2010-09-16

De onda spekulanterna

De elaka finansvargarna har som vi alla sett under våren flockats runt de stackars PIIGS-ländernas boningar. De små söta grekiska, portugisiska och spanska griskultingarna har byggt sina statsfinansiella hus av lånad halm eller träbitar och när finansvargarna har blåst sina onda derivat och blankningar har husen vacklat betänkligt.
Därför är det som vi alla vet helt rätt att Bror-Duktig-kommissionen nu föreslår regler för finansvargarna så att dessa inte ska lyckas i sitt onda uppsåt att fälla de små piigs' hus.

För vi kan ju inte lägga skulden på de små piigsarna, för att de byggt ostadiga hus, eller för att de byggt sina hus av lånad halm. Nej, alla som kan sina sagoböcker vet att vargarna är de grymma och elaka.

Vissa röster har till och med höjts för att det skulle sättas in sanktioner mot de svin som skött sina husbyggen illa. Men något sådant vore förstås otänkbart i ett EU som värnar om alla smågrisars hälsa. Nej, låt dem fortsätta att bygga sina hus av lånade träbitar och halm. Så kan vi alla glatt stämma in i sången.
Ingen rädder för vargen här, derivat eller blankningar!
Vi är alla små piigsar vi, lånar som vi vill!
Slut på rapporteringen från sagolandet EU för denna gång.

Från svenska medias ankdamm kan noteras att Affärsvärlden talar om derivata i samband med EU-reglerna. Då kan jag upplysa om att derivata sedan länge är ett väldefinierat begrepp inom matematiken. Finansiella derivat däremot är något annat.

Läs även Cornucopia "Förbjud aktieköp för lånade pengar".

[Andra bloggar om , , , ]

9 kommentarer:

 1. Grymt roligt inlägg :)

  SvaraRadera
 2. Ja, det skulle gå att spinna mer på kopplingen mellan grisar och piigs. Kanske en regelrätt saga som är sedeslärande?

  SvaraRadera
 3. Naken blanking ska man nog förbjuda. Att kunna sälja något man inte äger brukar vara brottsligt. I för sig inte för svinen på toppen men kanske det blir lite ändring på det hela nu (inte att jag tror på det).

  SvaraRadera
 4. Haha, mycket bra

  SvaraRadera
 5. Finansiella derivat är precis vad som i matematiken kallas derivata.
  Derivata definieras som lutningen på en kurva i en viss punkt ( dvs. hur snabbt värdet kommer att ändras ) i stället för det absoluta värdet i denna punkt.

  Om detta översätts till det finansiella språket så betyder det hur stor hävstångseffekten är i en transaktion vid ett visst tillfälle snarare än det absoluta värdet av transaktionen vid ett visst tillfälle. Lutningen på kurvan avgör hur stor utväxlingen är .

  SvaraRadera
 6. Anonym:
  Visst vet jag att finansiella derivat ofta på något sätt beror på derivatan av det underliggande instrumentet. Men de kallas derivat och inte derivata. I alla fall inte på svenska. Dessutom finns det flera exempel på finansiella derivat som inte är kopplade till derivatan.

  SvaraRadera
 7. Ämen sluta nu göra dej lustig på det där sättet, du vet ju att t.ex. den grekiska skuldsättningen genomförts av en högerregering, dvs där stat och finans jobbar i tandem för att skuldsätta, emot folkets intresse.
  Du sprider bara den genomfalska bilden som såna bankirslickare som Borg vill att vi ska tro på. Finanssektorn är givetvis parasiten vi ska göra processen kort med. Låt dem äta upp sin ansvarlösa kreditgivning själva.

  SvaraRadera
 8. Freddy:
  Läs på din historia innan du uttalar dig. Vi kan ju för skojs skull titta på vilka premiärministrar Grekland haft de senaste 30 åren (se nedan). 1993-2004 satt Pasok vid makten och redan då skedde en stor del av den statliga överbelåningen. Sen ska man inte glömma att alla dessa regeringar faktiskt är utsedda i demokratiska val. Den som lovat mest valfläsk vinner, även om valfläsket är lånat.

  Georgios Rallis, höger, 1980-1981
  Andreas Papandreou, Pasok, 1981-1989
  Tzannis Tzannetakis, höger, 1989-1989
  Yiannis Grivas, 1989-1989
  Xenophon Zolotas, 1989-1990
  Konstantinos Mitsotakis, höger, 1990-1993
  Andreas Papandreou, Pasok, 1993-1996
  Kostas Simitis, Pasok, 1996-2004
  Kostas Karamanlis, höger, 2004-2009
  George Papandreou, Pasok, 2009-

  SvaraRadera
 9. Kul att kunna locka fram ett svar iallafall. Har jag sagt att en vänsterregering inte också är en högerregering ? Självklart är den det, här som där. Det jag inte får ihop är din samtidiga (t.ex.) uppskattning av Borg och allmänna kritik av skuldsättandet.
  Som en kille som samtidigt är fascinerad av börsspelet och ser att det leder åt helvete.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.