2011-05-03

Sekularisera helgdagarna!

Igår lyckades socialdemokraternas Carin Jämtin få till en rejäl stollighet när hon föreslog att den islamiska högtiden Eid al-fitr, som avslutar fastemånaden Ramadan, skulle kunna bli en ny svensk helgdag. Intressant med en helgdag som på grund av den islamiska månkalendern kommer att förflyttas ännu mer än vad exempelvis påsken gör. I år firas Eid al-fitr i augusti, men för tio år sedan låg den i december.

Tokmoderaten kommer med glimten i ögat med förslag till flera nya helgdagar för ett multikulturellt Sverige, t.ex. hinduiska Vijayadashami, judiska Yom Kippur och buddisternas Vesak-firande. Även från de egna socialdemokratiska leden kommer kritik mot Jämtins stollighet, t.ex. från Erik Laakso.
Utgångspunkten för en modern och progressiv socialdemokrati vore självklart att ifrågasätta samtliga helgdagar till förmån för en individualiserad modell där varje individ så långt det är möjligt, själv väljer vilka dagar som är heliga. Inte att införa nya religiösa helger. Men i sin iver att vara mest multikulturella och öppensinnade tappar man allt förnuft och sans.
Vi lever i en officiellt sekulariserad stat, där kyrkan numera är skild från staten, så nu bör man istället försöka tvätta bort de sista resterna av religion i lagen. Christer Sturmark, ordförande för Humanisterna, föreslår istället för nuvarande till stor del kristna helgkalender "en pott av helgdagar som individen kan ta ut när han eller hon själv önskar". Det låter ju bra att kristna då kan ta ut dagarna för jul, påsk med flera, muslimer för Eid al-fitr, och så vidare, men det kan ge vissa praktiska problem i exempelvis skolorna, när olika barn ska vara lediga på olika dagar. Och hur ska man göra med skolloven jullov och påsklov, som ligger runt de kristna helgerna? Istället för att ge en fritt användbar pott av helgdagar kunde man kanske hitta något mellanting?

I dagsläget har vi i Sverige tre allmänna helgdagar som alltid infaller måndag-fredag (Långfredagen, Annandag påsk och Kristi himmelsfärdsdag), sex som infaller på olika veckodagar beroende på år (Nyårsdagen, Trettondagen, Första maj, Nationaldagen, Juldagen och Annandag jul) samt två som alltid infaller på lördag (Midsommardagen och Allhelgonadagen).

Nyårsdagen, Nationaldagen, Första maj, Midsommardagen och Allhelgonadagen kan få vara kvar på sina nuvarande dagar. Att Första maj trots sin politiska anknytning får vara kvar i mitt förslag beror på att den ligger så praktiskt dagen efter en av Sveriges större firardagar - Valborg. Det är också trevligt att ha en helgdag till att fira vårens ankomst, som är en viktig tilldragelse i Sverige. Nyårsdagen, Midsommardagen och Allhelgonadagen ligger också praktiskt till, fast vi skulle väl döpa om Allhelgonadagen till något mer icke-religiöst.

I övrigt ger man en pott av fem helgdagar som får tas ut personligen på valfri dag, dock inte mer än två helgdagar samma vecka och inte mer än tre under samma månad. Långfredagen, Annandag påsk, Kristi himmelsfärdsdag, Trettondagen, Juldagen och Annandag jul stryks i gengäld ur kalendern. Detta ger en liten förbättring för det arbetande folket, med nästan en halv helgdag extra i genomsnitt per år.

I samband med detta bör man även sekularisera skolornas påsklov genom att döpa om det till vårlov och lägga det fast runt mitten av april, ungefär som att sportlovet ligger fast i slutet av februari, istället för ett påsklov som skuttar runt mellan slutet av mars och slutet av april. Även jullovet bör döpas om till vinterlov.

15 kommentarer:

 1. Fan vad förbannad man blir alltså. Ska vi inte få vara ett eget land längre eller? Det känns ju som vi ger bort alla idéer/ kalenderdagar/ namnsdagar till alla andra länder så de får bestämma istället för att dom kan lära av oss...
  Glad att jag inte röstar på sossarna i alla fall! /T

  SvaraRadera
 2. Exakt. Precis. Perfekt.

  Det är inte förrän man hör förvirrade människor som Jämtin uttala sig som man förstår varför det är så svårt att styra upp samhället.

  Sekulariserad ledighet och en mix mellan fasta och valfria dagar - ett föredömligt förslag.

  Tack.

  SvaraRadera
 3. "en pott av helgdagar som individen kan ta ut när han eller hon själv önskar"?

  Det har vi ju redan. Semester, kallas det.

  Är inte meningen med helgdagar att alla ska vara lediga samtidigt, för att skapa en gemensam kultur (värdegrund?) och samhörighet i ett samhälle?

  SvaraRadera
 4. Det finns risk/chans för fler som röstar på Sd.

  SvaraRadera
 5. Vi kan väl kalla jullovet jullov även om vi inte vill ha kristna högtider? Jul är ju den gamla vinterfesten, som fanns här redan innan kristendommen. På engelska har man till och med olika ord för Christmas och Yule, beroende på om man menar specifikt den kristna högtiden, eller bara, tja, julen.

  SvaraRadera
 6. Det är väl bara att göra precis vad man själv vill - med de helgdagar vi redan har. "Sekulära helgdagar" låter precis lika korkat som Jämtins fantastiska hjärnsläpp.

  SvaraRadera
 7. Sturmarks idé om en pott är definitivt det bästa förslaget hittills. Inte konstigare än semester/sjukdom som ju kan "tas ut" mer eller mindre när som helst. F.ö finns en positivt ekonomisk sida av detta då man håller öppet/tillgängligt samhällsfunktioner och företag jämnare året om istället för att vissa ställen i praktiken stänger över vissa helgdagar.
  (Börjar faktiskt bli mer och mer imponerad av den där Sturmark ju mer jag läser om honom/humanisterna)

  SvaraRadera
 8. Flute, Satan kommer inte att rädda dig !
  Enligt Bibeln, Guds Ord, både Satan och alla som har valt hans sida kommer att förintas av Jesus Kristus och deras själlar kommer att slängas till eviga elden. Glöm inte detta !
  -Den dagen då Kristus kommer att doma, varken Humanisterna, eller Socialdemokraterna... eller någon annan liknande skräp KOMMER INTE ATT KUNNA HJÄLPA DIG ! Tänk på detta Flute !

  SvaraRadera
 9. Anonym 2011-05-04 13:57:
  Är du säker på att Jesus kommer att förinta dem som inte valt hans sida? Jag tycker av det jag läst i Bibeln att Jesus verkade vara en snäll snubbe, som inte skulle göra så illa mot sina fiender - "vänd andra kinden till", "behandla andra så som du vill bli behandlad själv" o.s.v.

  SvaraRadera
 10. Självklart ! Fortfarande man kan ångra sig och komma till frälsningen dvs. komma tillbaka till Kristus. Alla är kallade och alla är välkomna : alla individer, alla folk, stam och språk.
  - Men tiden skall komma då det blir försent.....Harmagedon och yttersta domen.
  TÄNK PÅ att ALLA Bibelns proffetior besannades !

  SvaraRadera
 11. Men å andra sidan är det ändå Sveriges historia det handlar om. Varför ska man göra Sverige historielöst, om man nu inte hatar kristendomen? Och som någon redan sa, så finns det redan semestrar.

  Nej, vi är inte bara individer. Vi är delar av olika grupper vad än liberaler tror.

  FredrikN

  SvaraRadera
 12. "Anonym 2011-05-04 18:33" säger att;
  "TÄNK PÅ att ALLA Bibelns proffetior besannades !"
  ...eh, nej, inte på något sätt. Och mest kritiskt är förstås att de centrala profetiorna om Jesu ankomst och återuppståndelse från de döda etc ju är totalt omöjliga att bevisa så de håller inte ens en sekund som bevis för nåt. F.ö anser förstås de flesta religioner att de är "bevisade/sanna/..." så kan inte den rätta guden bara visa sig och t.ex ta fram nåt användbart så man slipper undra?

  SvaraRadera
 13. Ja, det är dags att vi anspassar oss efter islam! Våra nya herrar skall bestämma i Sverige, svenskarna skall hålla käften och betala skatt!

  SvaraRadera
 14. Dessutom tror muslimerna att Jesus var en profet, så varför har de något emot att fira hans födelse?

  Själv ser jag hellre att Star Wars-dagen sätts in som helgdag än fler religiösa struntdagar.

  SvaraRadera
 15. Mikael Lundell2011-05-22 12:15

  Forna Sovjet firade inte några religiösa högtider så det är bara att ta exempel därifrån ifall vi vill lägga in en högre sekulariseringsväxel.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.