Guldpriset i dollar år 1975-2011.
När en finansiell tillgång rör sig i en sådan här typ av kurva som guldet år 2000-2011, som pekar uppåt som en parabel (med allt snabbare ökningstakt) så brukar det betyda att en topp är relativt nära. Jämför t.ex. hur guldet uppförde sig i början av kurvan ovan, ungefär 1976-1981. En parabolisk prisökning, för att sedan halveras på något år.
Guld går inte att äta, ger ingen ränta och den industriella användningen är bara en bråkdel av den årliga utvinningen. Enda orsaken att äga investeringsguld är som värdebevarare mot inflation. På lång sikt är det säkert bra, men på kort sikt ser det ut som om vi snart kommer att få se guldpriset falla ihop som en misslyckad sufflé.
Guldsmycken är en lite annan sak än investeringsguld, då de är vackra och alltså fyller en funktion. Vid en ekonomisk nedgång kommer dock väldigt många att tvingas prioritera andra inköp än just guld. Därmed faller efterfrågan både på smyckeguld och investeringsguld och med efterfrågan faller även priset.
För investeringsguld finns också i tider av kraftiga kriser en stor risk att staten på något sätt begränsar privatpersoners ägande. Ett milt exempel från de senaste dagarna är att Österrike har begränsat mängden guld som privatpersoner kan köpa vid ett och samma tillfälle. Ett mer brutalt exempel är hur USA på 1930-talet förbjöd privatpersoner att inneha investeringsguld och tvångsinlöste allt privat investeringsguld mot pappersdollar.
Den typ av kurva som guldet ovan uppvisar liknar exempelvis den för Shanghai-börsen hösten 2007, då en känd investerare utbrast "whatever that curve shows, I want to short it!" - "vad den där kurvan än visar vill jag blanka det!" Mycket riktigt sjönk Shanghaibörsen sedan ihop, se nedan.
Det är förstås svårt att pricka in den exakta toppen - guldet kan mycket väl fortsätta till 2500 eller 3000 dollar per uns innan vändningen neråt kommer - sådana här paraboliska uppgångar har en tendens att överdriva. Men när man ser en nedgång som är lika kraftig som den föregående sista uppgångsbiten, följd av en svagare upprekyl, kan man börja fundera på om det inte skett en vändning, se exempelvis toppen på Shanghai-börsen ovan. Ett annat klassiskt exempel är Ericsson-aktien runt år 2000.
Alla "goldbugs" kommer förstås att skrika högt nu över att jag "svär i kyrkan" genom att påstå att guldpriset är i en bubbla och kommer att falla ihop. De "vet" att "det är annorlunda denna gång" - staterna kommer att "trycka pengar" tills pengarna blir värdelösa och guldet skjuter vidare mot 5000 eller 10000 dollar per uns (och så vidare ad infinitum). Hur kan man vara så säker på att centralbankerna faktiskt kommer att göra så? Vissa valutor kan säkert komma att misshandlas på det viset, men inga av de stora världsvalutorna uppvisar ännu några sådana tecken.
Vi kan också titta på oljepriset.
Den paraboliska uppgången fram till sommaren 2008 följdes av en saftig priskrasch från 147 till 33 dollar per fat. Nu har oljepriset återhämtat sig rejält sedan december 2008 och den sista biten av kurvan (fram till i våras) är ånyo närmast parabolisk till sin karaktär. Notera också att prisuppgången för oljan aldrig orkade upp till toppnivån från sommaren 2008. Dags för ny oljepriskrasch? Men det är väl att svära i peak-oil-kyrkan...
2011-09-19
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
På samma sätt som bostäder egentligen inte är en bubbla i sig utan snarare att bopriserna är ett direkt resultat av en _kreditbubbla_ med följande/nu rådande kreditcrunch gör följden att bopriserna sjunker.
SvaraRaderaSå är guldet i sig inte i någon bubbla utan en direkt reaktion mot utspädningen av andra valutor. Självklart fattar väl alla att guld som material i sig inte fyller ngn annan funktion än att det är fint att titta på och kanske av den enda anledningen kan anses som överprisat. Så igen, egentligen vill folk i första hand inte rusa _till_ guld, men detta blir resultatet när folk i första hand vill rusa _bort ifrån_ andra valutar som tävlar sinsemellan om att vara sämst. Guld är valutan som inte går att späda ut. Vad som skulle få guld att sjunka i pris är om förtroendet för fiat kom tillbaka.
Hur när och vad som skulle få DET att ske är en MYCKET intressantare frågeställning och mekanism än guldets spotpris då det senare endast är en följdreaktion av övriga valutors kondition.
Det är ganska kul att alla som bloggar om ekonomi har så olika åsikter. Tror inte det finns något annat ämne där man hittar så spridda tankar bland "proffsen". I slutändan kommer vissa ha helt fel och vissa kommer ha helt rätt trots att man har lagt lika mycket energi på att sätta sig in i ekonomin. Förmodligen är det smart att göra som Cornucopoia och gardera sig i allt man säger. Då kan man bara ha ett bergränsat antal fel. Jag tror dessutom att han har helt rätt i "det enda man kan vara säker på är förändring". Jag har svårt att tro att det varken kommer bli stark deflation eller stark inflation. Kanske båda delar.
SvaraRaderaJag tror dock att guldet kan stiga väldigt mycket mer. Det finns en del fakta som talar för det.
- Investerare börjar få slut på valutor att investera i. Det är för osäkert.
- Guldmarknaden är bevisligen manipulerad.
- Det har sålts mer pappersguld än vad som finns.
- Väldigt få privatpersoner har investerat i guld än.
- De största problemen i globala ekonomin har inte kommit än. Det borde vara mycket bullish.
Jag tror att guldpriset fortsatt kommer att vara extremt volatilt men att det kommer fortsätta uppåt en bra bit till. Kanske till 3000-5000 dollar per uns. När det kommit så långt så tror jag dock att det kan slå på 200-300 dollar på en dag utan problem.
MM
Det är ju spännande som bloggare att sticka ut huvudet ordentligt och riskera att bli halshuggen ;-)
SvaraRaderaNåja, vi kommer ju att få se facit någon gång framöver.
Vill inte låta som en skrikig gold bug, men till att börja med så är vi inte ens uppe i realt all-time high för guldet. Visst går ingenting upp i oändlighet och det tror jag de flesta som hånfullt blir kallade gold bugs vet mycket väl, tycker personligen bara att det blir löjligt när folk ska påpeka detta i något slags försök att omyndigförklara skarpa hjärnor/"gold bugs" som t.ex. Jim Rickards eller James Turk.
SvaraRaderaNär det gäller
"Hur kan man vara så säker på att centralbankerna faktiskt kommer att göra så? Vissa valutor kan säkert komma att misshandlas på det viset, men inga av de stora världsvalutorna uppvisar ännu några sådana tecken"
så är ju CHF:s nya europeg, norska centralbankens uttalande häromveckan, Fed-ledamot som vill höja(!) inflationsmålet samt Brasiliens sänkning av räntan trots hög inflation mycket tydliga exempel på att ingen kommer stå och låta sin valuta stärkas. Det här är endast exempel från senaste månaden.
Hur kan du vara så säker på att centralbankerna faktiskt INTE kommer göra detta och vilka konkreta tecken är det du ser som du baserar ditt resonemang på? Man kan väl knappast påstå att varken dollarn eller euron är i några större upptrender. När det gäller just dollarn så har man just nu hjälp av sin luggslitna men fortfarande gällande reservvalutestatus samt det just nu mer akuta läget i Europa och man har därmed möjlighet att få politiskt andrum och "skäl" för operation twists och eventuellt fortsatta kvantitativa lättnader. Och i vilket fall så är räntorna ändå på noll till 2013.
Historiskt sett så har fiat-system alltid gått samma väg, vad är det som får dig att tro att det är annorlunda denna gång?
Det finns två scenarion:
SvaraRadera1) Fiat-valutorna brakar ihop och ersätts med uppbackade valutor. Guld är en trolig kandidat. Om så är fallet är guld snorbilligt
2) Fiat-valutorna blir kvar och skuldkrisen drar över. Guld är dyrt. Bubblan spricker.
Med tanke på ett antingen eller scenario så tror jag inte blankning är en sån bra strategi. Kanske en vagga däremot?
Hej.
SvaraRaderaCBO har beräknat att amerikanska staten kommer att gå med 2.8 biljoner usd i underskott över tre år, sätt detta i perspektivet att foreign (kina, japan etc) totalt samlat på sig 3 biljoner. Kreditläget ser helt annorlunda (värre) ut idag.
Den skulden är helt ohållbar och underskottet, som redan är för optimistiskt litet, sätter en deadline på hur länge det här kan fortsätta. Supply av amerikanska statspapper kommer att översvämma marknaden - var ska 2.8 biljoner USD komma ifrån?
Antingen fortsätter FED med olika varianter av QE, med inflation som konsekvens. Eller så börjar treasurymarknaden att svalla.
Guld var ett tag korrelerad med aktiemarknaden, folk flydde från Dow till guld. Detta har delvis upphört senaste 2-3 veckorna. Var kommer folk fly om man behöver ifrågasätta treasurymarknaden?
ML
Jag kommer förhoppningsvis aldrig falla för frestelsen att investera i guld. På lång sikt känns aktier klart mycket bättre pga utdelningar och minst lika bra inflationsskydd.
SvaraRaderaSedan är det roligt att diskutera guld. Jag har roat mig med en egen uppskattning om var en liknande bubbla som 1980 skulle toppa, och kom fram till 4000-5000 USD/ounce. Men det är ju bara en ren spekulation, och varför skulle historien upprepa sig?
Tyvärr verkar guldivrarna sällan vara intresserade av att bemöta motargumenten, mer än att man blir kallad idiot eftersom man inte förstår någonting. När di.se har artiklar om guldpriset brukar jag titta igenom kommentarerna. De som höjer guldet till skyarna (och förmodligen har köpt på sig en del guld som nu ska snackas upp i pris) får minst 4 i betyg och de som är skeptiska får på sin höjd en 2:a!
/Magnus
Flute,
SvaraRaderaDu lär inte bli halshuggen för det här. Eftersom grafen ser ut som den gör är frågan mycket relevant. Anonym 23:06 sammanfattar på ett utmärkt sätt det jag själv tror, nämligen att det inte är guldet som stiger utan dollarn som försvagas.
Och eftersom jag tror på ytterligare försämring av dollarn pga den finansiella utvecklingen i USA plus röran inom EMU så kommer inte heller Euron att kunna erbjuda ett stabilt alternativ. Slutsatsen av det blir att guld har en fortsatt uppsida även om resan blir skumpigare än tidigare. Långa cykler och inget för snabba korttidsspekulationer dock. Guld är sparande. Långsiktigt värdesäkrande sparande.
Däremot kan det säkert komma ett läge med en större nedkorrektion så småningom också. Men att falla med 70% efter en uppgång på flera 100% är kanske inte så farligt ändå?
/Grönvita
Problemet med bubblor är att de är irrationella. Man kan därmed aldrig veta hur mycket längre de kan hålla på. Men ja, guldet är nu i den tredje fasen av uppgången, den sk bubbelfasen. Det har jag skrivit i minst ett blogginlägg.
SvaraRaderaLikt bostadsbubblan betyder det dock inte att den kommer krascha riktigt än, utan det kan alltså fortsätta uppåt. Har man vinster man är nöjd med skall man dock inte bli girig i det här läget, utan säkra hem vinster.
Känns som att din översta graf hade sett helt annorlunda ut som den var justerad för inflation och inte som nu i nominella termer, det är ju just inflationen som speglar guldets "uppgång" i fiat-valutor.
SvaraRaderaA.L
Flute, kloke Flute :
SvaraRaderaså, skall man nu sälja sin guld mot toa-papper kallad EUR eller USD och sätta in på ett bank ( SOSSIET GENERAL, BANCA INTESA, DEUTSCHE BANK, NORDEA......eller någon annan europeisk bank ).
SKOJAR DU MED FOLK, FLUTE...
ÄR DETTA SKOJ......
Du säger att guld ger inte ränta....och på banken man får räntan...ha ha ha ha ha
SKÄMT O SKOJ HA HA HA HA HA HA
Gulds främsta egenskap är att det förför kvinnor. Eftersom mäns liv går ut på att just förföra kvinnor så har guld ett enormt värde för oss män. Sedan några årtionden har vi i väst inte begripit oss på kvinnor men i stora delar av världen (inte minst bortre Orienten med Kina, Indien, Thailand, Indonesien mm) så är guld fortfarande förföraren nr 1. Lägg därtill att guld = värdebevarande pengar i många asiatiska länder (vanligt folk sparar i guldsmycken och växlar in när de behöver fiatvalutor på sett sätt som är helt okänt i västvärlden).
SvaraRaderaGuld har varit nedtryckt de senaste årtiondena. Vad gulds "rätta värde" i köpkraft är omöjligt att säga, men om nu manipulationerna försvinner och vi får rättvisa marknadspriser på fysiskt guld, så ligger det i alla fall betydligt högre än vad det gjorde under större delen av 1990- och 2000-talen.
Personligen tror jag aldrig att det kommer att kosta mindre än 7-800 usd/oz. Säg inte lägre än 7 fat olja för att ha en mer stabil jämförelse. Men det är möjligt att jämvikten är betydligt högre. Att vi är inne i en bubbla står väl utom allt tvivel, men det är troligen långt ifrån en peak.
Om vi tittar på guld som dess främsta användning (förutom som värdebevarare) alltså som smycken, så kan man filosofera över hur dyrt guldet kan bli och att vanligt folk fortfarande har råd att köpa sig en guldring. Guldinnehållet i en 18-karats 4-grams vigselring kostar motsvarande 1500:-. I västvärlden är i allmänhet guldet en försvinnande andel av ett guldsmyckes pris. Jag köpte en ring till frugan härförleden med ungefär 4 grams guldinnehåll - den kostade 12000.-! I Väst kan följdaktligen guldet gå upp avsevärt utan att det känns dyrt. Som smycke.
Annorlunda är det i Asien. Köp ett guldsmycke i t.ex. Thailand och där är det ofta bara 10-20-30% pålägg på guldpriset för ett guldsmycke. Där har guldsmycken blivit betydligt dyrare de senaste åren.
I andra änden finns utvinningskostnaderna. Här är jag inte insatt, men så mycket vet jag att guldaktierna inte har gått upp särskilt mycket de senaste 2 åren. Inte alls i samma takt som guldet. Men det är uppenbarligen inget Klondyke än så länge.
Själv har jag köpt guld sedan 2003 och köper fortfarande, numera bara på dipparna. Förr köpte jag med övertygelse om att guldet var undervärderat (då cirka USD 370/oz), men numera av rädsla av att andra tillgångar skall bli värdelösa (alltså numera som värdebevarare). Under alla omständigheter blir guld aldrig värdelöst (såvida kvinnorna inte dör ut) - så helt fel är det aldrig.
När det gäller guldföretagen så är ett talande exempel att deras totala börsvärde är mindre än apples.
SvaraRaderaVärt att notera är dock att guldpriset aldrig återvände till nivåerna det låg på vid bubblans start vid mitten på sjuttiotalet utan återvände till cirka 100% av detta. Dessutom hade varit ärligare av dig att nämna Volcker och den amerikanska inflationen i inlägget tycker jag... Ser du någon Volcker vid horisonten? Nä, du ser The Bernank och hans sedelpress i full fart.
SvaraRaderaMen ingen av oss vet. This time it´s different är ju en klassisk fras i sådana här sammanhang men den har ju aldrig bättre passat för inget, INGET, är som det brukar.
Den som lever får se.
Så här ser "guldbubblan" ut inflationsjusterat:
SvaraRaderahttp://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user5/imageroot/draghi/GC%204.jpg
guld på runt 10000$ dollar ouncet och silver på något dylikt.
SvaraRaderaP.S jag vet, jag är dum i huvet.
11:10 Om guldpriset inflationsjusterat har en kurva som i grafen, så är väl det ojusterade priset snarast en "spegel" av valutainflationen som pågår just nu? Frågor isåfall: varför följer inte andra "fastare" tillgångar åtminstone delvis med guldpriset upp nu, t ex fastigheter och mark? Kan man se ett avtryck i hur olika valutor rör sig mot varandra som kan kopplas till deras respektive uppbackning av guld?
SvaraRaderaHär är ett säkert tecken på att en bubbla existerar, nämligen att olika intressenter nu börjar uttala sig i media för att försöka fortsätta driva på bubblan ett tag till:
SvaraRaderahttp://www.e24.se/business/ravaror/ravaruguru-rallyt-fortsatter-manga-ar_3067382.e24
Du förvånar gång på gång Flute.
SvaraRaderaNej guld har inget "inneboende värde" precis lika lite som en tryckt sedel - men guldpriset är ju enbart en reaktion/korrelation på hur mycket fiat som finns i världen. När mer pengar (skulder) skapas stiger guldpriset.
Intressant att bevittna rådvilliga investerare som ena dagen köper CHF, nästa EUR, nästa USD osv osv. Ingen stat vill stärka sin egen valuta - men hoppla: ingen kan spä ut världens guldreserv. När den insikten når de stora pensionsförvaltarna och allmänheten kommer du att få se en ordentlig guldbubbla. DÅ - men först DÅ kommer jag att instämma att guld är i en bubbla.
är det bättre att köpa aktier då?
SvaraRaderaSAAB kanske? eller oj de lämnade tydligen in en konkursansökan idag kl 15.. men kanske något annat företag som kan väntas gå jättebra vid en finanskris... som????
undrar var alla aktieägare kommer ta vägen vid en dipp?
Men kreditexpansionen i privat sektor har ju torkat upp och centralbanker har svårt att kompensera; räntan ligger på noll och de måste agera i öppna marknaden. M3 sjunker i Sverige enligt senaste statistiken hos SCB. Prisnivån sätts ju i balans mellan tillgång och efterfrågan på pengar, och nu har vi medioker tillväxt i många västländer, och stagnerande kredittillväxt. Deflation ser ju närmast mer rimligt. Vad är höna resp. ägg? Keynes eller Hayek? Jag tror att dollarns öde styr mycket. När Kina, oljeexportörer m.fl. ratar amerikanskt dass-papper, så kan det bli trångt i dörren, och först då har vi möjligen hyperinflation, och då i USD... Guldet kommer vara stark pga allmän finansoro. "Pengar" kan förlora sitt värde på 2 sätt: hyperinflation eller omfattande bankkonkurser. Vad kommer vi få se nu? Jag tror på deflation och bankkrascher. Grekland är het kandidat som en trigger, men sen står Italien, Portugal m.fl. i kö. Varje finanskris är ju unik på något sätt, men de har alla samma grundorsak: när pyramidspelet inte längre växer, och inte längre växer i takt med reala ekonomin, så kraschar det. Alla fungerande fiat-valutor liknar varandra, men alla icke-fungerande fiatvalutor är dysfunktionella på sitt eget sätt...
SvaraRadera/Mats L
Guldet är i början av en bubbla. Genom historien har guldet stått som högst (då man skall sälja) när Dow Jones och guld stått i ratio 1:1. Dvs idag guldet runt 1800 och Dow Jones runt 11000. När möts de ? Vid 6000, 8000 eller vid 10 000??
SvaraRaderaAtt experter inom ekonomi ofta kommer till helt olika slutsatser utifrån samma informationsmängd beror på att ekonomi inte är en exakt vetenskap som styrs av deterministiska lagar. Inom makroekonomi är det snarare kaosteori som gäller. Detta är också charmen med ekonomi. Världekonomins utveckling består av så många parametrar att ingen - hur skicklig h*n än är - med säkerhet kan förutspå ett förlopp. Inte ens alla världens samlade datorkraft kan med hjälp av aldrig så avancerade modeller simulera världsekonomin med någon total precision, och absolut inte i ett längre perspektiv. Ekonomi är i den meningen ungefär som meteorologi. Vi har massor av kunnande och modeller men att förutsäga vädret mer än 5 dagar framåt är som att kasta tärning, all datorkraft till trots. Inom ekonomin kan vi förhoppningsvis ställa en prognos längre än 5 dagar men pratar vi år så är osäkerheten påfallande. Det är bara att leva med detta.
SvaraRaderaNär det gick 'bubblor' så måste man man först definiera vad en bubbla är. Innan detta är gjort och man har en gemensam definition är det lönlöst att träta om huruvida något är en bubbla. Man skall dock ha klart för sig att ingenting går mot oändligheten för evigt. Ingenting. Åtminstone inte i det praktiska och verkliga livet. När ett tillgångslag uppvisar en exponentiell tillväxt, som guldet gjort under flera år, skall man därför vara på sin vakt. Riktigt på sin vakt. Guldets resa efter sin paraboliska kurva har visserligen inneburit flera perioder av konsolidering vilket torde kunna ses som ett friskhetstecken som borgar för en vidare uppgång. Men likväl är tillväxten exponentiell över tid vilket tyder på att vi alltmer närmar oss den punkt då tillväxten avstannar. Och när en exponentiell tillväxt avtar i ett finansiellt tillgångslag brukar det alltid sluta med kollaps.
När det gäller den cyniska guldbranschen finns det dock skäl att återkoppla till Oscar Wildes berömda citat om att veta alltings pris men intets värde. När vi pratar guldpris använder vi ofta som referens våra fiatvalutor. Men vi får inte glömma att dessa ständigt urholkas. För att få en bättre bild av guldets värde måste vi titta på vad guld kan köpa. Därför är den inflationsjusterade grafen enligt min mening en betydligt bättre värdemätare på huruvida guldet håller på att rusa bortom rim och reson. Det tycks inte så. Tvärtom borde guldet ha mycket mer att ge. Skulle dock vara intressant att se en graf där guldet är justerat för penninginflation mätt i M3.
Givet dom strukturella skuldproblem världen idag befinner sig i är min gissning
att guldet kommer att fortsätta upp ett bra tag till. Åtminstone mätt i fiatpengar.
Givetvis med flera konsolideringar på resan. Men om den exponentiella
utveckling fortsätter kommer förr eller senare en större krasch. Frågan är bara
om det i så fall är guldet som kollapsar eller vårt monetära system. Allt är som
sagt relativt.
M Dahl
"Vid en ekonomisk nedgång kommer dock väldigt många att tvingas prioritera andra inköp än just guld. "
SvaraRaderadet är sant; läste på Bloomberg idag att det kostar att ha guld i storage, och försäkring..och eftersom priset har stigit så mycket bli det nästan för dyrt att försäkra, så många av de mindre spelarana tycker att det kostar mer än det smakar.
jag har mini shorts på guld, sen 1900. tight stop loss, och kul att George Soros håller med mig. This is a big asset bubble.
http://www.bloomberg.com/news/2011-09-21/bullion-vaults-running-out-of-space-as-gold-rally-accelerates-commodities.html
kman
Känns bara så löjligt att påstå att guld är i en bubbla när de inte är nån som äger de, guld är i en bubbla när alla vet hur bra de är att äga guld och vill köpa de till varje pris (budgivning bostäder).
SvaraRaderaGuldaktier är brutalt underköpta, guld kan inte va i slutet av en bubbla med sådana löjligt lågt värderade gruvbolags aktier.
Guld är väll 0,87% av alla investeringar just nu, alltså inte ens 1%, resten är aktier, obligationer etc.
Bra tajmning Flute :D
SvaraRadera(Själv är jag fortfarande upp över 100% men vi får se hur långt ner vi ska den här gången.)