2011-09-14

Råd från Argentina: Grekland borde ställa in betalningarna

ZeroHedge tipsar om en intervju som Bloomberg gjort med Mario Blejer, som blev vice chef för Argentinas centralbank efter världshistoriens hittills största statskonkurs 2001 och sedan chef i fem månader under 2002. En man med praktisk erfarenhet av liknande situationer som i Grekland, alltså.

"Grekland borde ställa in betalningarna och göra det ordentligt", säger Blejer och tillägger att "man kan inte hoppa över en klyfta i två steg".

"Det som pågår är helt löjligt", sade Blejer. "Om man antar att dessa länder gör allt som står på programmet, de gör alla dessa förändringar och privatiseringar, kommer i slutet av 2012 deras statsskuld i förhållande till BNP att vara större än i år."

Däremot rekommenderar inte Blejer att Grekland lämnar euron, eftersom det skulle tvinga fram omskrivning av mängder av kontrakt och troligen driva fler banker i konkurs.

Blejer anser att Frankrike och Tyskland måste stå för större delen av kostnaderna för att få Grekland och övriga problemländer på fötter igen - "om de inte vill betala för euron kommer de att behöva lämna euron".

1 kommentar:

  1. Jepp, både Argentina och nu Island har visat på rätt väg.
    Får inte nämnas i svensk mainstream-media förstås

    /Freddy

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.