2010-09-02

Valkompassat

Jag har just roat mig med att ta mig igenom SvD:s Valkompass och så här blev resultatet.
Jag ska väl tillägga att få av mina hjärtefrågor fanns med. Särskilt på sista sidan, där man ska välja sina tre viktigaste frågor, fick jag det svårt. Förutom den för mig självklara eurofrågan kändes frågorna inte som prioriterade för mig. Som ni ser var mitt resultat ändå förhållandevis jämnt tvärs över partifältet (förutom PP). Inte oväntat för en anarkokapitalistisk liberal miljösocialist som jag. Det känns dock skönt att bottennoteringarna i mitt test intas av fyra partier jag absolut inte tänker rösta på i detta val - PP, FP, KD och S.

Som jämförelse gjorde jag sedan ett test av testet genom att gå igenom det två gånger till och konsekvent svara som stereotyp vänster respektive stereotyp höger. Då såg det ut som följer.
Jag noterar att det ser ut som om alliansens partier verkar vara mer inbördes lika än vad de rödgröna är. Endast Centerpartiet avviker en aning.

Med endast drygt två veckor kvar till valdagen ser det ut som om alliansen vinner. SvD framställer det som att detta val har två tydliga alternativ, men jag ser det mer som att det finns två block att välja på som vart och ett vill ha sin variant av blind tillväxttro och förnekelse av obehagliga fakta inom energi och skuldsättning. För varken vänster eller höger bryr sig särskilt mycket. Endast Miljöpartiet verkar ha viss insikt i energifrågorna även om deras lösningar till stor del blir av karaktären teknofix - miljöbilar och sånt.

Men eftersom opinionsläget ser ut som det gör så blir nog min röst en taktikröst för att få bästa möjliga opposition. Därför kommer jag att rösta på Miljöpartiet. Nästa regering verkar inte gå att göra så mycket åt. Jag är ändå nöjd så länge Anders Borg fortsätter att vara finansminister. Han är en av de få politiker som fattade vad som pågick i Finanskrisen och en ansvarsfull finanspolitik är viktig för Sverige.

[Andra bloggar om , , ]

10 kommentarer:

 1. Det är inget majestätsbrott att nå blocköverskridande uppgörelser efter valet.

  Tobias Wallin

  SvaraRadera
 2. Det finns dock flertalet fel med den där valkompassen, se här:
  http://www.piratpartiet.se/nyheter/pressmeddelande_piratpartiet_systematiskt_missgynnat_i_valkompass

  (fel som inte bara missgynnar piratpartiet, utan även andra, se längst ner i artikeln).

  Mikael Nilsson försökte göra en bättre variant där det ska vara ungefär lika enkelt att få de olika partierna högst upp, den finns här:
  http://valkompass.se/

  // ambientdrone

  SvaraRadera
 3. Ambientdrone:
  När jag provade http://valkompass.se/ fick jag följande resultat:
  Miljöpartiet: 31.6%
  Socialdemokraterna: 30.6%
  Piratpartiet: 30.4%
  Feministiskt initiativ: 29.6%
  Centerpartiet: 29.0%
  Vänsterpartiet: 28.6%
  Sverigedemokraterna: 28.4%
  Kristdemokraterna: 26.2%
  Moderaterna: 24.6%
  Folkpartiet: 23.4%

  Alltså inte särskilt nära något av partierna, vilket också syns på den bild som visas.

  SvaraRadera
 4. Hmm. Hur blev det såhär? Jag viktade inte ens invandringen som mer än normalviktig fråga, och hade ingen ytterlighetsåsikt om det. Däremot är jag anti-€ och för friskolor. Kanske det som spökar?
  (Jag tycker personligen att SD är skumma och KD slemmiga.)

  Sverigedemokraterna: 44.1%
  Kristdemokraterna: 35.9%
  Centerpartiet: 34.3%
  Moderaterna: 34.1%
  Piratpartiet: 34.0%
  Folkpartiet: 31.9%
  Miljöpartiet: 31.5%
  Feministiskt initiativ: 28.9%
  Socialdemokraterna:28.0%
  Vänsterpartiet: 27.0%

  SvaraRadera
 5. Medan PP måhända är missgynnade så är ett annat enfrågeparti SD kraftigt gynnade. Verkar omöjligt att få dem under 20%. Antagligen beror det på att de lovar både sänkta skatter OCH bättre välfärd samt att frågan "vill du ha en kraschad statsbudget" saknas.

  //Håkan

  SvaraRadera
 6. Men det här är ju löjligt..

  Jag valde FRA och Fildelning som "hjärtefrågor" och PP fick 16,4% tillsammans med KD, ett parti som som det är lika troligt att jag skulle rösta på som Hamas eller Likud i ett svenskt val.

  Fast igentligen skulle jag väll önska att PP inte behövde finnas och att Anders Borg gick över till MP, just nu vill jag rösta vänster om det går bra för världsekonomin och höger om det går dåligt. (Anders Borg är ett ekonomiskt geni men hans högerpolare vill sälja t.ex. vattenfall som genererar nog med pengar för att t.ex. hålla ner skatten ett par procent och SÅ mycket tjänar vi inte ens på att ha Borg som ekonomichef.)

  SvaraRadera
 7. Neoliberal Agenda2010-09-04 07:14

  Trodde inte du var en sån vänsternisse. Själv fick jag

  61% C
  54% KD
  53% M
  51% FP
  45% SD
  26% MP
  21% S
  20% V
  19% FI
  18% PP


  Men det kommer inte bli något alliansparti för min del. De är alltför antiiberala för mig. De är för FRA-lagen, ett stort europeiskt valutamonopol och monarkin. Har man otur blir det även obligatorisk a-kassa.

  Jag kommer rösta på Liberala Partiet.

  SvaraRadera
 8. En röst på Miljöpartiet blir ju indirekt en röst på Ohly (som minister) och en ohållbar ekonomisk politik (utan Borg som finansminister). Men i övrigt håller jag till fullo med dig.

  Önskar dig en riktigt bra helg!

  SvaraRadera
 9. Nu blir jag nyfiken: Vad är det du, som är en av de få som varnar för kreditbubblan, ser för något positivt hos Borg ?

  SvaraRadera
 10. Herregud Flute... miljöfascister och kommunister uppe i toppen. Jag hoppas det är fel på testet. ;)

  Mvh / Karl M

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.