2010-09-08

Vattenstopp

Förra veckan skrev jag om finansiell beredskap och denna vecka tänkte jag ta upp en viktig samhällsfunktion - vattenförsörjningen. Det handlar fortfarande om det jag kallar sund survivalism, alltså att vara förberedd så att man inte drabbas alltför hårt om något system tar paus. Med tanke på finanskriser och peak oil bör man nog förbereda sig på att vissa samhällsfunktioner framöver kan komma att ta paus oftare och längre än vad vi är bortskämda med idag.

De flesta svenskar har idag sin vattenförsörjning ordnad via kommunen och vi tar för givet att det ska komma rent vatten när vi öppnar kranen och att vi ska kunna skölja bort vår urin och våra fekalier med vatten.

Men så kommer plötsligt den där dagen när det inte kommer vatten. Det kan vara som för mig häromåret att det blivit en läcka på en stor ledning så man var tvungen att stänga av vattnet till flera kvarter. Drygt ett dygn tog det att fixa läckan så man kunde koppla in vattnet igen, eftersom det var vinter, snö, is, tjäle och allmänt svårgrävt ställe. Avstängningen skedde dagtid, så för de flesta kom det som en överraskning när de kom hem. Dessutom lyckades man inte fixa fram en nödvattenpost förrän nästa förmiddag. Jag hade (förberedd som jag är) ett litet lager av tomma plastflaskor, så jag tog helt enkelt med mig dem till närmsta ställe där jag kunde fylla på dem - handfatet på bibliotekets toa. Så hade jag raskt några liter vatten så att vi kunde laga mat, dricka, borsta tänderna och tvätta oss. De flesta grannar verkade däremot vara betydligt sämre förberedda och det gick en strid karavan av folk fram och tillbaks till lokala Icabutiken, där flaskvattnet raskt tog slut. Och varför köpa dyrt flaskvatten när man med minimal arbetsinsats kan få gratis som jag gjorde?

Skulle det bli vattenavbrott över ett större område och du inte har möjlighet att hämta vatten i närområdet kan det vara bra att veta att du oftast har flera liter rent vatten hemma - i toatanken. Lär dig redan idag hur du skruvar upp den så du kan komma åt vattnet och köp eventuellt in det verktyg (oftast en fast skruvnyckel) som behövs. Många toatankar är nämligen lite knöliga att öppna och resultatet kan lätt bli att du spolar iväg vattnet om du inte vet hur du ska göra.

Om du får för dig att hämta vatten i vattendrag eller sjöar, kolla absolut in råden på overlevnad.se, särskilt angående var man inte ska ta vatten. Mikrobiell rening av vattnet görs enklast genom att koka i 2-3 minuter. Detta blir ju särskilt relevant om exempelvis brunnen i sommarstugan slutar fungera. Drick då inte okokt sjövatten. Reningstabletter och liknande behövs inte - de är mest för hardcore-survivalister eller soldater. Tvättvatten behöver självklart inte kokas, men till tandborstning bör man nog ha renat vatten.

Så långt dricksvatten. Vad gäller vattentoan så tillämpar man sunt förnuft. Om vattnet strejkar spolar du alltså inte om du bara har kissat, utan endast när du har bajsat. Blir vattenstoppet långvarigt går det utmärkt att spola med en hink full med vatten från lämpligt påfyllningsställe.

Jag återkommer med fler goda råd och funderingar angående kritiska samhällsfunktioner. Nästa kapitel blir om el.

[Andra bloggar om , , , ]

21 kommentarer:

 1. Kan berätta en intressant historia. Baserad på en verklig händelse, nämligen min egen.

  Jag gick runt i nästan vartenda apotek som fanns i min stad (7st besökte jag) nyligen (2-3 veckor sedan). Inte ett enda apotek sålde vattenreningstabletter eller för den delen något som hade med vattenrening att göra. Jag frågade vad de gör om vattenförsörjningen skulle störas eller saboteras. Ingen kunde ge ett svar givetvis. Märkligt nog sålde man allehanda produkter (vissa mer onödiga än andra) relaterat till utlandsresa men inget för vattenrening.

  Ett apotek erbjöd sig att kolla upp det om jag kunde bistå med produktens namn, vilket jag gjorde. Tänkte se om de beställt hem tabletter.

  SvaraRadera
 2. MFC:
  Men vad ska folk ha vattenreningstabletterna till? Som sagt är kokning enklast.

  SvaraRadera
 3. Jo, men det är ju en av många alternativ som bör finnas. Apoteken har INGA alternativ för vattenrening.

  SvaraRadera
 4. MFC:
  Fast jag frågar mig om apoteken SKA ha vattenreningsalternativ?
  Var drar man gränsen för vad som ska finnas på ett apotek?

  SvaraRadera
 5. Finns väl hos outdoor-butiker? Eller för den delen hos MÖP-butikerna. Finns t ex ngt sugrör som räcker för två liter vatten om dagen i ett halvår, med inbyggd vattenrening i sugröret.

  SvaraRadera
 6. Ex:

  http://www.garderoben.se/produkt.php?id=1758

  Kokning är dock alldeles utmärkt. Man kan om man har smutsigt vatten (sediment etc) även kombinera det med kondensering av vattenångan som är ren från sediment.

  Fast då har man i praktiken en hembränningsapparat, så det får man nog inte göra.

  Ett problem kan vara om vattnet är borta pga strömavbrott. Då blir det svårt att koka vatten om man inte har någon ersättare för spisen.

  SvaraRadera
 7. Om det blir elavbrott är det inte säkert att biblioteket har vatten.
  Eftersom de flesta vattentorn är utrangerade och vattnet trycks genom ledningssystemet med elpumpar.

  SvaraRadera
 8. Flute, Hälsa och sjukvård är apotekets gebit, däri tycker jag definitivt att ett alternativ för vattenrening ska finnas. Kollar man vad apotek säljer inför resor och annat så ställer åtminstone jag mig frågande till varför det inte finns. Sedan finns det olika typer av vattenrening av vilka vissa är mer eller mindre lämpliga att säljas på apotek. Som sagt, någon form av alternativ bör finnas på apoteken.

  SvaraRadera
 9. Elavbrott är ett (stort) kapitel för sig, som jag kommer att ta upp härnäst. Nu tar jag bara upp vattenavbrott orsakade av fel på själva vattensystemet.

  SvaraRadera
 10. Månskensbonde2010-09-08 17:12

  Ett alternativ till vattenreningstabletter är klorin (någon droppe per liter vatten). Smakar inte så gott, men lätt att få tag på och mycket prisvärt i förhållande till andra lösningar, om man nu inte skulle kunna koka vattnet, tex om strömmen har gått.

  SvaraRadera
 11. Månskensbonde:
  Smart! Det är ju i princip det som vattenreningstabletter innehåller, men till fantastiskt mycket lägre kilopris. Vatten renat med såna tabletter är inte heller någon höjdare att dricka!

  SvaraRadera
 12. Står rent av dosering etc på klorinflaskorna.

  Man märker om man överdoserar, om vi säger så.

  SvaraRadera
 13. MFC : Häls och sjukvård är Apotekets gebit skriver du, hehe, jo men du verkar ju gilla de som sålt ut apoteket så att tillgång-efterfrågan helt får styra, och då kanske man inte kan kräva att de vinstdrivande bolagen skall uppbära vattenreningstabletter i sortimentet bara för att Du vill köpa det ? ;-)

  Äta kakan och ha den kvar...

  Här fanns det ett riktigt Apotek där människor kunde hämta ut sin medicin förut, nu råder marknadskrafterna och sortimentet är lite mer av typen snake-oil samt lite semsterprylar för utlandsresor.

  Vatten är intressant eftersom det börjar pratas om att sälja ut och privatisera vattenförsörjningen precis som gjorts i många U-länder, tyvärr har det väll inte blivit så bra enligt många...
  Men ett alternativ för långsiktig ( ironi ) vattendistribution skulle kunna vara att de borgerliga partierna säljer ut alla vattenledningsnät för en spottstyver ungefär som allmännyttans lägenheter http://stockholmsrean.se/ och sedan får vi ett vattenoligopol.

  Exempelvis skulle flera borgerliga partiledare kunna hävda att det är BRA FÖR MILJÖN med privatiserat svindyrt vatten då förbrukningen därav sjunker.

  I förlängningen kan man då se ett rejält uppsving för bla. AtlasCopco samt alla brunnsborrare som använder deras bergsborrningsutrustning - ja många lär ju vilja ha egen borrad brunn om vattenpriset drar iväg - så vi får väll hoppas på att grundvatten inte blir allt för smutsigt framöver...

  Reningskostnaden för smutsigt vatten är i princip exponentiell mot föroreningshalten, särskilt om vi betänker att en del grundvatten i Sverige innehåller radon.

  SvaraRadera
 14. Marcus, intressant att du tar mig för en borgare eller anhängare av borgarna. Antar att det har något att göra med mina artiklar om Lars Ohly och vänstergänget.

  Du får ursäkta om jag är starkt kritisk till hur Mona Sahlin och hennes hantlangare bedrivit valkampanjen. Jag måste ändå få ha en åsikt om oppositionen. Vad alliansen hittar på inför valet är inte lika intressant ur ett valsammanhang för mig. Det är oppositionen som måste visa att de har något att komma med, vilket jag är ledsen att säga att de inte har.

  Jag passar på att påpeka att jag varken är vänster eller höger (och inte SD heller). Jag är och har aldrig varit för privatisering av apoteken, det enda jag haft åsikter om när det gäller apoteken (framkommer dock ej på min hemsida) är kötiderna som ironiskt nog blivit lite bättre efter privatiseringen men mycket annat har blivit sämre.

  Kanske ska skriva några rader om det framöver.

  Här kan du läsa lite vad jag skrev om kommande valet:

  http://mfc.elmberg.net/2010/06/13/utgangen-av-valet-2010-kan-komma-att-avgoras-av-en-enda-person/

  SvaraRadera
 15. MFC : Ok , då vet jag hur det ligger till ! , Jag trodde du stödde borgerlig politik då jag uppfattade dig som väldigt kritisk mot allt som inte är borgerligt. Men att ta avstånd från allt är också en variant :-) För egen del upplever jag det som "för enkelt" , ungefär som att rösta på SD bara för att få utlopp för sitt missnöje genom att knäppa etablerade partier på näsan, så jag försöker se det minst dåliga och göra det bästa möjliga av det.

  Men tillbaka till vattnet, jag tror på fullaste allvar att vatten kommer att bli en större bristvara än vad det är i dag.

  De som kommer att klara sig längst utan vattenbrist är norra delarna av halvklotet med Canada, delar av nordamerika, delar av norra ryssland och europa osv. , i Sverige har vi både grundvatten och sjöar med tjänligt eller lättrenat vatten - än så länge.

  Har man egen borrad brunn och vill ha katastrofberedskap så kan man ju driva pumpen nere i borrhålet med ett bensindrivet elaggregat, att använda en sk. "växelriktare" från clasohlson och ett bilbatteri brukar inte fungera, pumparna drar väldigt mycket i startström och man måste dessutom veta om det är enfas eller trefaspump man har.

  SvaraRadera
 16. MFC, det finns vattenreningstabletter på Clas Ohlson:
  http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=152360638

  Och det finns vattenpumpar för den egna brunnen som går på 12/24 volt.

  http://www.solartechnik-shop.de/Solarstrom/Solarpumpen/Druckwasserpumpen

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 18. Anonym 2010-09-10 00:23:
  Din kommentar är politisk spam-reklam och har inget med vatten att göra. Jag tar bort den.

  SvaraRadera
 19. Mycket bra post! Jag gillade även din post om finansiell beredskap.

  Ska bli spännande att följa din artikelserie :)

  PS hade du varit riktigt förberedd så hade du haft dunkar hemma med vatten. Samt klorin och/eller vattenreningstabletter.

  SvaraRadera
 20. Argus:
  Som sagt - det gäller att ha en rimlig beredskapsnivå. Vatten finns ju som sagt alltid i toatanken.
  Varför lagra vatten som står och blir unket i dunkar?
  Klorin har jag faktiskt hemma (dock i form av konkurrenten Nopa Klor). Inget jag storförbrukar, ska väl påpekas. Flaskan är flera år gammal.
  Vaccinationsguiden har följande tips:
  Fyll en plastflaska med klart, ljummet vatten och tillsätt 2 droppar per liter vatten. Skaka ordentligt och låt stå i åtminstone 30 minuter. Du skall kunna känna en svag klorindoft - om inte, upprepa doseringen och låt stå ytterligare 30 minuter.
  Om vattnet är kallt eller lite grumligt, tillsätt istället fyra droppar klorin per liter vatten.

  SvaraRadera
 21. Jag håller med dig.
  Dock bedömer man ju själv vad som är rimligt.
  Och tycker du de litrarna i toatanken är att "alltid ha vatten" så respekterar jag det.
  Jag har följt din blogg ganska så länge och jag tycker den är riktigt bra!

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.