2010-09-27

Peak Gold var år 2000

Jag läser idag i E24 en artikel av Per Lindvall med rubriken "Guld - den ultimata bubblan?"
Är detta bara en ny bubbla, uppumpad av de extremt låga räntorna? Beror rallyt på en brist på attraktiva alternativa investeringar eller absurda resonemang som "peak gold"?
Eller speglar uppgången tvärtom en naturlig och högst sund reaktion på att det pappersbaserade, eller snarare elektroniskt baserade, monetära systemet håller på att krypa förbi den punkt där centralbanker trycker pengar för att inflatera bort alltför högt skuldsatta stater, företag och privatpersoners kreditexcesser?
Artikeln innehåller intressanta resonemang, men jag reagerar på att Lindvall karakteriserar peak gold som ett absurt resonemang. Som jag skrev i april så nådde den globala guldproduktionen sin topp år 2000, för att sedan sjunka tillbaka. Detta p.g.a. att de rikaste guldmalmerna redan är brutna och man tvingas gå över på allt mer utspädda fyndigheter. Peak gold ser alltså ut att vara ett faktum. Guldproduktionen har fallit så sakteliga sedan år 2000, men den dag den globala guldproduktionen börjar falla snabbt (vilket den bör göra enligt Hubbertkurvan) så kommer vi att veta att det inte kommer att produceras så himla mycket mer guld här i världen, utan att vi i princip har det som vi har.

Vad konsekvenserna blir av peak gold får analyseras separat, men det kan absolut inte ignoreras i en analys av guldpriset. Bilden kompliceras också av att peak oil troligen inträffade år 2008, med alla de ekonomiska konsekvenser det får. Dessutom har vi den globala kreditbubblan att ta hänsyn till. Men peak gold är inget absurt resonemang, utan ser ut att vara ett fullbordat men av många förbisett faktum. Se diagrammet nedan ur artikeln om Peak Gold av Jean Laherrére (klicka för att förstora).

[Andra bloggar om ]

6 kommentarer:

 1. På Pengarna Flute!
  Dock är peak guld och peak oil endast fantasifoster för foliehattar eller iaf inget man talar högt om.... Snart peak everything, kanske dock inte Fiatpengar.

  SvaraRadera
 2. Peak skratt för dig Flute!!!! Du är verkligen underhållande....när jag var till frisören för länge sedan lästa jag en artikel om att det på havets djupa botten vilar stora mängder ädla metaller efter vulkanutbrott där nere. Problemet är bara att de ligger på sådant djup men stigande guldpris medger en bättre investeringsvilja! Nästa gång ska jag leta efter någon peak down artikel åt dig hihihi
  Ekonomiska diskussioner är du många gånger bra på men när det gäller peak så har du missuppfattat det mesta av dess följder, även den historiska peaken på tulpaner var en sån.

  SvaraRadera
 3. Anonym:
  Kom med lite bättre motargument. Trots kraftigt stigande guldpris har inte den globala guldutvinningen ökat sedan år 2000, utan tvärtom minskat. Hur förklarar du det? Stigande guldpris ger bättre investeringsvilja, men tydligen inte tillräckligt bra!

  SvaraRadera
 4. Men hallå, flöjten, kan det inte vara så att man håller på sitt guld i gruvorna för att få bättre betalt för det i framtiden? Det vill säga, man minskar produktionen avsiktligt. Rätt säker på att några latinamerikanska länder har gjort det.

  SvaraRadera
 5. ... och DÄR bröt guldet igenom 1300 med besked!

  Följ guldet minut för minut på http://wejn.org/pms-overlay.html.

  SvaraRadera
 6. Nu har det gått ett tag sedan Flutes originalinlägg så nu finns i alla fall lite mera fakta att tillgå. Tyvärr hittar jag inte guldproduktionen för 2011 ännu, men i alla fall fram till 2010 finns grafer för.
  Peak gold (dvs högsta året hittills) är numera satt till 2001.
  Från 2001 till 2008 föll produktionen för att därefter börja öka igen och har ökat varje år från 2008 till 2010.
  Hittills har man inte nått till nivån för 2001, men är inte så långt ifrån, så det finns stora möjligheter att 2011 eller 2012 slår peak-året 2001.
  Det tar lång tid att ställa om i gruvindustrin. När man väl bestämmer sig att öppna en gruva för att producera tex mera guld så tar det oftast ca 5 år innan man har nått upp till fullskalig produktion.
  Ca 2007 kan man se tydliga tecken på stigande guldpris och rimligen leder detta till ökad vilja att starta fler guldgruvor. De bör vara i full produktion ca 2012 (om beslutet att starta gruvan togs ca 2007).
  Enligt detta sätt att räkna är det troligt att vi får en ny peak ca 2012-2015.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.