2010-09-16

Guldpriset - nästan rätt av TT

TT lyckas nästan denna gång vad gäller guldpriset. De har nämligen förstått att det är priset i svenska kronor som är mest intressant för oss svenskar, inte priset i USA-dollar. Fast det blev bara nästan rätt. TT säger nämligen att guldet är uppe på rekordhöjder - 290 kronor per gram. Visserligen är det just nu guldprisrekord i dollar räknat, men inte i svenska kronor. I kronor räknat sattes rekordet i början av juni med 323 kronor per gram. Sedan dess har det alltså gått utför så smått.
Vad som har hänt sedan början av juni är att dollarn har försvagats. Då stod den i drygt 8 kronor/dollar, idag är det bara 7,08 kronor/dollar.

SvD och Norra Västerbotten lyckas få guldprisnotisen halvrätt, eftersom de tagit nyheten från TT.

Privata Affärer, E24 och DI sitter dock fortfarande fast med huvudet i dollarn, eftersom de tagit nyheten från nyhetsbyrån Direkt.

Tittar man på gulddiagrammet i kronor ser man att det trots en viss nedgång sedan början av juni är det fortfarande ingen säljsignal i sikte efter köpsignalen i slutet av 2009.

Även en del andra råvaror går upp, som TT noterar, men det är glest med förklaringar. Att bomullen går mot rekordnivåer hänger säkerligen samman med att översvämningen i Pakistan har förstört stora delar av skörden där, samt att Indien behåller sin exportavgift på bomull.

När vi ändå är på gång tar vi en titt på silverpriset i kronor per gram.
Även här gäller fortfarande behåll. Köpsignalen kom i början av 2009.

[Andra bloggar om , , ]

5 kommentarer:

 1. Lite skrämmande hur dålig koll de har i media. Antar att det är så det blir när man fokuserar för mycket på amerikanska nyheter och glömmer att kontrollera om samma saker gäller i Sverige, dvs guldpriset i USD vs SEK.

  SvaraRadera
 2. Herr K:
  Visst. Bloomberg eller Reuters rapporterar ATH för guldet. Då skriver TT det också utan att tänka.

  SvaraRadera
 3. Vad är prisrekordet på silver i svenska kronor? Är det fortfarande 1980 års notering som gäller som rekord? I så fall så bör dagens pris åtminstone vara det högsta på närmare 30 år, men i dollar var väl silver uppe på $22+ 2008 om jag minns rätt.

  SvaraRadera
 4. Guldnisse:
  Silvret var uppe på 50 dollar/uns som högst i januari 1980. Det motsvarade med dåvarande dollarkurs på runt 4,24 SEK/USD ett silverpris på 6,81 SEK/gram.

  SvaraRadera
 5. Martin Saar2010-09-18 14:20

  Det är ynkligt vad dåliga kunskaper dessa sk journalister har.Ingen tid avsätts heller för reflektion och eftertanke. Redaktionerna verkar idag befolkas av människor som endast använder reptilhjärnan.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.