2010-09-21

Det kunde varit värre

Med anledning av att Sverigedemokraterna nu tågar in i Riksdagen påpekade en kommentator att nationalistpartierna är större i våra grannländer. 5,7% av de svenska väljarna har SD lyckats kapa åt sig. SD är därmed fortfarande ett litet riksdagsparti - ungefär som Kristdemokraterna eller Vänsterpartiet.

I Danmark däremot fick främlingsfientliga Dansk Folkeparti 13,8% av rösterna i valet 2007. Norska Fremskrittspartiet får väl anses vara mildare vad gäller främlingsfientligheten, då de lägger mer fokus på andra frågor. Å andra sidan fick de hela 22,9% i senaste valet, men är utfrysta ur det politiska samarbetet. I Holland fick Geert Wilders' nationalistiska Partij voor de Vrijheid (PVV) hela 15,5% av rösterna i årets val.

I grannlandet Finland däremot finns inget lika tydligt främlingsfientligt parti. Där finns bara Perussuomalaiset (Sannfinländarna), som i riksdagsvalet 2007 fick 4,1 % av rösterna. I Storbritannien är British National Party högljudda, men det brittiska valsystemet är som bekant extremt missgynnsamt för småpartier, så BNP fick endast 1.9% av rösterna i årets val och inga parlamentsplatser.

I Italien är Lega Nord starka åtminstone i den norra delen av landet. Av namnet framgår med önskvärd tydlighet att detta parti knappast är något för syditalienare. I senaste valet 2008 fick Lega Nord 8,3% av rösterna, trots att de mest har stöd i norra halvan av landet. I Ungern fick högerextrema och rasistiska Jobbik hela 17% av rösterna i valet i våras.

Så det kunde som sagt ha varit värre här i Sverige. Dessutom är stödet för SD ojämnt fördelat över landet, med Skåne och Blekinge som främsta fästen. SD fick runt 10% av rösterna där, medan man bara fick 3,2% i Stockholms kommun och 4,2% i övriga Stockholms län. I Västerbotten fick SD bara 2,7%, på Gotland bara 3,1%, och i Jämtland och Norrbotten 3,8%.

SD är också ett parti med tydlig övervikt mot män. Endast 3 av de 20 riksdagsledamöterna är kvinnor och större delen av väljarna är män.

Men nu blir det hård politisk verklighet för SD. Partiet får visserligen klirr i kassan med 110 miljoner i partistöd, men frågan är om man lyckas hålla sig kvar mer än en mandatperiod. När det kommer till verkliga politiska debatter kan den närmast pinsamma okunskapen hos vissa SD-företrädare göra att de framstår i en mindre fördelaktig dager. Lyckas de inte heller visa på några särskilda politiska resultat kan det bli en stor besvikelse från deras väljare i nästa val. Jämför hur det gick för Ny Demokrati när de stormade in i riksdagen under en mandatperiod. Å andra sidan verkar SD betydligt mer välorganiserade, så de kanske kan bita sig fast i rikspolitiken. Jag har dock svårt att se att de i dagens läge skulle kunna öka sin röstandel särskilt mycket.

[Andra bloggar om , , , , , , , ]

23 kommentarer:

 1. Önsketänkande. SD har mer eller mindre fördubblat antalet röster i varje val hittills och jag har svårt att se några skäl till att denna utveckling skulle upphöra nu. Sverige ligger 10-15 år efter utvecklingen i t ex Danmark så ökningen lär fortsätta några val till.

  Apropå den ojämna röstfördelningen; visst är det "märkligt" att man lyckas placera invandrare i områden med mycket SD-sympatisörer? Det kan ju inte vara så att - hemska tanke! - sympatierna ökar efter utplaceringarna. Så varför inte placera dem bland toleranta människor i etniskt homogena villaområden istället?

  SvaraRadera
 2. Jag tror att det är minst lika sannolikt att stödet för SD ökar med tanke på att många av dem som röstade i skolvalen (i gymnasiet) röstade på SD, och där har SD ett betydligt starkare stöd. När dessa ungdomar blir myndiga så kan de mycket väl vara så att de även då röstar på SD. Ang. nationalistiska partier så är det minst sagt ett väldigt vanligt inslag i många länder. Jag kan verkligen inte förstå att så många reagerar så starkt på att 5,7 % röstat på SD. Det är ju egentligen ingenting konstigt med tanke på att deras politik dessutom rör frågor som svenska politiker inte velat ta i med tång.

  Det återstår ju givetvis att se hur bra de klarar sig i politiken, men jag tror att de kan komma att sköta detta bättre än Ny Demokrati. SD har ju funnits ett tag nu och det som skiljer dem från ND, som jag upplever det, är att de "brinner" mer för dessa frågor medan ND bitvis kändes som en plojgrej.

  SvaraRadera
 3. Men jösses, hur svårt kan det vara att få rätt förkortningar på partierna? ND=Nationaldemokraterna, NyD=Ny demokrati. Skärp dig, Juggen.

  SvaraRadera
 4. Anonym 2010-09-21 14:03:
  Antalet röster för SD är inte alls korrelerat mot mängden invandrare i området. Visst har Skåne många SD-sympatisörer, men det är mest i invandrarglesa kommuner.

  Juggen:
  Visst fick SD höga siffror i skolvalet, men det kan ändra sig. För det första växer ungdomarna och mognar, för det andra kan SD:s image hos ungdomar ändras under fyra år.

  Anonym 2010-09-21 14:54:
  Tagga ner lite! Det är inte så lätt att hålla rätt på alla förkortningar för småpartierna. Vet du exempelvis vad SPI är för ett parti?

  SvaraRadera
 5. Anonym: Men oj förlåt då! :)
  Uppenbarligen framgick det vad jag menade då jag skrev Ny Demokrati innan. Med tanke på att Ny Demokrati inte existerar längre så gör det faktiskt ingen större skillnad anser jag.

  För övrigt så verkar "min" förkortning möjlig också:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ny_Demokrati_(Sverige)

  Flute:
  Självklart, jag säger inte emot dig. Jag ville endast påpeka att det kan vara ungefär lika sannolikt att de får mer stöd i nästa val.

  SvaraRadera
 6. täby
  danderyd
  lidingö

  1. knappt några utomeuropeiska invandrare

  2. mest villor, bostadsrätter och radhus

  3. ingen arbetslöshet

  4. inga problem

  Lätt för dom att rösta på moderaterna och kalla dom som röstade på sd i södertälje för rasister

  SvaraRadera
 7. Men i Filipstad finns en trygg SD- lösning!

  http://www.youtube.com/watch?v=EUPlsm4A1QI&feature=player_embedded

  Tänk om de kunde bli så alerta i vår riksdag också!

  SvaraRadera
 8. I Finland är Sverigedemokraternas invandringspolitik regeringspolitik. Detsamma gäller i Danmark. I Holland kommer Geert Wilders snart bestämma över det landets invandringspolitik. I Italien är Berlusconi betydligt mer extrem än Åkesson och ett gammalt fascistparti som Lega Nord sitter i regeringen. I Frankrike förbjuder man burka på allmän plats och river zigenarläger. Japan tar inte emot några flyktingar alls och detsamma kan sägas om större delen av Östeuropa, hela Sydamerika och Kina. Faktum är att Sveriges massinvandringspolitik ur ett internationellt perspektiv är extrem och uppfattas som mer eller mindre galen av ledande politiker i de flesta länder som inte kan föreställa sig varför någon frivilligt på kort tid skulle vilja ta emot hundratuseltals muslimska analfabeter från Afghanistan, Somalia och liknande länder. Nej, Sverigedemokraternas politik är internationell standard. Lyft blicken!

  SvaraRadera
 9. Anonym 19:00

  Håller helt med, dubbelmoralen i Sverige är helt fantastisk.

  De kommuner som du nämner borde vara idealiska för att ta emot invandrare, ja varför inte utomeuropeiska? Ändå tar de emot mycket få? Varför gräver ingen journalist i orsakerna till detta?

  Istället får Södertälje (där socialbidragsutbetalningarna överstiger de för hela Halland) ta emot alla, och följaktligen får ND/SD >20% av rösterna i ett område.

  Kanske är det dags att återutsända Janne Josefsson reportage där politikerna säger vad de egentligen tycker.

  Räkna med att SD blir tredje parti i nästa val eftersom inget etablerat parti vågar röra massinvandringen.

  /Saskia

  SvaraRadera
 10. Jag är ganska övertygad om att de kommer öka kraftigt i nästa val.

  De flesta väljare bygger idag sin bild av sverigedemokraterna på vad andra säger om partiet. När de nu sitter i riksdagen blir det omöjligt att exkludera dem från de stora debatterna i media. De kommer att synas och de kommer genom den intelligente och verbale partiledaren kunna förmedla en alternativ bild av partiet än den som media och konkurrerande partier målat upp.

  SvaraRadera
 11. gustav:
  Men så har SD ju också bottenskrapet i form av t.ex. deras starke man i Filipstad som Leif tipsade om:
  http://www.youtube.com/watch?v=EUPlsm4A1QI
  Om fler är lika klart lysande stjärnor som honom kan vi få se fantastiska politiska debatter.

  SvaraRadera
 12. jag hoppas att sd lägger en motion om att även

  danderyd
  täby
  lidingö

  ska ta emot; somalier, iraker och afganer

  gärna dom som har det svårast och inte kan läsa

  och sen på det några tusen ensnakommade skäggbarn som till 90 % är män, vore väl trevligt om mångkulturen spred sig även till statsministerns familj hemkomun

  Jag har inte kollat upp saken på ett vetenskapligt sätt, men jag är övertygad om att ovannämnda kommuner har en oproportionerligt stor mängd Moderata riksdagsmän

  Tror ni att Fredrik Reinfeldt skulle uppmana sina partikamrater att rösta ja till detta fenomenala integrationspaket i solidaritetens namn?

  SvaraRadera
 13. SD framstår som ett enfrågeparti. Alla deras "supportrar" på internet, troligen arbetslösa mtp intensiteten i inlägg, gör inget annat än att pratar integration. Att SD har nazistsympatier gör inget bättre! SD kommer framstå som fån i Riksdagen, de har inte befunnit sig på seriösa platser tidigare.

  SvaraRadera
 14. Jo du har rätt om att det är mest sådana som har tid med att sitta och klaga på internet. Men det innebär väl inte att dom har fel,är vänsterpacket från AFA högutbildade och bättre människor än sd.are då eller?

  4 år till med den här vansinniga politiken kommer med stor sannolikhet göra att fler personer sätter just den här frågan högst upp på listan.

  Jag kollade själv upp Malmö kommun, hur sd har sina röster fördelade på distrikten.

  Almgården=34.7 % SD, jag kollade vart det ligger på hitta.se, det ligger ju bara på andra sidan vägen från rosengård.

  Menar du på fullt allvar att om mångkulturen fortsätter på samma sätt i 4 år till att stödet skulle minska?

  För mig är det uppenbart att folk går över till sd så fort det får långt där man själv bor.

  SvaraRadera
 15. Jimmie Åkesson kan väl ägga fram ett krav på att ALLA KOMMUNER ska ta emot utomeuropeiska invandrare och att det ska vara kvoterat i förhållande till hur få man har nu samt att dom "rika kommunerna" enligt ngn bisarr formel, inte ska få bidrag för att ta emot någa

  DÅ JÄVLAR BLIR DET DRAG UNDER GALOSCHERNA

  Kommmer då Moderaterna fortfarande prata skit då och snacka på det gamla vanliga politiker snacket...om integration och internationell soladaritet med mera....

  SvaraRadera
 16. 1) Från nu har SD satt agendan för vad som ska diskuteras. Även de etablerade partierna börjar nu tala om den misslyckade invandringspolitiken, något som varit tabu under valrörelsen.

  2) För tillfallet tar man inte i SD med tång (Reinfeldt), sitter inte i samma rum som SD (vuxenmobbing), ska använda utomparlamentariska metoder för att stoppa SD (Ohly), ska minska antalet ledamöter i utskotten för att hålla SD utanför dessa (Sahlin).

  3) Nästa steg för de etablerade är att anamma SDs invandringspolitik.

  /Pelle

  SvaraRadera
 17. Den typiska SD-väljaren är en bitter ung man som sumpat skolan och därmed hamnat utanför allt det roliga. I takt med att PO kraftigt förvärrar den ekonomiska situationen i landet kommer den typen av personer tyvärr att bli fler. Det ser inte bättre ut än att SD kommer att få ökat stöd efterhand som allt fler är missnöjda med sina liv.

  SvaraRadera
 18. Du vet inte vad du snackar om.

  Stellan Bojerud, är han också en UNG, bitter och MISSLYCKAD MAN

  Om du inte vem det var så kan jag upplysa dig om att han var Övertelöjtnant.

  Och jag kan upplysa dig om att flertalet officerare i landet är förbannade på invandringspolitiken och att dom flesta håller med SD i sakfrågorna.

  Så sluta se ner på SD.are

  Föregå med gott exempel i så fall, och säg upp dig från ditt fina kontorsjobb, pensionera dig, och flytta till Rosengård

  SvaraRadera
 19. Det hela påminner mycket om klasstillhörighet vs klasståndpunkt.

  Många till vänster tillhör medelklassen och använder vänster som en modeaccesoar, de har mycket lite gemensamt med en ensamstående undersköterska som tittar på TV3, eller en bruksarbetare i Grums.

  Pss så ser du sällan de som värnar mest om mångfalden/massinvandringen (politiker, journalister) bo i Södertälje, Rosengård, Bergsjön osv. Det hela är bara en fin åsikt som visar att du är en civiliserad människa.

  Sen ser många SDare invandringsfrågan som en gordisk knut som om den löses ska lösa alla problem i samhället, så enkelt är det inte.

  Kram

  Saskia

  SvaraRadera
 20. Vårt land har en extrem informell åsiktskontroll.

  Om du i DDR ej var partimedlem var du rökt, går du som offentlig person i Sverige år 2010 ut med att du röstade på SD i ett demokratiskt val så är du nog nästan lika rökt. Pedofili är värre, men bara nästan.

  /Saskia

  SvaraRadera
 21. Problemet med Flute´s så kallade "analys" är att den utgår från Flute´s önsketänkande.
  SD har många oslipade företrädare men man har också ett antal väldigt duktiga och allt mer slipade företrädare.
  SD har växt inte så mycket p.g.a. sin egen politik utan p.g.a. den strutspolitik som alla politiska partier bekänner sig till gällande integrationsfrågan.
  Dagens politik är som att pissa i brallan för att bli varm.
  Om 4 år kommer antalet upplopp och överfall på brandmän och ambulanspersonal ökat kraftigt då massinvandringen fortsätter.
  De sociala problemen växer och en dubbeldipp i ekonomin kommer att spä på belastningarna ännu mer. Detta i kombination med inflytande från miljöpartiet vilket kommer göra många högerborgare besvikna så kommer borgerliga väljare att stödrösta på SD år 2014.
  SD kommer att fortsätta växa på samma sätt som hittills så en ökning till 8-9 % är att förvänta.
  Att SD fick 5,7 % trots den massiva propagandan som fördes i alla medier är egentligen otroligt.
  Med en behandling som NyD fick i medierna på 90 talet hade SD redan idag landat på 8 %.

  SvaraRadera
 22. Martin Saar2010-09-23 13:15

  Apropå " det kunde varit värre":

  "...och ur mörkret hörde jag en röst som sade 'le och var glad, ty det
  kunde ha varit värre.' Och jag log och var glad och det blev värre..."

  SvaraRadera
 23. Kolla gärna på http://sdfakta.co.cc för att förstå grunden till SD.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.