2011-05-03

Nytt rekord för matkuponger i USA

I februari ökade återigen antalet amerikaner som får så kallade matkuponger, även om ökningen nu tycks ha planat ut och bara är marginell. 14,3% av befolkningen, eller 44,2 miljoner människor får nu matkuponger!

I förra veckan kunde man också läsa om USA:s rekordstora bidragsberoende.
Socialbidrag, matkuponger, arbetslöshets- och sjukförsäkring och andra typer av offentliga stödprogram stod för 18,3 procent av amerikanernas inkomster under 2010. Det visar en kartläggning som USA:s största dagstidning USA Today har gjort.

Det är den högsta nivån som någonsin uppmätts. Under åren 1980-2000 låg andelen ganska stabilt kring 12,5 procent.
Som jag skrev i februari går det inte så bra för USA.

ZeroHedge har en annan vinkling, då de noterar att förutom de rekordhöga bidragssiffrorna så är det på samhällsstegens övre sida så att bara 400 av USA:s skattebetalare stod för 10 procent av alla kapitalinkomster år 2007. Snacka om ojämlik inkomstfördelning.
We are currently going through old issues of Pravda to see if the Communist empire ever achieved this kind of social disparity between the nomenklatura and the proletariat (it didn't).

8 kommentarer:

 1. Tydligen så ska de 400 rikaste amerikanerna tillsammans ha större förmögenhet än hela den fattigaste halvan av befolkningen. 140 miljoner människor äger alltså mindre tillsammans än de 400 rikaste. Det är facit efter 100 år med en centralbank.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 2. Ja, vilka skurkar. Världen vore säkert mycket bättre utan dem! Att de har fräckheten att vara så framgångsrika.

  SvaraRadera
 3. Jag tror inte vi Svenskar kan förstå hur de tär att leva i ett land där nästan 15% av befolkningen går på matkuponger. Man tror knappt att det är sant. Allt skulle ju bli så bra med en fri oreglerad marknad, snarare har det blivit monopolspel av allt - dvs. någon eller några få äger hela spelbrädet efter tillräckligt lång tid.

  SvaraRadera
 4. Jag tror inte att nagon som sager sig "prioriterar rättvisa framför låga skatter" (kanske just det som är rättvisa?), kan forsta de amerikanska transfereringssystemen. Du kanske ser framfor dig att 15% av befolkningen star utan mat och inte har nagot att ata? Vakna upp i sa fall.

  Bidragsberoende ar mer kontroversiellt i US an i Europa. Matkuponger är ett riktat bidrag som gör att bidragstagaren inte kan springa ivag och kopa annat for pengarna. Det betyder inte att man inte har rad med just mat, utan att man har sa pass lag inkomst att man kan fa hjalp med vardagen pa detta vis. p.s.s - alla svenskar som far bostadsbidrag satt inte innan dess i regnet inlindad i en gron pressaning som du sakert ar medveten om.

  For ovrigt tror jag knappast att det ar mindre andel i sverige som behover bidrag av i US.

  Att sedan kalla USA(?) for en fri och oreglerad marknad ar vard en smiley :-O

  SvaraRadera
 5. letade runt lite, pre-finanskris, 2007 kom svenskarnas inkomster :

  (SCB via ekonomifakta.se)
  80 procent inkomster från kapital-, närings eller löneinkomster.
  9 procent kom från pension, studiemedel eller föräldrainkomst.
  11 procent från arbetsmarknadsstöd, sjukpenning, sjuk- och aktivitetsersättning samt övriga behovsprövade bidrag

  dvs 20%-%pensioner av inkomsterna är bidrag. 2007.

  SvaraRadera
 6. ÖÖÖhh, matkuponger...Hur många svenskar har ett eller annat bidrag? Säkert långt fler än 15%.

  FredrikN

  SvaraRadera
 7. Det jag ville åt med detta var att visa att situationen har försämrats avsevärt i USA. En jämförelse med Sverige är inte relevant, då man isåfall måste jämföra en massa olika bidrag, skattenivåer m.m.

  SvaraRadera
 8. Tycker bara det är synd att den konstgjorda andningen fick fortsätta.

  Bekämpa skulder med mer skulder är ohållbart om nu inte planen är att sänka dollarn helt och hållet för att byta valuta typ.

  Fan, ta smällen, fixa problemen på långsikt, visst, det kommer att svida, säkert göra ont men förr eller senare måste det ändå göras.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.