2011-09-21

Turkiet tar sig ton

De senaste dagarna har vi kunnat läsa om hur Turkiet blivit alltmer hotfullt mot Cypern.
Den turkiska regeringen hotar att frysa sina relationer med EU om Cypern som planerat blir EU:s ordförandeland från den 1 juli 2012.
Det handlar inte bara om EU-ordförandeskapet - viktigare är nog Cyperns gasborrningar.
Turkiet har också varnat EU-landet Cypern för att börja borra efter gas utanför sin kust. Turkiet hävdar att naturresurserna tillhör hela ön, även nordsidan som står utanför EU.
Borrningarna ska börja inom några dagar.
Turkiet sade i lördags att borrningarna efter gas är en ”provokation” och hotade att göra egna utforskningar efter gas utanför norra Cypern om borrningarna startar.
EU försöker att lugna ner Turkiet. Cypern är som bekant delat i en turkcypriotisk norra halva (en stat som endast erkänns av Turkiet) och en grekcypriotisk södra halva som är medlem i EU. Här har EU en olöst vilande konflikt inom sina gränser.

Att Turkiet passar på att höja tonen mot Cypern just nu beror nog inte bara på borrningarna efter gas, utan också att Cypern för tillfället är allvarligt försvagat. Landets banker har mycket stor exponering mot Grekland, motsvarande 170 procent av Cyperns årliga BNP. Landets banksektor är väldigt stor och bankernas balansräkningar motsvarar 700 procent av Cyperns årliga BNP. Dessutom drabbades Cypern i början av juli av en stor explosion som förstörde landets största kraftverk och slog ut hälften av elkraften. Reparationerna väntas ta minst ett år och kosta mycket.

Turkiet har också höjt tonen mot likaledes statsfinansiellt pressade Grekland. Turkiet kräver mer betalt för gas från Azerbadjan som vidareexporteras till Grekland. Grekland får cirka 20 procent av sin fossilgas via Turkiet. Azerbadjan har höjt priset på gasen och det turkiska gasbolaget Botaş vill därför skicka prishöjningen vidare. Grekiska gasbolaget Depa kontrar med att säga att detta är orättvist, men är redan skyldiga flera hundra miljoner dollar i obetalda gasräkningar. Botaş tänker stämma grekiska staten vid en schweizisk skiljedomstol för de obetalda räkningarna. Det verkar till skillnad från i fallet Cypern dock vara fråga om ganska rimliga krav från Turkiets sida.

Samtidigt är Turkiets ekonomi stadd i snabb tillväxt och statsfinanserna goda. Turkiet fick till och med höjt kreditbetyg igår av Standard & Poor's och klassas numera som "investment grade". Deras ekonomiska styrka ger dem alltså möjlighet att skaffa sig mer utrikespolitisk styrka.

Turkiet har också passat på att skaffa sig mer inflytande i arabländerna i samband med "den arabiska våren". I förra veckan besökte Turkiets premiärminister Tayyip Erdoğan Egypten i tre dagar för att inleda ett strategiskt partnerskap och fick en hjältes välkomnande. Han fortsatte sedan rundresan till Tunisien och Libyen.
Turkiet har under den arabiska våren klivit fram som östra medelhavsregionens, Levantens, nyckelnation, med stöd åt de folkliga revolterna och ökande kritik mot Israel, populärt på arabvärldens gator, med allt fler som jämför Erdogans Turkiet med Egypten en gång under pan-arabisten Nasser.
Turkiet har tidigare haft ett förhållandevis vänskapligt förhållande till Israel, men man kan undra om detta är på väg att förändras. Nu trycker nämligen Turkiet på för ett erkännande av Palestina i FN.

16 kommentarer:

 1. Det är jätte bra att Turkiet har kapat sina relationerna med Zionistiska regimen i den ockuperade Palestina.
  De borde ju också kapa relationer med USA och NATO och börja nära sammarbete med Iran och givetvis med BRIK länderna, särskilld RYSSLAND ! ! !
  RYSSLAND kommer snart att få stor inflyttande i GREKLAND och skulle kunna hjälpa till att förbättra relationerna mellan TURKIET och GREKLAND.

  SvaraRadera
 2. Anonym 07:40:
  Keep on dreaming!

  Ulven Turkiet börjar nu ta sig fårakläderna och visar sitt sanna jag:
  - Hotar Cypern
  - Hotar Grekland
  - Hotar Armenien
  - Hotar Israel
  - Hotar Syrien
  - Hotar EU
  - Bombar hej vilt i norra Irak
  - Vill dominera arabstaterna
  - Stödjer utbrytarrepubliker i centralasien
  osv

  Är det ingen annan som ser den röda tråden här?
  Turkiet har aldrig lagt sina stormaktsambitioner på hyllan utan har endast dolt dem för omvärlden.

  Och detta krigstörstande, och mot väst fientliga land, vill våra kära folkvalda ha med i EU. Vilket skämt!

  Turkiet vill inget annat än att dominera mellanöstern så som den gjorde under den ottomanska stormaktsperioden. Allt annat är rent teater.

  SvaraRadera
 3. ANON 08.02
  Tack för kritiken...ja, jag håller med dig, men jag tycker att USA är större hot mot Europa än Turkiet (i dagens stund), det är USA som under Balkankriget öppnade dörrar för islamiseringen av Europa (Turkiet skulle aldrig kunna göra detta själv).
  -Precis som idag i Lybien, USA har infylltrerat Balkan med Islamiska kämpare ( Al Kaida).
  Det finns idag hela byar i Bosnien, runt städerna Zenica, Travnik, Gradacac, som är bebboda med islamiska kämpare från arabvärlden och de sprider nu den Wahabbistiska Islam i Bosnien och Albanien.
  De islamiska kämparna är skylldiga för grova krigsbrott mot Serber och Kroater i Bosnien.
  Sveriges SVT visade nyligen bra norska dokomäntärer om detta "SPORENE FRA SARAJEVO" ( hitta på internet ).
  Visst, TURKIET ÄR STOR PROBLEM, men USA är större problem. USA måste bort från EUROPA.

  SvaraRadera
 4. Anonym, nu vet jag vem du är och du vet vem jag är.

  Självklart har du rätt i det du säger angående USA som bara vill stärka radikaliseringen av jihadister runt om i Europa för. Bevis på detta har vi ju med all önskvärd tydlighet sett i det smutsiga kriget på Balkan och nu senast i Lybien där man sponsrat "fienden" al Qaida.

  Det enda jag ville säga var att Turkiet endast bidat sin tid för försöka återta sin roll som stormakt i regionen, och med det alla dess hemska konsekvenser för sina grannar.

  MVH
  Z

  SvaraRadera
 5. Titta gärna SPORENE FRA SARAJEVO ! ! !

  www.nrk.no/nett-tv/klipp/732318/

  NORSK TV
  SVT visade den ca tre veckor sedan.
  Dansk TV kommer att visa den nu under September.

  SvaraRadera
 6. Inte att gnälla men dokumentären innan (om srebrenica) är gjord av samma folk och lutar jävligt mycket åt serbiskt håll. Den låter nästan som om srebrenica massakern var självförsvar.
  Medan jag är 100% säker att båda sidor spelade smutsigt som fan var graden av smuts betydligt högre på ena sidan och den dokumentären speglar inte detta faktum trots att många undersökningar visar att det var serberna som gjorde sig skyldiga till mest brott där.

  Så man ska nog ta spåren från Sarajevo med an nypa salt. Inte att jag tror att USA är snälla (snarare är de det mest farliga på denna planet) men man ska basera sina åsikter på fakta inte dokumentärer som är bevisligen allt annat än objektiva.

  Att sedan Turkiet beter sig ansvarsfult mot Israel är bara bra. Grekland betalar inte räkningar och ska då inte ha gas. Enkelt som fan. Om västerländska bolag kan vägra ge bort mediciner till Grekland kan fan ett Turkiskt bolag också vägra ge bort gas utan att det ska gnällas om farliga muslimer (många Turkar är fan inte muslimer utan sekulariserade). Samma skit var det med Ryssland och Ukraina som snattade gas. I stället för att gnälla på Ukraina som beter sig som en tjuv fick Ryssland skit för att de vägrar ge bort gas...

  Så lugna ner är med rasismen för den börjar bli fan patetisk. Cypern ska jag inte ens nämna, vad den gör i EU vet nog ingen.

  Ska ni vara oroliga är det nog snarare här hemma ni ska kolla med erkänande av Kosovo och allt skit some sker där med västvärldens godkänande.

  SvaraRadera
 7. Håller med AxMi-24 ovan.

  Skumt att försvara en dokumentär från ett land som har bara i år blivit påkommen två gånger för fusk och båg i dokumentär sammanhang. Åsne Seierstad blev ju också anklagad för falseri men klarade sig tack vare svaga bevis.

  SvaraRadera
 8. Turkiet passar naturligtvis på nu när USA, Europa och Israel är upptagna på annat håll.

  En försmak av vad vi kan se fram emot utifall USA beslutar sig för att lösa sina ekonomiska problem genom att skära ner sin globala truppnärvaro.

  SvaraRadera
 9. Anonym 14:41

  Lille vän, vad i hela fridens namn vet du om hur turkar är? Jag är själv från området och har bott där halva mitt liv, och är det nån som INTE är toleranta och sekulariserade så är det turkar. Icke-turkar och icke-muslimer har det verkligen inte lätt. Ataturks arv gör sig påmind än idag:
  - Man var tvungen att anta turkiska efternamn. - Man får inte få läsa annat språk i grundskolan än turkiska
  - Man får inte spela annat än turkisk (och nu även kurdisk) musik offentligt
  - Minoriteter erkänns inte (förutom den kurdiska) trots att det finns minst åtta andra,
  - Den ökända lagen om kränkning av turkiskheten (som kan tolkas godtyckligt för att tysta regeringskritik)

  Menar du på fullt allvar att, med bakgrund av det jag beskrev, att det är att vara sekulariserad och tolerant? Läs på, lille vän innan du yttrar dig!

  Åk ut till landsbygden så får du smaka på den kända "sekulariseringen". Minariter i varje kvarter och slöjbeklädda kvinnor överallt.
  Om du inte fastar på ramadan så blir du vägrad mat på restauranger. Är det att vara sekulariserad?

  Sedan ska du absolut inte yttra ord som rasism i detta sammanhang. Icke-muslimer lider alla helvetets kval där och får aldrig något jobb av värde. Om till och med utrikesministern öppet pratar i termer såsom "gavur" (som betyder otrogen) när han syftade på armenier och andra minoriteter så säger det väl allt om mentaliteten och toleransen som råder i landet.

  Så innan du börjar gaggla om att andra är rasister mot turkar så ska du först och främst besöka landet, beblanda dig med folket där. Sen har du rätt att yttra dig. Inte innan!

  SvaraRadera
 10. anonym 20:08
  Möjligt att det är så. Har inte så stor erfarenhet. De jag känner därifrån är verkligen inte insnöade men jag gissar att jag undviker andra typen av personer.

  Sedan låter rasism delen rätt lik det jag upplevt på rätt många håll (frankrike, tyskland, österrike, kroatien och sverige än så länge, lär bli fler) i Europa så det är knappast endast turkiskt problem.

  Huvudpoängen är att man ska nog vara lite försiktig med att utropa vem är ondskan själv speciellt med tanke på hur man beter sig själv. Visst man ska kunna klaga på beteende men de första komentarer var ren rasism och skit snack. Turkiet gör inget som inte USA, Frankrike, UK och så vidare inte gör eller har gjort. Enda skillnaden är att de är lite mörkare i snitt och inte samma religion.

  SvaraRadera
 11. Anon 14:41
  Du har fel !
  Muslimerna på Balkan är inga "oskylldiga offer".
  De görde sig skylldiga för fruktansvärda krigsbrott mot Serberna och Kroaterna.
  De zionistägda medierna i västvärlden ljög om Jugoslavienkriget på samma sätt som om Irakkriget och nu Lybienkriget !

  SvaraRadera
 12. Anonym 14:41

  Det är bra att du insåg att erkännandet av den så kallade "staten Kosovo" var fel.....det är bra att du insåg detta !
  Jag sägär att detta var en KATASTROF som kommer att kosta Europa ganska mycket !

  SvaraRadera
 13. AxMi:

  Vaddå för rasism? Hur i helskotta kan du läsa in rasistiska kommentarer i de inläggen? Hjärnspöken är vad du har.

  Sen skriver du så barnsligt:
  "Turkiet gör inget som inte USA, Frankrike, UK och så vidare inte gör eller har gjort."
  Turkiets illdåd rättfärdigas alltså av de illdåd USA, UK och company begick hundra år sen? Vilken sandlådenivå alltså.

  Om man nu ändå kommer in på att jämföra "onda" imperiers illdåd så ska du veta att det osmanska imperiet varade i 400 år. Alltså 400 år av krig, förtryck, våldtäkter, mord, plundringar och annat elände. USA-imperiet, Fransmännen, Portugiserna och det britterna har inte haft 400 år ens tillsammans.

  Jag försvarar absolut inte USA-imperiet men jag skulle 10 gånger av 10 leva i USA än under de osmanska herrarna med allt vad det innebär. De fri- och rättigheter dessa har kunde invånarna under osmanerna endast drömma om, där halshuggning och lemlästning var de mest förekommande nöjena för sultanerna.

  Att betala "jizyah", "kuffar-skatt" (en skatt som påfördes alla icke-muslimer) är kanske roligt för dig men för mig och andra individer med en hjärnsubstans är det vedervärdigt.

  Läs lite mer historia och utbilda dig och återkom. Jag tänker inte slösa mer tid på att försöka få en blind att börja se.

  TRI PRISTA!

  SvaraRadera
 14. Du som kallade mig "Lille vän" skulle bli överraskad om du såg mig IRL, ännu ett exempel på att du är fördomsfull.

  Till ovan om att icke muslimer krävdes på extra skatt är inget ovanligt för den tidsåldern, de slapp gå ut och kriga därav skatten.

  Världen har blivit immun mot falska anklagelser, så här kommer ni inte att plocka poäng idag samt framöver.

  SvaraRadera
 15. Re anonym @ 23:10
  Delen om rasism och xenofobi på landsbygden. Den finns överallt och i alla länder. Inget som är speciellt med Turkiet.

  Om du ska kolla vad ottomanska riket gjorde så kanske du ska kolla på vad Europa gjorde under samma tid. Det var slakt och fördrivning åt alla håll och kanter.

  Sedan är jag inte säker att de hundra tusentals offren från Irak kriget håller med om att livet under USA är så himla trevligt (eller de som dog under Korea kriget, eller Vietnam kriget, eller de som blev torterade av diverse regimer i Sydamerika). För att inte tala om allt trevligt som hände under andra världskriget. Allt gjort av "snälla och civiliserade" länder (våga inte ens säga att allierade var snälla och inte dödade en massa civila).

  Men det är Ryssland, Kina, och diverse muslimska länder som är onda trots att de i all sin ondska inte kommit i närheten av antalet offer som vi som är så snälla och demokratiserade. Man mår illa av dubbelmoralen.

  SvaraRadera
 16. oops. Fel blev det. Det ska vara Re anonym 22:30

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.