2011-04-12

Vart tog Saudiarabiens reservkapacitet vägen?

Idag kom OECD:s energiorgan IEA med sin månadsrapport där man konstaterar att den globala oljeproduktionen sjönk till 88,3 miljoner fat per dag i mars från 89 miljoner i februari. Detta gäller alltså "all liquids", d.v.s. även NGL och biobränslen. Minskningen beror såklart till största delen på bortfallet av stora delar av Libyens olja. I slutet av februari räknade många med att Saudiarabien skulle kunna ersätta bortfallet av Libyens olja med sin berömda "reservkapacitet" (enligt IEA på 3,2 miljoner fat per dag). Detta trots att många (bland annat Wikileaks) sagt att denna "reservkapacitet" kanske inte är så stor som påstås. Nu anar jag en viss besvikelse när IEA skriver som följer.
"Den nu nästan helt stoppade libyska produktionen och uppgången om 25-30 procent i oljepriset har hittills lett till ett begränsat svar från Opec-medlemmarna. Producentgruppen fortsätter att avfärda behovet av ett extramöte för att diskutera utbudsnivåerna innan det tidigare schemalagda mötet i juni, med hänvisning till att marknaden har tillräckligt med olja"
Saudiarabiens oljeproduktion var nämligen oförändrad på 8,9 miljoner fat i mars. Det skylls på att jordbävningen i Japan har lett till en dämpad efterfrågan på Saudiarabiens olja, men de höga oljepriserna skvallrar om något annat. Det finns en stark efterfrågan från övriga världen, som i måndags drev upp Brent-oljan till 125 dollar per fat.

Så vart tog Saudiarabiens reservkapacitet vägen?

Apropå oljepriset så varnar idag investmentbanken Goldman Sachs för en bubbla i råoljepriset. De anser att cirka 20 procent av priset idag utgörs av spekulation.
Goldman Sachs har tidigare gett rådet till sina klienter att satsa på olja och andra råvaror, som koppar. Men bankens ekonomer ser nu att efterfrågan på olja i USA ser ut att dämpas samtidigt som risken för ihållande negativa effekter på oljeutbudet från Libyen och Nigeria minskar.
Det höga oljepriset leder inte oväntat till dämpad efterfrågan, vilket i sin tur sänker priset. Brent-oljan har nu fallit från måndagens 125 dollar per fat till 119 dollar per fat i skrivande stund.

Vad gäller det höga oljepriset skriver IEA att "Det finns reella risker att ett varaktigt pris i området över 100 dollar kommer att visa sig oförenligt med den takt i ekonomisk återhämtning som för närvarande förväntas." och att "Det säkraste botemedlet mot högre priser kan i slutändan visa sig vara de höga priserna själva."

IEA är inte ensamma om att varna för de höga oljeprisernas inverkan på ekonomin. Igår kom IMF med följande varning i sin konjunkturrapport.
IMF varnar också för att en oljeprischock (på grund av tilltagande oroligheter i oljestaterna) kan försämra konjunkturen rejält.
Jag har skrivit om hur jag ser på oljeprisets inverkan på ekonomin i "Peak oil - inflation eller deflation".

SEB:s råvarustrateg Filip Petterson tror att oljepriset kommer att hålla sig kvar på en hög nivå över sommaren, vilket bland annat beror på att "det bara är någon månad till den så kallade ”driving season” börjar, då amerikanerna har semester och åker mer bil, vilket således resulterar i en ökad bensinkonsumtion".

Så vi kommer nog att sätta nya rekord för bensinpriset framöver. I måndags var det enligt SvD 14:48 kronor per liter och dieselpriset var 14:44 kronor per liter.

5 kommentarer:

  1. Märkligt att det alltid blir artiklar om "rekordpriser" på bensin. Utan att titta på gamla priser tror jag nog ändå att mjölken är "rekorddyr" i år. Dyrare i kronor och ören än tidigare år.

    SvaraRadera
  2. 21:33 - Det beror på att drivmedel ofta är en av de största enskilda utgifterna efter övrig fordonskostnad och boende. Dessutom är bensinpriset mycket mer volatilt än mjölkpriset. Just mjölk är väl dessutom subventionerat, så det är ett dumt exempel. För ca 15 år sedan kostade en liter mjölk 6 kronor. Idag kostar den 8kr så det har ju inte hänt så mycket.

    SvaraRadera
  3. Men så fort det gäller bensin "glömmmer" man inflationen. Det skall jämföras med vad det stod på skyltarna på macken på 50-talet (när man nostalgiskt kollar på gamla foton) utan jämförelse med hur mycket dåtidens pris var i relation till löner etc. Ungefär som att nostalgiskt drömma sig tilbaka till "5-öreskola".

    Men mjölk har ju fått halverad moms, så det kanske var ett dåligt exempel. Men den är i alla fall "rekorddyr".

    SvaraRadera
  4. Det finns en uppenbar riska att vi invaggas i en falsk föreställning att oljepriset är "felaktigt" högt beroende på en det ena än det andra.

    Det enkla svaret kan vara att marginalen mellan utbud och efterfrågan i volym, helt enkelt minskar hela tiden!?

    Vi tycks hela tiden förtränga att produktionen av konventionell råolja har planat ut sedan 2005 och endast marginellt överträffat nivån från 2005. Peak oil för konventionell råolja kan redan vara här, fast vi är inte medvetna om det än!

    SvaraRadera
  5. När jag var i sjuårsåldern i mitten av sextitalet hade jag koll på tre priser; bensin, mjölk och Kalle Anka kostade alla knappt en krona per enhet. Innan mina barn växte ifrån Kalle för några år sedan kostade han drygt 25:-

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.