2011-05-17

Byggandet i USA dippar igen

Idag kom nya siffror på bostadsbyggandet i USA - det rasade med 10,6%, vilket var tvärtemot marknadens förhoppningar om en ökning på 3,6%. Samtidigt ser framtiden också fortsatt dålig ut, då antalet bygglov sjönk med 4,0%, vilket också var tvärtemot förhoppningarna om en ökning på 2,8%.

Det finns inte många ljuspunkter i denna rapport om husbyggandet i USA, men inget annat var heller att vänta, då ju USA som bekant befinner sig i efterdyningarna av världshistoriens största bostadsbubbla. Att hoppas på en återhämtning för bostadsbyggandet är därmed lönlöst. Det "bästa" man kan hoppas på är en stabilisering, men det ser alltså inte ens ut att bli det.

Istället för det ytterligt kortsiktiga perspektiv som svenska tidningar (genom TT) ger på dagens siffror kan det vara nyttigt att anlägga ett längre tidsperspektiv med hjälp av diagram från St Louis Fed. Siffrorna är ännu inte uppdaterade med de senaste från idag, men diagrammen ger ändå en bra bild av förloppet. Observera de oerhört skarpa trendbrotten runt 2006-2007, när bostadsbubblan sprack.

Antal påbörjade bostäder. Nu på lägsta nivån sedan 1959 och fallande.

Antal färdigställda bostäder. Nu på lägsta nivån sedan 1967 och fallande.

Antal bygglov. Nu på lägsta nivån sedan 1960 och fallande.

Antal bostäder under konstruktion. Nu på lägsta nivån sedan 1970 och fallande.

Allt detta bekräftar bilden av att det fortfarande går risigt för USA.

Idag kan vi vidare läsa om att United States Postal Service är i allvarlig kris och behöver en räddningsaktion.

1 kommentar:

  1. Knak, knak, de gröna skotten vissnade visst. Hur blir det när QE2 upphör? De som verkligen tror att krisen är över, förstår de mycket alls i livet?

    Svenskar har ökat sina skulder rejält sedan 2008, det är som att något är väldigt fel med detta folk. Eller så är svenskar bara väldigt lättstyrda för politikerna. Borg blir blekare och blekare, hans tigerekonomi riskerar att bita honom i baken..

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.