2011-09-21

Betygssänkardagar

Kreditvärderingsinstitutet Moody's sänkte idag kreditbetyget för Bank of America med två steg och för Wells Fargo med ett steg. Båda två är banker där investerarlegenden Warren Buffet har stort ägande. Bank of America är USA:s största bank och världens sjunde största finansföretag sett till tillgångarna. Wells Fargo är bara drygt hälften så stora och ligger på plats 25 i världen. Citigroup (plats 12) fick däremot sitt kreditbetyg bekräftat.

Igår sänkte S&P Italiens kreditbetyg och Berlusconi rasar. "Bedömningen från Standard & Poor's verkar ha styrts mer av förtal i tidningar än av verkligheten och bedömningen förefaller ha förgiftats av politiska hänsyn". Idag följdes detta upp med sänkning av kreditbetygen för 15 italienska banker, bland dem UniCredit, Intesa Sanpaolo och Mediobanca. Italienska biltillverkaren Fiat fick idag också kreditbetyget sänkt av Moody's med negativa utsikter.

Vidare i eurozonen noterar vi att Hollands största finansföretag ING Group sålt ut en tredjedel av sina innehav av italienska och spanska statsobligationer. Brittiska Lloyds säger att de har slutat ha pengar hos vissa banker i vissa av Europas "peripheral economies", men vill inte säga vilka banker och länder. Förtroendeingivande?

 För att ytterligare förbättra förtroendet för eurozonen och dess banker lånade Europeiska Centralbanken (ECB) idag ut 500 miljoner dollar till en bank i euroområdet. ECB säger såklart inte vilket bank det var eller vilket land banken finns i, men någon troligtvis ganska stor bank behövde alltså rejäl nödlikviditet i dollar.

Greklands regering lovar skattehöjningar, pensionssänkningar och andra reformer. Det blir därmed garanterat fler protester och strejker framöver.
Grekland väntas delvis lamslås på torsdagen av en 24-timmarsstrejk bland anställda inom kollektivtrafiken som slår ut Atens tunnelbana, bussar, spårvagnar, pendeltåg och reguljär järnvägstrafik. Ännu en generalstrejk är utlyst till den 19 oktober, rapporterar AFP. Dessutom kommer de offentliganställda att strejka den 5 oktober, i båda fallen i protest mot regeringens nedskärningar.
Fortsatt tilltagande finansröra alltså. Jag återkommer till dagens besked från USA:s centralbank Federal Reserve om "operation twist" och dess effekter. Det var hursomhelst inte positivt för euron det heller, och inte positivt för börserna och guldet.

4 kommentarer:

 1. lilleputten grekland kan vi nog kasta pengar på för att hålla dem flytande och skulle det grekiska folket tröttna och kräva utträde ur euron och därmed en grekisk default som förvandlar alla grekiska statsobligationer till toapapper sa kan vi nog stötta upp de europeiska banker som får sina balansräkningar punkterade, men nedgraderingen av Italien ar välldigt illavarslande. Italien är för stort för att EU ska kunna rädda det på egen hand.

  SvaraRadera
 2. Om Italien skulle behöva räddas, skulle inte ECB och Federal Reserve kunna göra det, bara viljan finns? Och om alternativet är att EMU kollapsar, kommer inte den viljan också att finnas?

  SvaraRadera
 3. "För att ytterligare förbättra förtroendet för eurozonen och dess banker lånade Europeiska Centralbanken (ECB) idag ut 500 miljoner dollar till en bank i euroområdet. ECB säger såklart inte vilket bank det var eller vilket land banken finns i, men någon troligtvis ganska stor bank behövde alltså rejäl nödlikviditet i dollar."

  Intressant att fascisterna i Frankfurt (ECB) kan dela ut folk och länders pengar till anonyma mottagare.
  Kan det vara Kadaffis pengar de snott ? Eller kanske Siemens pengar (De tog ut sina pengar för några dagar sen för att sätta in dem hos ECB, jepp vissa företag får använda ECB's konton) ?

  SvaraRadera
 4. Vilken bank det är vill man bra gärna veta. Tysk eller Fransk? Det är frågan. Jag gissar en av de franska storbankerna, i värsta fall en tysk storbank, då är det illa.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.