2010-01-19

Illinois bankrutt

Delstaten Illinois, där Chicago ligger, är bankrutt. Till och med mer bankrutt än Kalifornien, som jag nämnt förut. Visserligen saknas det fler miljarder i Kaliforniens budget, men inte i förhållande till storleken. Nu är problemet att delstater enligt amerikansk lag inte kan gå i konkurs, till skillnad från kommuner som kan gå i konkurs i USA. De måste därför lösa sina budgetproblem på något vis. Det finns därmed bara tre alternativ. Höja skatterna, dra in på kostnaderna eller låna pengar. Illinois har bestämt sig för att låna 10 miljarder dollar och hoppas på ett mirakel de närmaste åren. Budgethålet är dock på 12 miljarder, så mer lär behövas. En hel del av pengarna behövs för inbetalningar för delstatens pensionsfonder - ett av områdena där man tagit sig vatten över huvudet med alltför generösa utfästelser.

Kassakistan ekar tom. Ibland har delstaten under en miljon i kassan. Vid årsskiftet låg delstaten efter med 5 miljarder i obetalda räkningar. Den genomsnittliga tiden för att leverantörerna ska få betalt har ökat till 92 dagar från 48 dagar för ett år sedan. Frågan är hur länge denna situation kan fortgå. När ger leverantörerna upp och slutar göra tjänster åt delstaten?

Illinois och Kalifornien får väl ses som USA:s motsvarigheter till EU:s Grekland och Spanien.

[Andra bloggar om , , , ]

7 kommentarer:

 1. Det finns en fjärde alternativ, att sälja tillgångar, om Illinois delstaten äger någonting, förstås.

  SvaraRadera
 2. Arizona, Michigan, Nevada, Oregon Wisconsin, Rhode Island....listan kan göras längre med stater som närmar sig ruinens brant...
  Kriget kommer då löser sig alla problem.....

  SvaraRadera
 3. peio : Det är väll det som är problemet i länder där allt är privatiserat , att delstaten helt saknar tillgångar och därför helt saknar buffert.

  Men vi är snart där vi också.

  SvaraRadera
 4. Peio:
  Mycket riktigt påpekat. Men sälja kan man ju som bekant bara göra en gång. Sen är det roliga slut.

  Marcus Likvidvänster:
  Arizona försökte sälja sitt delstatskongresshus och sen leasa tillbaks det. Jag har inte följt upp historien så vet inte hur det gick i slutändan.

  Vidsynt:
  Visst, det finns fler delstater, men Illinois och Kalifornien är värst.

  SvaraRadera
 5. Skrämmande.

  Fast vi är snart där vi också med Apoteket som senaste exemel , sålt har vi nu gjort och det går som bekant bara att göra en gång men att behålla ern kassako kan man göra för alltid tills den slutar att producera vinster.

  Grattis Pernod Ricard till Vin&Sprit AB !

  SvaraRadera
 6. farbror Frej2010-01-21 20:09

  "Höja skatterna, dra in på kostnaderna eller låna pengar. Illinois har bestämt sig för att låna 10 miljarder dollar och hoppas på ett mirakel de närmaste åren."

  Det är vad man kunde förvänta sig. Det skälls mycket på "the government" och på "corrupt politicians" - inte utan en viss rätt. Men samtidigt kan jag förstå politikernas situation. De vill återväljas och amerikanen vill inte veta av obehagliga vägval. Jimmy Carter försökte i sitt berömda "Crisis of confidence" tal, och vi kan se hur det gick för honom i återvalskampanjen.

  Youtube-sök "Crisis of confidence".

  SvaraRadera
 7. http://www.redeye.se/aktiebloggen/6797/skulder-en-ny-tillvaxtmarknad-i-usa#kommentarer

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.