2010-09-30

Statsobligationerna säger "ingen inflation"

Igår nämnde jag att marknaderna för statsobligationer inte visar några tecken på inflation, utan snarare pekar mot deflation. Här kommer lite diagram att titta på. Vi börjar med USA.
Som ni ser har räntorna på amerikanska statsobligationer befunnit sig i en sjunkande trend sedan början av april. Inga inflationstecken här inte. Vi kan också titta på inflationsskyddade amerikanska statsobligationer, s.k. TIPS.
Inte mycket inflationstecken här heller. Räntan på femåriga inflationsskyddade amerikanska statsobligationer föll i förrgår till och med till -0,06%! Ja, negativ ränta! Investerarna betalar alltså ränta för att ha pengarna stående i femåriga TIPS! Fortfarande någon som tror på kraftig inflation de närmsta fem åren?

Vi kan titta på Tyskland istället. Tioåriga tyska bunds brukar användas som jämförelse för övriga europeiska statsobligationer.
Inte många inflationstecken där heller. Räntan ser ut att fortsätta i den fallande trend som rått sedan årsskiftet.

På liknande sätt ser det ut i Sverige.
Ser inte ut att vara några större inflationsförväntningar här heller. Svagt fallande räntor sedan årsskiftet. Eventuellt kan man tycka att det har gått i en sidledes vågrörelse sedan maj.

[Andra bloggar om , , , , , , ]

11 kommentarer:

 1. Bra inlägg, självklart ska vi ha deflation. Nåt annat är bara löjligt att påstå när inflation bara är konstgjort, nån gång rättar marknaden till sig och den tiden är kommen. Stimulanser och nollränta har inte givit effekt, förstår det!

  SvaraRadera
 2. Mycket intressant, jag har dock svårt att förstå varför? Trycka pengar borde väl ge inflation? Gör gärna ett inlägg så vi korkade också förstår. Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
 3. Priset på obligationerna är manipulerade. Det är centralbankerna som köper. Vem annan skulle sätta pengar på extremt skuldsatta ekonomier. Ju mer skuld desto lägre ränta?

  SvaraRadera
 4. Nationalekonomin verkar knasig just nu...
  Trots att alla trycker pengar för fullt så hotar deflation snarare än hyperinflation.

  Sen kan man, återigen, undra varför det är så hotfullt med deflation !?
  Nog för att en långvarig sådan a la Japan 1990-nu i princip kan orsaka massa olika problem, men en tillfällig deflation kanske bara skulle vara nyttig ?

  Visst skulle det innebära att de lån man har inte "äts upp" utan snarare blir tyngre att bära, å andra sidan torde räntan fortsatt hållas låg, och man kan få chansen att amortera (både på landsnivå och personlig nivå) !?
  /K

  SvaraRadera
 5. Metallpriserna (som noteras i den allt svagare dollarn) antyder motsatsen.

  Obligationsmarknaden är manipulerad via alla sedelpressar.

  Flute, är du beredd att lägga dina besparingar i 30-åriga T-bills?

  /Fredrik

  SvaraRadera
 6. Jag tycker inte att resonemanget är helt övertygande. Kan inte de låga räntorna till en stor del vara en effekt av att stora mängder nytryckta pengar jagar ett begränsat antal av de finansiella instrument som brukar anses vara en säker hamn i osäkra tider?

  SvaraRadera
 7. Fredrik:
  Jag har inte sagt att 30-åriga T-bills är en bra investering i dagsläget. Men än så länge syns ingen tendens till att de skulle bli en dålig heller. Hade jag haft ett innehav skulle jag inte ha sålt av det.

  Christoffer:
  Visst kan man utreda en mängd saker runt om det hela.
  Men vi ska komma ihåg att Fed än så länge inte har börjat "trycka" pengar. De har bara talat om det.

  SvaraRadera
 8. Flute:

  Du skrev i en post för några dagar sen (peak oil/deflation kanske?) att obligationsmarknaden aldrig har fel (vilket är ganska sant), vilket kan tolkas som att långa obligationer är rätt värderade (helt fel i mina ögon).

  Det mycket intressanta är att obligationsmarknaden säger en sak (låg inflation), metallpriserna en annan (dollarinflation).

  Min tolkning är att både PM och obligationer uppfattas som safe haven just nu, där PM-marknaden prisar in en ökad QE (finns redan QE via FED idag där maturing bostadsobligationer omsätts i statspapper).

  Båda kan inte ha rätt i det långa loppet, och efter en ev temporär deflationsperiod så kommer detta att gå upp för den amerikanska och asiatiska medelklassen, vilket leder till en kombination av defaults, inflation och ekonomiskt kaos som vi inte kan eller vill föreställa oss.

  FED är helt maktlösa när den långa räntan drar iväg, om de inte vill ha hyperinflation.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 9. Dessutom så har T-bills varit en urusel placering för oss svenskar pga den fallande USDn så de skulle ha sålts för länge sen.

  /Fredrik

  SvaraRadera
 10. Jag tror på stor inflation de närmaste 5 åren.
  Jag tror att du missar den viktigaste faktorn, den politiska. Staten ska vilja överleva och vill ha mera skatte-inkomster.

  SvaraRadera
 11. Deflation?...då kan man ju spara i madrassen utanför storebrors räckvidd och bli rikare och rikare
  helt automatiskt...det låter för bra för att vara sant.Makthavarna ser nog till att det blir
  inflation!Det är bara att trycka mer pengar.Vilket är på g lite varstans nu.

  /GeCe

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.