2011-09-11

Väderproblem ger jordbruksproblem

Pakistan har åter drabbats av stora översvämningar, om än inte lika kraftiga som förra årets. Över 250 människor har dött och över fyra miljoner blivit hemlösa av vattenmassorna. Detta kan jämföras med förra årets översvämningskatastrof där slutsiffran blev 2000 döda och 11 miljoner hemlösa. Årets översvämning är alltså även den mycket allvarlig och frågan är hur Pakistan ska klara två så svåra år i rad.
Minst 13 procent av den för Pakistan viktiga bomullsskörden kan ha gått förlorad.
Inte bara livsmedel som drabbas alltså, utan även råvaran för kläder. För den som vill förstå mer om Pakistan är det jag skrev för ett år sedan om Pakistan, översvämningen och framtiden fortfarande relevant - där kan ni också läsa lite grundläggande fakta om landet. Hjälporganisationen Plan Sverige har ett hjälpprogram för Pakistan för den som vill lätta på plånboken.

Apropå vädret läser jag också att den istäckta ytan i Arktis enligt mätningar gjorda av forskare vid universitetet i Bremen nu är den minsta sedan observationerna inleddes 1972. Amerikanska NSIDC har dock ännu inte noterat något rekord i år i sina mätningar, men det ligger nära deras rekordsiffra från 2007. Det återstår några dagar innan vinterisen börjar växa igen, så det kan fortfarande bli rekord även hos NSIDC.
Det är framför allt efter 1998 som Arktis sommaris visat en tydligt minskande trend. Det sammanfaller med den period då jordens medeltemperatur legat nästan stilla på den högsta nivån sedan mätserien inleddes på 1880-talet.
Det börjar bli allt svårare för dem som fortfarande inte tror på klimatförändringar orsakade av människan. Men även om man nu inte tror att det är mänskligheten som orsakar dessa klimatförändringar kan man bara konstatera att det pågår stora klimatförändringar i världen och att dessa ställer till en mängd ökande svåröverskådliga problem som vi måste vara beredda att hantera.

Hungersnöden i Somalia sprider sig till ytterligare en region och enligt FN kommer den sannolikt att öka ytterligare de närmaste fyra månaderna.
Tiotusentals människor har redan dött, mer än hälften av dem barn, skrev FSNAU. Hungersnöden kommer att sprida sig om hjälpinsatserna ligger kvar på nuvarande nivå.
Det är alltså fortfarande högst aktuellt att hjälpa till, exempelvis genom att skänka pengar till UNICEF.

Ett litet hoppfullt tecken är dock att det tagits steg för att förbättra det politiska läget i Somalia.
- Man verkar helt enkelt trött på den situation som funnits de senaste 20 åren. Det finns också ett tryck från folket som vill ha fred.
Även de två halvautonoma regionerna Puntland och Galmudug har enats om vapenvila.

Även för Afrikas horn är det till stor del klimatförändringar som ställer till det.
Under de senaste 50 åren har årsmedeltemperaturen i Etiopien stigit med 1,3 grader. Detsamma gäller Somalia. Den globala uppvärmningen innebär för Afrikas horn att något mer regn kommer att falla, men avdunstningen kommer att bli värre. [...] Enligt Kenya Food Security Group upplevde lokalbefokningarna tidigare svår torka med ungefär tio års mellanrum. I dag är de vanligare. Den senaste torkan på Afrikas horn ägde rum så sent som 2008.
Det finns dock även andra viktiga faktorer bakom svältkatastrofen. En faktor är att Somalia saknat ett fungerande statligt styre sedan 1991 och sedan dess plågas av strider mellan klangrupperingar. En annan minst lika viktig faktor är att länderna på Afrikas horn har fördubblat sin befolkning sedan 1974. Läs även vad jag skrev i juli om Östafrikas omöjliga livsmedelsekvation och en riktig kris i Östafrika.

Sen har vi torkan i Texas, Oklahoma och Kansas, som drabbat årets skörd hårt och nu troligtvis även nästa års skörd. Årets förluster för jordbruket i Texas beräknas bli 5,2 miljarder dollar, vilket är omkring en fjärdedel av delstatens jordbruks normala årliga omsättning. AgriLife har sammanställt förluster för jordbruket i Texas på grund av torka sedan 1998 och nedan kan ni se dem i diagramform.

Mönstret ser ut att vara en ökning, vilket inte bådar gott för den globala livsmedelssituationen och matpriserna, då detta drabbar stora jordbruksområden i USA, en av världens största livsmedelsproducenter och -exportörer. Även i Texas är bomullsskörden hårt drabbad, vilket i längden påverkar priserna för kläder.

Jag återkommer med mer om torkkatastrofen i södra USA.

3 kommentarer:

 1. Analogi:

  Grekland har lånat för mycket pengar.
  Greklands problem löses inte genom att
  låna ut mer pengar till dem.

  Pakistan och Somalia är överbefolkade.
  Deras befolkning krymper inte av
  att man skickar mera pengar och mat till dem.

  Det är bättre att bromsa befolkningsexplosionen
  nu än att skjuta peaken framför sig.
  Då blir det totala lidandet mindre när oljan tar slut.

  Detta är naturligtvis oerhört cyniskt,
  men icke desto mindre sant.

  SvaraRadera
 2. Pakistan har sjufaldigat sin befolkning sedan 1950 och är nu 187 miljoner.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Pakistan

  De hade haft mindre problem med färre födda. Ojja dig inte över Pakistanier - de har utbredd öken och mindre vatten - samtidigt som just bomull i deras största industri kräver 20 ggr mer vatten än andra grödor att odla.

  De har skapat katastrofen med för mycket folk och de kommer att få lida för det.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.