2011-05-25

Tema torka: Brasilien

Vidare på dagens tema, som är torka, läser jag att delar av majsskörden i det inre Brasilien kan förstöras av en ovanligt tidig torrsäsong.
Torrsäsongen i inre Brasilien startade i år redan i mitten av april, vilket är ungefär tre veckor tidigare än normalt. [...] Förhoppningarna på regn ser nu ut att komma på skam. Ungefär hälften av majsarealerna såddes för sent och riskerar nu att förstöras av torkan. Skördeförlusten riskerar i värsta fall att bli upp till 3 megaton.
Det skulle innebära runt tre och en halv procent av Brasiliens totala spannmålsskörd. Brasilien är normalt i princip självförsörjande på spannmål, men är inte heller någon nettoexportör. Problemet är dock det globala, att varje liten skördeförlust i år bidrar till den stora matkrisen.

1 kommentar:

  1. Tror man ska hålla isär de olika spanmmålsslagen. Brasiliansk majs exporteras till stor del. Brasilien är världens tredje största majsexportör (efter USA och Argentina). Det handlar till stor del om fodermajs - dvs följden blir knappast matbrist, men troligen högre pris på soja och fodersäd. Så räkna ev med aningen högre köttpriser, men brödpriset bestäms främst av andra faktorer.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.