2010-01-15

Svensk euroanslutning - frågan snart stendöd

Idag argumenterar Lars Calmfors på DN Debatt för att Sverige borde gå med i eurosamarbetet. Han framför förutom de vanliga skälen nu även altruistiska skäl - vi måste tänka på vad som är bra EU som helhet, inte bara för Sverige. Men inte har jag lust att hamna i samma valutasäng som t.ex. Grekland. De har ställt till sina statsfinanser själva och nu får de räta ut dem själva. Cornucopia har också bra kommentarer till Calmfors' artikel.

Ett helt gäng folkpartistiska bloggar hänger på artikeln och drar olika men likartade argument för euron.

Men denna debatt om införandet av euron i Sverige kommer med största säkerhet att vara stendöd inom något år. Och begravd två meter under jorden. För eurosamarbetet kommer framöver att knaka så mycket att en anslutning till EMU inte kommer att te sig särskilt attraktiv. Dessutom kommer troligen EMU:s medlemmar om något år inte att ha möjlighet att ta in nya euroländer innan man har rett upp problemen i de nuvarande. Det kommer snarare att handla om att vissa länder börjar överväga att lämna eurosamarbetet.

Tror ni mig inte? Vi får väl se hur många som förespråkar svensk euroanslutning år 2012.

[Andra bloggar om , , ]

10 kommentarer:

 1. Det är för mej underligt att folkpartiet driver denna fråga så starkt. Vars finns friheten i euron? Mer jämnlikt och rättvist? på bekostnad av andra, är och förblir något som vänstern kan hålla sig till.

  SvaraRadera
 2. Argumenten tryter för euroanslutarna! Tack och lov att vi inte var med i euron 2009! Nedanstående från Dn.no visar att vi inte är ensamma om att inte tro på några fördelar av en euroanslutning.

  "Euroen er dømt til å dø"
  Chen Zhao, leder av det anerkjente kanadiske analyseinstituttet BCA Research på Skagenfondenes nyttårskonferanse igår.
  http://www.dn.no/forsiden/borsMarked/article1818055.ece

  SvaraRadera
 3. Flute, du har givetvis rätt i sak att Europrojektet är en utopi och dömt att misslyckas, OM man skall ta hänsyn till ekonomiska fundamenta och ekonomiska "grundlagar". Detta är dock inte fallet. Det är en politisk agenda satt och den kommer genomföras varken vi vill eller inte. Vare sig den är riktig, sund eller demokratiskt förankrad.

  SvaraRadera
 4. Vi får hoppas att det hinner rinna ut i sanden , tyvärr har vi ju en tradition av att tvingas med i skit, läs : EU utan att svenska folket ville det.

  Vad beträffar Folkpartiets vilja att tvinga med oss i Euroeländet kan det vara så att vissa inom partiet är så livrädda för framtiden att de hellre ser oss sitta i samma båt som all andra än står ensamma , annars kan det helt enkelt vara någon vanlig halvknäpp ide´ helt utan verklighetsförankring.

  Det finns kanske ingen frihet i Euron , och vem har sagt att Folkpartiet bör förknippas med något som har med frihet att göra ?

  SvaraRadera
 5. Hoppas du får rätt och att kollapsen sker relativt snart, annars är risken stor att "de" hinner tvinga in oss i eländet.
  /Morfar

  SvaraRadera
 6. Makro e kul2010-01-17 09:03

  Hoppas också att du får rätt. Dock tror jag du överskattar genomsnittssvenskens förmåga och vilja att förstå vad Euron (eller avsaknaden därav) betytt för Sverige. Om det blir folkomröstning 2012 kan jag lova dig att det finns en skrämmande stor skara som röstar ja för att "det är ju så bekvämt när man åker på semester" (eller liknande).

  SvaraRadera
 7. makro e kul :

  Just det där du skriver om bekvämlighet med Euron på semester möter jag ofta när jag är utomlands , många verkar helt enkelt tycka att det är ett tillräckligt skäl.

  Dessutom är det många som tror att "nu när det blivit så dyrt kring medelhavet" så är det bra om vi går med i Euron för då blir det billigare för oss - detta antagande är naturligtvis helt idiotiskt och det är inga andra länder som fått högre löner bara för att de bytt ut sin valuta mot Euro.

  De flesta verkar inte ens veta att vi nu har vår egen reporänta som med Euron kommer att ersättas med ECBs ränta där vi står helt utan möjlighet att påverka med vår lilla fjuttekonomi.

  SvaraRadera
 8. Makro e kul;
  Samtidigt minns jag från EMU-omröstningen 2003 någon Östermalmsdam som röstade nej bara för att "hon bara inte kunde rösta likadant som Göran Persson." Ungefär. De där grupperna kanske helt enkelt tar ut varandra. Och ju mer Jens Spendrup säger att bara dysterkvistar röstar nej, ju mer Pernilla Wahlgren säger att hon vill kunna shoppa sig genom Europa och ju mer fejkad nejpropaganda med anspelningar på Sovjetunionen MUF och LUF sätter upp, ju färre osäkra tror jag väljer att rösta för. Det är, dessvärre, helt autentiska ja-argument från senaste folkomröstningen, och jag tror faktiskt att folk i gemen är intelligentare än att de köper sådant.
  Men å andra sidan vill jag inte helst inte höra något om Hitler från nejsidan heller. Tyvärr ett helt autentiskt nej-argument.

  SvaraRadera
 9. Tur det! Ett Sverige under ECB:s makt är inget jag ser fram emot!

  http://alternativportalen.wordpress.com/2010/01/22/vart-ekonomiska-system-del-3-centralbanker-och-makten-over-penningmangden/

  SvaraRadera
 10. Helt enig, se min nya blogg som innehåller kraftfulla argument:
  Euroanslutning?
  http://suurkula.wordpress.com/

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.