlägget kan den som vill lyssna på den irländska danslåten "The Bag of Spuds" (potatissäcken).

[Andra bloggar om , , , , ]

2 kommentarer:

 1. Jag har också potatis kvar i jorden, ca 1/4 av skörden. Men jag räknar med att den går bra att ta upp, om jag orkar skotta bort en halvmeter snö förstås.
  Orsaken? Att snön kom innan tjälen, det finns ingen tjäle över huvud taget under snön, och att min potatis ligger kvar under det tjocka halmlager den odlades under.

  Ibland är det bra att odla latmanspotatis!

  SvaraRadera
 2. En grej som jag inte kunde förstår när jag flyttade från Irland till Sverige var att ni är galna i små potatis.
  På Irland får man vanligtvis(inte i år) tre skörd per år. Men här får man bara små potatis till midsommar. Men alla vill äta potatis till midsommar, och ni har övertalad er att dem är goda. Vi kallar dem för "poreens" och mata grisar med små potatis. Stora potatisar har mycket mer smak.

  Angående kylan, Dublin har haft bara 2cm snö, men staden har stangts ned. Det var första riktiga snö sedan 1991.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.