2011-05-18

Strauss-Kahn och omdömet

Medan IMF-chefen Dominique Strauss-Kahn sitter kvar i häktet i New York vill nu många se hans avgång. Många franska makthavare är sura på USA för hur Strauss-Kahn har behandlats, trots att fallet uppenbart handlar om ett flagrant sexbrott begånget av en makthavare. Hursomhelst måste IMF snarast hitta en ersättare. Det lär inte gå att ta tillbaka Strauss-Kahn, även om han mot förmodan skulle frias. Han lär få sitta kvar i häktet tills domstolen sagt sitt - han kommer inte att släppas mot borgen, eftersom det anses vara för stor risk att han flyr.

Men är det verkligen en stor förlust för IMF om Strauss-Kahn försvinner?
När Dominique Strass-Kahn 2007 valdes till chef i Internationella valutafonden lyckades han bygga upp IMF:s anseende som en kunnig, trovärdig och opartisk organisation vars räddningspaket håller på att stabilisera skuldtyngda ekonomier i Grekland, Irland och Portugal.
Här tycker jag precis tvärtom. Strauss-Kahn och IMF har faktiskt visat oerhört dåligt omdöme när de lånat ut pengar till EU:s värstingar, och det handlar inte alls om att lånen stabiliserar dessa länders ekonomier. De har alldeles för dåliga statsfinanser för att nödlån skulle kunna vara en lösning. Lösningen heter skuldnedskrivning och kommer förr eller senare. Alla insatser från IMF och EU skjuter bara upp det oundvikliga.

I själva verket är det så att Strauss-Kahn uppvisade lika dåligt omdöme när han lät IMF låna ut pengar till Grekland, Irland och Portugal, som när han försökte våldta en hotellstäderska. Det kan alltså vara bra för IMF att bli av med denne omdömeslöse man och istället kanske få in en turk eller indier som chef, vilket också skulle kunna skaka om den ekonomiska maktbalansen i världen.
EU-ledarna oroar sig nu för att den bekväma maktbalansen mellan EU, USA och resten av världen vad gäller internationella storfinanser kan krackelera.
Läs även Cornucopia om hur IMF våldtar länder.

Dominique Strass-Kahn är förresten inte bara IMF-chef. Han var också påtänkt som det franska socialistpartiets kandidat i nästa presidentval, och DSK var den ende som ansågs ha en möjlighet mot Sarkozy. Intressant är förresten att han representerade socialistpartiet. Han är stenrik och äger lyxbostäder inte bara i Frankrike, utan även i USA och Marocko. Som finansminister 1997-99 ägnade han sig närmast åt nyliberal politik och privatiseringar. En fin socialist, som lever som han lär! Fallhöjden blir stor för en av världens mäktigaste...

6 kommentarer:

 1. Flute skriver: "Alla insatser från IMF och EU skjuter bara upp det oundvikliga."

  Centralbank, finansinspektion, IMF, BIS och allt vad de nu heter... Jag skulle säga att alla dessa monetära institutioner, utom bankerna själva, syftar till just detta: att skydda bankväsendet mot dess egna inbyggda problematik: bankväsendet är ett pyramidspel som hela tiden måste växa för att inte kollapsa.
  Mats L/ASPO Sverige

  SvaraRadera
 2. "I själva verket är det så att Strauss-Kahn uppvisade lika dåligt omdöme när han lät IMF låna ut pengar till Grekland, Irland och Portugal, som när han försökte våldta en hotellstäderska"

  Det där var väl en olycklig jämförelse. Dåligt omdömde har man när man tex inte anpassar farten efter underlaget etc. Att våldta eller försöka våldta är alltid fel, så omdöme passar inte in i situationen.

  En bättre jämförelse är att Strauss-Kahn visar samma hänsynslöshet mot stater som mot kvinnor. Båda är till för att utnyttjas för någon annans vinning/njutning.

  Might makes right!

  Q

  SvaraRadera
 3. Jag blev förvånad över att en man tillhörande den globala eliten kunde falla så som DSK. Han kanske inte var någon riktig tungviktare ändå?

  M

  SvaraRadera
 4. Politiskt läger betyder nästan ingenting för EU-topparna. DSK är väl dessutom Bilderbergare. Det är bara ytterhögern som är i verklig opposition, med Nigel Farage som den starkt lysande ledaren.

  Moneypenny

  SvaraRadera
 5. Q:
  Visst är DSK hänsynslös. Det måste man vara för att som han hamna bland världens 100 mäktigaste människor. Han är en typisk maktpolitiker.
  Det jag menade med hans dåliga omdöme är att han uppenbarligen missbedömt vad som är vettigt att göra i maktspelet. Kvinnoaffärer är helt ok, vilket Berlusconi visar, men våldtäkt går över gränsen.
  Jag anser alltså även att han visat dåligt omdöme då han lånat ut IMF:s pengar till Grekland m.fl.

  SvaraRadera
 6. Personangrepp mot DSK tycks vara tillåtna.
  Men kanske har ni skitit i det blå skåpet?

  Nu visar det sig att åtalet är på väg att läggas ned pga kvinnan har ljugit och har kopplingar till brottsliga grupper som hon erhållit pengar ifrån. Kanske skall ni be om ursäkt nu?

  http://www.vk.se/Article.jsp?article=457125

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.