2011-09-09

Om du inte har något vettigt att tillföra debatten är det bäst att tiga för att inte skämma ut dig!

I morse höll jag på att frusta ut frukostfilen över bordet i ett gapskratt när jag såg debattartikeln "Stå utanför euron kan bli dyrt" på SvD Brännpunkt av folkpartisterna Jan Björklund, Birgitta Ohlsson, Carl B Hamilton och Olle Schmidt. Trots att eurosamarbetet har så stora problem att det är på väg att spricka så envisas dessa dåraktiga folkpartistiska politiker med att Sverige skulle må bättre av att vara med i euron.

Debattartikeln innehåller så mycket dumheter att man får anta att Folkpartiet inte har någon interngranskning av debattartiklar innan de skickas iväg, eller att granskarna är lika euroblinda som artikelförfattarna. För att vara en debattartikel är den också ovanligt full av politiska floskler. Slutklämmen är minnesvärd i sin enfald.
Europa kommer genom tuffa åtgärder att ta sig genom krisen. Det sker i detta nu genom mer samarbete och mer av gemensam finanspolitik. Successivt ökar därför priset för Sverige att stå utanför.
Hur sjutton kan de vara så säkra på att de tuffa åtgärderna verkligen kommer att räcka för att ta de krisande EU-länderna ur problemen, och hur kan de vara så säkra på att tuffa åtgärder verkligen kommer att genomföras? De åtgärder vi hittills sett i Grekland har inte på långa vägar räckt till för att lösa några problem. Vad gäller "priset för att stå utanför" skulle jag snarare säga att "successivt ökar priset för Tyskland att stå innanför".

Läs gärna också Jonas Sjöstedts sågning av Carl B Hamiltons förvirrade svar på den debattartikel som Sjöstedt skrev i förra veckan. Sjöstedt är en ovanligt skarp och kunnig politiker, till skillnad från de folkpartistiska medelmåttorna Björklund, Ohlsson, Hamilton och Schmidt. Även Centerpartiets Anna-Karin Hatt förstår att "Frågan om euron är död i minst 10 år till".

Låt mig till sist påminna om lite av vad Carl B Hamilton och Olle Schmidt skrev i en debattartikel i februari 2010.
Det är tio år sedan euron infördes. Då stod domedagsprofetiorna som spön i backen. Efter två kriser och tio år är en summering av euron möjlig.
Nej, summeringen var inte möjlig då, även om det redan då borde ha varit uppenbart vartåt det barkade. Blott halvannat år efter att artikeln skrevs ser vi nu att flera av domedagsprofetiorna om euron är på väg att slå in.
Domedagsprofeterna utmålade stora risker för så kallade asymmetriska chocker och arbetslöshetskriser.
Och det är precis vad vi har fått! Undrar om Hamilton och Schmidt fortfarande vill kännas vid de där citaten?

Så jag riktar följande uppmaning till folkpartistiska medelmåttor:
Om du inte har något vettigt att tillföra debatten är det bäst att tiga för att inte skämma ut dig!

16 kommentarer:

 1. Euron och EU handlar om Makt. Inget annat.

  SvaraRadera
 2. Sådant här känns overkligt, samma politiker med samma trångsynta världsbild är de som orsakar förödelse och lidelse för sina invånare runt om i världen. När eliten visar att de har grova störningar och påvisar oerhört extremt irrationellt beteende är då man ska sätta på varningslampan. Hur mycket fick FP 7%? Stackars Sverige. Tur att FP bara är sedda som de små med skolfrågor.

  SvaraRadera
 3. Men tajmingen är minst sagt egendomlig. Har dom bott under en sten de senaste halvåret?

  SvaraRadera
 4. De bör tillämpa konsten att inte göra.

  SvaraRadera
 5. Urk, jag som röstade FP pga att de är de enda med lite kräm i skolpolitiken. Synd att de ska skjuta sig i foten så gravt med denna typ av uttalanden. Vad ska jag nu rösta på?

  /Palle

  SvaraRadera
 6. De bara gör sitt job : Målet är att skapa en digital världsvaluta och centraliserad världsbank /NWO agendan /.
  De kommer att välja alla möjliga medel att uppnå detta målet.
  Det är själva Satan som ger de kraft och styrka.
  Klart att de är lögnare, både Satan och alla hans anhängare. Allt de säger är lögn.

  SvaraRadera
 7. Vem som helst klarar av att idiotförklara sig själv, men det krävs exceptionell begåvning i ämnet för att göra det med folkpartisternas timing.

  SvaraRadera
 8. Palle, det är precis det du INTE skall göra. Det är precis det De Styrande och Etablissemanget vill att du skall göra, rösta alltså och på sätt legitimisera vår Skendemokrati.
  Vänster-Höger. Röd-Blå. Åsnor-Elefanter. Ingen skillnad. De styrs av samma intressen och "valfriheten" att välja ngn av dessa kandidater/ideér är grundbulten i vår illusion av demokrati.

  SvaraRadera
 9. Tycker samtidigt synd om dessa förvirrade och halsdarriga folkpartister. Samtliga profilfrågor är borta. Det är klart att det blir oro in leden! Först sket sig Euron, sen kärnkraften och skolfrågan håller man oxå på att trolla bort. Nu får vi dessutom se en intellektuell härdsmälta i öppen dager!

  Var håller på att hända inom Alliansen? Idag kommer dessutom Maudan(C)med ännu ett hjärnsläpp. 120 milj till utveckling av svensk biogas ska göra den effektivare ?? och ersätta fossilt bränsle om 20 år. Man tar sig för pannan!

  SvaraRadera
 10. Och vem står bakom Eu-Euron? Påvedömet, som genom ett "under" kommer rädda Europa.
  Försök förstå svenskar att detta är planerat sedan lång tid.

  SvaraRadera
 11. Att utveckla biogasen är en mycket klok utvecklingsriktning, att den skulle ersätta alla fossila bränslen om 20 år måste vara en misshandel av fakta någonstans i presskedjan. Jag har sökt efter ursprungspressreleaser men inte hittat dem.

  Jag håller med om att biogas och troligtvis och tyvärr även fossil LNG borde bli ett av de viktigaste bränslena för den vägtrafik som inte kan elektrifieras eller flyttas över till järnväg.

  Själv önskar jag att Fp släpper eurobollen och önskan om ett federativt EU, tar tillvara på erfarenheterna och sedan föreslår rimligare valutasamarbeten och politiska samarbeten. Själv tror jag det vore en bra idé med en nordisk Krone.

  SvaraRadera
 12. "Hellre vara tyst och misstänkas vara dum än att öppna munnen och undanröja alla tvivel"
  Abraham Lincoln
  Passar väl in som slogan för politiker i gemen tycker jag. Tack flute för alltid lika intressant läsning

  SvaraRadera
 13. @vidsynt

  vad förspråkar du för istället för "demokrati"?

  SvaraRadera
 14. Magnus ibland tycker jag som Abraham Lincoln "Hellre vara tyst och misstänkas vara dum än att öppna munnen och undanröja alla tvivel"
  Vad är det för kamp du för att hela tiden försvara Alliansen och alla dessa grodor som poppar ur Alliansens munnar. Är de betald av Alliansen och (M) för att alltid förvara dumheter? Man undrar!

  SvaraRadera
 15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 16. Visserligen har Jonas S inget vettigt att tillföra gällande typ 99% av allt men att pusha för Euron i dag känns aningen korkat. Tyvärr så har den lilla vederhäftiga risk som fans när vi röstade om det besannats med råge.

  En vänsterpartist kan knappast trovärdigt säga vad var det vi sade för deras argument för att stå utanför har alltid varit att bedriva ansvarlös Greklandspolitik.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.