2010-01-21

Vem ska jag inte rösta på?

I år är det som bekant valår här i Sverige och igår körde det igång på allvar med årets första partiledardebatt. Det finns flera politiska stridsfrågor mellan de två blocken och vilken regering det än blir i höst kommer den säkerligen att ha många utmaningar att ta tag i.

Nu frågar ni er säkert hur jag tänker rösta, när jag beskriver mig som anarkokapitalistisk liberal miljösocialist. Det är svårt, tycker jag, eftersom inget av partierna på ett bra sätt tar tag i de framtidsfrågor som jag anser viktigast - energifrågan och kreditbubblan med alla deras följdeffekter på statsfinanser, hushållens finanser och samhället i stort. Det är faktiskt lättare att se vem jag inte vill rösta på. Jag får helt enkelt välja det minst dåliga alternativet. Det är också viktigt för mig att vi får en duglig regering som på ett konstruktivt sätt kan ta tag i de svåra problem som kommer att dyka upp de närmaste åren. Vi ska ju i höst välja en Riksdag för perioden 2010-2014, en period som troligen kommer att präglas av fortsatta ekonomiska kriser och de begynnande effekterna av peak oil. Helst skulle jag vilja se någon form av blocköverskridande regering, med tanke på digniteten av de problem vi står inför, men av partiledarnas retorik att döma verkar detta vara uteslutet.

Hursomhelst kan man konstatera att medvetenheten om peak oil verkar vara närmast noll bland våra folkvalda. Så vem vill jag då inte rösta på?

Nya riksdagsaspiranterna Sverigedemokraterna utesluter jag raskt. Ett parti som delvis har sina rötter i organisationer som Bevara Sverige Svenskt har jag inget förtroende för. Dessutom kommer SD att öka polariseringen i samhället i en tid när vi istället behöver nationell samling.

Den näst största riksdagsaspiranten Piratpartiet har många viktiga frågor på sitt program. Att döma av saker jag läst av Rick Falkvinge är åtminstone han medveten om energiproblematiken. Problemet här är dock att PP får så låga opinionssiffror att de än så länge inte ser ut att ha en chans att komma in i Riksdagen, även om deras ungdomsförbund är rekordstarkt. Börjar deras opinionssiffror öka får jag dock sätta mig in närmare i deras program för att se om de är värda en röst. Övriga småpartier som just nu står utanför Riksdagen verkar chanslösa, så dem hoppar jag över.

Så kommer vi till de nuvarande riksdagspartierna. Folkpartiet driver just nu kampanj för att Sverige ska ansluta sig till euron. Jag vill inte ha euron så därmed är Folkpartiet uteslutet. Dessutom känner jag inget förtroende för varken partiledaren Jan Björklund (som känns falsk), integrationsminister Nyamko Sabuni (som talar nyspråk om Arbetsförmedlingen) eller EU-minister Cecilia Malmström (som gjort bort sig i eurodebatten).

Kristdemokraterna känner jag inte heller för. Jag vill inte ha ett parti som baserar sig på en religion. Förutom att religion och politik inte hör ihop så bygger KD på en religion som jag inte hör hemma i. Dessutom finns det åtminstone en KD-minister som jag inte litar på, nämligen Mats Odell. Hans agerande under finanskrisen ingav inget förtroende för hans kunskaper, till skillnad från Anders Borg. Jag kan inte säga att Odell gjort några direkta fel, men jag känner helt enkelt inte förtroende för honom. Han blir nog ingen stark drivande kraft i en krissituation. Och KD:s partiledare - han är så blek att jag har svårt att komma ihåg vad han heter.

Moderaterna har på det hela gjort ett bra jobb som ledare för den nuvarande regeringen. Särskilt tycker jag om Anders Borg, som är mycket kunnig och på det stora hela tagit vettiga beslut angående statens finanser. Även för Reinfeldt har jag stort förtroende som ledare, även om jag inte skriver under på alla hans politiska idéer. Min invändning mot Moderaterna är att de är för stora. Blir de alltför stora i förhållande till övriga regeringspartier är risken stor att deras dåliga sidor i politiken får mer plats i regerandet.

Centerpartiet har som vanligt en något blek framtoning, men Maud Olofsson är ändå bra på att säga ifrån. Hon har varit tydlig vad gäller att staten inte ska ta över Saab. Idag kommer hon med vettig och saklig kritik av Vattenfall för att de planerat för att stänga av kärnkraftsreaktorer mitt i vintern då elen behövs som bäst. Men vad skiljer egentligen Centerpartiet från Moderaterna? Kanske att de har mer moderata åsikter... för Moderaterna lider ibland av sitt arv som gamla Högerpartiet. Centerpartiet behöver inte ta hänsyn till några blåmoderater i sina led, utan kan överlåta det till Moderaterna.

För att övergå till den rödgröna sidan, så faller Socialdemokraterna direkt på sin storlek. De har som alla partier både bra och dåliga sidor i sin politik, men risken är här ännu större att även de dåliga sidorna kommer fram i regerandet, då S är såpass mycket större än sina tilltänkta regeringskamrater. Dessutom har jag dåligt förtroende för Mona Sahlin, som ofta slingrar sig undan besvärliga frågor och pratar mycket substanslöst politiskt fluff när hon debatterar. Socialdemokraterna behöver också liksom näst största partiet Moderaterna ta hänsyn till olika falanger inom partiet. Gråsossar, rödsossar osv.

Vänsterpartiet faller på alla orimligheter i partiprogrammet. Deras kommunistiska arv gör att de aldrig kan bli ett seriöst politiskt alternativ för mig. Lars Ohly ägnar sig också gärna åt politisk retorik istället för vettiga diskussioner om verkligheten. Han gör i och för sig ett mysigt och trevligt intryck (till skillnad från Mona Sahlin) men han känns inte seriös. Jag skulle gärna ha honom som granne, men inte som minister.

Slutligen har vi då Miljöpartiet, vars politiska grundidéer (om man läser partiprogrammet) till stor del stämmer med mina, men som också lider av en del stolligheter i genomförandet av politiken. Det är många stora ord i partiprogrammet, men den politik som Miljöpartiet bedrivit i praktiken stämmer ofta rätt dåligt med programmet, anser jag. Slutligen tycker jag att av de två språkrören så gör Maria Wetterstrand ett redigt intryck, medan Peter Eriksson känns som om han passar bra i samma lag som Mona Sahlin och Jan Björklund, alltså de politiker som gör ett slipprigt och opålitligt intryck.

Slutsats? Det blir två "minst dåliga" val kvar för mig. Miljöpartiet eller Centerpartiet. Båda dessa gröna partier behövs som motvikt till de två stora betongpartierna Moderaterna och Socialdemokraterna. Så det blir nog taktikröstning för min del. Ser det ut i opinionsundersökningarna att bli klar övervikt för Alliansen röstar jag på Centerpartiet för att stärka dem i regeringen. Ser det ut att bli klar övervikt för de Rödgröna röstar jag på Miljöpartiet för att stärka dem i regeringen. Ser det ut att bli jämnt får jag väl kasta krona eller klave.

Hursomhelst gissar jag att den regering som bildas efter valet i höst riskerar att inte överleva fram till 2014. De närmaste åren kan bli så politiskt turbulenta att det framtvingas både regeringsförändringar och nyval. Jag skulle också tro att de kommande kriserna kommer att få politikerna oberoende av regeringens färg att i panik göra en hel del groteskt felaktiga beslut. Därför vill jag inte ha en regering där ett parti är för starkt, då flera partier kan bidra till att man fattar mer genomtänkta beslut.


Just som jag skrivit färdigt detta läser jag att Cornucopia tipsad av Independent Forester tipsar om Leif Pagrotskys ledare i Göteborgs-Posten med titeln "Euron bidrar till problem". Läs den! Pagrotsky hade jag ju glömt! En av de kunnigaste politiker som kommit fram bland Socialdemokraterna. Bland annat har jag hört hans beskrivning av de olika ländernas framförhandlade (tillfälliga som blivit permanenta) undantag och EU:s jordbrukspolitik. För en gångs skull en politiker som är påläst och känns pålitlig. Och som vågar säga obekväma sanningar. Men han ligger väl inte tillräckligt nära huvudfåran i Socialdemokraterna (Pagrotsky låter ju nästan som en liberal ibland när han uttalar sig) så därför förpassas han till kulturpolitiken, där det går för sig att sätta mer färgstarka personligheter utan att de stör.

[Andra bloggar om , , , , , , , , , , , , , ]

21 kommentarer:

  1. Du har ganska specifika krav som tyvärr inte något parti kommer att tillfredsställa genom handling. Det rationella vore kanske i det läget (jag spekulerar och tänker högt här) vore att rösta på någon som tillåter att dessa idéer överhuvudtaget tillåts yttras. Exempelvis, det parti som är starkast för personröster och har minst partipiska (då kan du teoretiskt iaf rösta in en kandidat som driver just dina favoritfrågor). Osäker dock vilket det parti skulle vara. Rösta på någon som spräcker blockpolitiken och får nya frågor att bubbla upp?

    En svår fråga.
    (Disclaimer: Jag röstar pirat).

    SvaraRadera
  2. Jag tycker Centern ("Mauderaterna") verkar ha tagit över en del av "Högerns" roll så att Moderaterna kan försöka framstå som ett "arbetarparti". Men du har rätt i att man inte väljer vad man vill rösta på, man väljer bort till man har ett parti kvar.

    SvaraRadera
  3. Maud Olofsson må ha sina sidor, men miljöministern Carlgren är ju en katastrof!
    "Jag delar inte den bedömningen" är visst hans generalsvar när fakta inte underbygger utan tvärtom motsäger den politik som han vill föra...

    Å andra sidan har Wetterstrand sina blinda fläckar hon också. Jag försökte prata Peak Oil med henne när hon gjorde nedslag i mitt område, det hon svarade var lite goddag yxskaft: vi ska energieffektivisera miljonprogrammen(!)

    Det är ju liksom en lite annan skala på problemen...

    SvaraRadera
  4. Personligen har jag lite svårt för centerns miljö- och jordbrukspolitik.

    Vår jordbruksminister verkar tro att konstgödsel, bekämpningsmedel och genmodifierade grödor är framtidens lösning för jordbruket (information som han säkert fått från lobbyister). Jag tror att vi i spåren av oljetoppen måste klara vårt jordbruk utan mycket av dessa tillsatser.

    Miljöministern upplever jag som lika falsk som många av de politiker som du beskriver i ditt inlägg. När han får frågor om t.ex. förbifart Stockholm så tycker han inte att den ökade trafikmängden är något problem eftersom "vägen byggs för framtidens bilar som släpper ut mycket mindre koldioxid". Goddag yxskaft.

    Personligen tror jag att miljöpartiets program stämmer mer med min syn på vad som behövs i framtiden men den har också en hel del brister, t.ex. i kärnkraftsfrågan.

    SvaraRadera
  5. Måste ge dig kred till att ta dessa skenval på allvar trots att du är väl medveten om vad som komma skall.

    SvaraRadera
  6. hmm... ska man vara rädd för en vänster våg ala 68 dom närmaste åren?

    SvaraRadera
  7. Tack för påminnelsen om Andreas Carlgren (miljöminister) och Eskil Erlandsson (jordbruksminister). De är ju båda tungt vägande skäl för att inte rösta på centerpartiet. Jag blir arg på båda två varje gång de uttalar sig.
    Meningen med detta inlägg var att kasta ut lite idéer och se vad man kan få för input från läsarna.
    Det blir ju inte mycket kvar att rösta på då... kanske blir det Piratpartiet i slutändan?

    SvaraRadera
  8. Tyvärr så måste jag säga samma sak. Man röstar inte för något man gillar utam man röstar på det minst dåliga. Tyvärr är det så och det säger jag med sorg i hjärtat.

    SvaraRadera
  9. Jag tycker du är lite av en kappvändare flute, om jag inte minns fel var du lika ambivalent förra valet? Som tur är står jag fast vid min åsikt och röstar på SD.

    SvaraRadera
  10. Jag kommer att rösta på det minst dåliga alternativet.

    Marknaden sköter det mesta själv och där behövs inte så jäkla mycket stimulans eller tomma åtgärder för att plocka politiska poäng.

    Så jag fokuserar mestadels på de som BEHÖVER politiken och att de svaga grupperna av människor skall ha möjlighet att känna så mycket trygghet som möjligt - det är för mig viktigare än lägre skatter och ett hårdare samhällsklimat med stora klassklyftor.

    Frågan är om räntan kommer att höjjas innan eller efter valdagen !?!?
    mannen med hästsvansen står ju och slår sig för bröstet i varenda dagstidning och berättar om hur krisen redan tagit slut och hur otroligt hög tillväxt vi kommer att få , då kanske räntan borde höjas fast det kommer att uppfattas som ett knivstick i ryggen av alla överbelånade lättrörliga mittenväljare.

    Många bolånetagare gör inte kopplingen mellan boränta och riksbank utan tror det är något politikerna bestämmer om.

    SvaraRadera
  11. Ja och vad är det för fel på Centerpartiet då ?

    Ni kan själva se att de börjat smygfilma företagare anslutna till SvensktNäringsliv för att höja produktiviteten !

    http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/01/januari-21-2010-rosta-pa-jonas.html


    Detta är handlingskraft om något ?

    SvaraRadera
  12. pulståget; Hehe underbart!

    Fast det här lär ju inte vara äkta , han skulle bli utesluten ur partiet snabbare än snabbt om det vore äkta !

    SvaraRadera
  13. Du är annars hjärtligt välkommen till oss i (s), för att stärka upp de goda sidorna. Ingen politik blir bättre än vad politikerna gör den. Ju fler som är delaktiga, desto bättre blir det förmodligen.

    www.socialdemokraterna.se

    SvaraRadera
  14. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  15. Anonym 15.04 :

    Det har Du rätt i , dock upplever jag det som att de flesta är för lata och oengagerade för att försöka göra ett parti bättre - det är enklare att gnälla ibland.

    En stor del av snacket om att partierna är så jäkla dåliga beror också på att alla sympatisörer är beredda att acceptera mycket dumheter när det är det egna partiet som genomför dem men inga felsteg alls när andra partier begår felen.

    På så sätt skruvas smutskastningen upp.

    För oss som är för lata för cut-n-paste har vi här en direktlänk till Centerns pressekreterares nyaste film :

    Centerfilmen

    Tydligen skall den vara fullt allvarligt menad och han är mycket tacksam för den uppmärksamhet han får - all reklam är bra reklam ?

    SvaraRadera
  16. Lite förvånad att du som skrivit så bra om kredit/fastighetsbubblan inte är kritisk mot Borg. Hans agerande mot balterna o islänningarna ger väl ingen vidare smak i munnen ? Men du kanske bara räknar pluspoäng på nationalegoistiskta meriter. Hans bonuskritik har ju också varit snack, med en helt annan verkstad. Uppenbart bankirernas kille, med förflutet i seb.

    SvaraRadera
  17. Jan Wiklund2010-01-28 11:26

    Fast Pagrotsky är väl hal om någon. Efter WTO-sammanbrottet i Seattle gick han ju ut och anklagade demonstranterna för att ha omöjliggjort ett avtal som var bra för de fattigaste länderna.

    När det var just de fattigaste länderna som förkastade avtalsförslaget.

    SvaraRadera
  18. Jan Wiklund2010-01-28 11:26

    Fast Pagrotsky är väl hal om någon. Efter WTO-sammanbrottet i Seattle gick han ju ut och anklagade demonstranterna för att ha omöjliggjort ett avtal som var bra för de fattigaste länderna.

    När det var just de fattigaste länderna som förkastade avtalsförslaget.

    SvaraRadera
  19. Hade jag röstat borgerligt hade det blitt centern och hade jag röstat åt andra hållet hade det blivit MP. Din analys är verkligen korrekt! Fast skillnaden är att både MP och Centern står för saker jag inte gillar medans Piratpartiet inte har en enda dålig sak i sitt partiprogram. Så jag kommer rösta på PP oavsett opinionssiffror!

    En liten övervikt åt MP gentemot Centern måste jag dock säga att det borde va! Jag föreslår att du låter MP ligga lite bättre till. Lite handikapp liksom... även om de har några % sämre än Centern så tycker jag du kan ge dem en röst! ;)

    SvaraRadera
  20. Hur man kan kpmma fram fram till att rösta på centern är för mig en gåta, hur kan man rösta på någom som vill ge bort svenska folkets tillgångar till privata företag som sedan kan sätta vilka priser som helst, vilket dom redan gjort, senaste förslaget att sälja vattenfall är bland det dummaste jag har hört och den som tror att elpriset skulle sjunka på grund av det borde inte vara röstberättigade. Och kom inte och gnäll sedan när du sitter där och har råd och betala strömmen.
    Roffe

    SvaraRadera
  21. Visst är det svårt att välja.
    Alla Partier har både bra och dåliga sidor, bra och dåliga företrädare.

    Men oj vad spännande och viktigt detta val kommer att blir för Sveriges befolkning.

    Jag "fuskade" lite häromdagen och gjorde ett par valtester. De har hjälpt mig litegrann iaf i min beslutsångest.

    På länken nedan är de 5 tester som jag gjorde

    5 olika valtest

    Det som förvånade mig mest dock, var att jag fick ganska höga värden på SD, ett parti som jag raskt utesluter från min lista!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.