2011-09-02

Många tjänsteyrken kommer att försvinna

Bloggaren Morgonsur skrev igår en Framtidsspaning där jag måste citera följande om hur det kommande decenniets ekonomiska nedgång kan te sig.
Låt mig istället sia om att vi får en period på något decennium där yrken som derivatmäklare, hundfrisör, nagelskulptör, eventmakare och personlig tränare generellt får hårdare tider, medan arbeten med mer direkt identifierbar nytta som bonde, skogsarbetare, mekaniker, lokförare, sjöman, läkare och enklare tillverkningsindustri återtar en större andel av den totala mängden arbetstillfällen.
För alla som tror på evig tillväxt och hoppas att tjänstesamhället ska ge oss det så är det värt att tänka på att många av de yrken som kommer att försvinna i en ekonomisk nedgång är tjänster som konsumenterna kommer att prioritera bort - "derivatmäklare, hundfrisör, nagelskulptör, eventmakare och personlig tränare".

Igår kom fler negativa konjunkturtecken. Inköpschefsindex för eurozonens tillverkningsindustri föll till 49,0 i augusti, ned från 50,4 i juli och sämre än den preliminära siffran 49,7.
Både produktion och orderingång viker, visar index, som ger bilden av en lågkonjunktur som sprider sig från eurozonens periferi till de största ekonomierna: Tyskland och Frankrike.
Det är första gången sedan september 2009 som indexet faller under 50.

Även SILFs svenska inköpschefindex föll.
PMI-totalt sjönk till 48,7 i augusti jämfört med 50,1 i juni och innebär att indexet är utanför tillväxtzonen för första gången sedan maj 2009. Återhämtningen i svensk industri har därmed stannat upp och istället synes en konjunkturnedgång ha inletts Bilden av en väsentligt svagare industrikonjunktur jämfört med i våras framstår tydligt.
Läs också Fria tidningens intervju med Martin Saar, ordförande i föreningen Aspo Sverige, om den nya finanskrisen.

18 kommentarer:

 1. Jag tänker här på Abraham Maslow och hans behovstrappa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Behovshierarki

  SvaraRadera
 2. Man kanske skulle slå sig på att tillverka de spadar och hackor som ska ersätta våra traktorer när dessa stannar?

  SvaraRadera
 3. Jag har sedan ett antal år spått en renässans för yrken som håller redan tillverkade saker vid liv, t.ex. skomakare, reparatörer av olika slag, skräddare, osv. Behovet av dessa blev tydligt under finanskrisen då många helt plötsligt kom på att det var ju "förjäkla dumt att slänga och köpa nytt och dessutom är det billigare" och därmed gick till skomakarn och klackade om skorna igen. Så, skomakare nästa kanske?

  /EDK

  SvaraRadera
 4. Alltså, jag är inte hundra på att såna här enkla "Maslowska" försök att sortera verkligheten är helt relevanta. De första verksamheter som kom igång efter översvämningarna i New Orleans för några år sen var just pedikyr- och frisörfolket. Upprepade beskrivningar från olika krisområden beskriver just "smink" och "intimhygien" som de mest efterfrågade produktområdena, raskt följt av "kläder", och då avses tydligen modekläder snarare än avlagda nordkoreanska militäruniformer. När världen faller samman tycks det som om lite personlig komfort blir än mer uppskattat. Matt Savinar var inte så tokig när han sadlade om till astrologi.

  SvaraRadera
 5. Neoliberal Agenda2011-09-02 10:52

  Den trend vi kommer se de närmsta decennierna är att datorer kommer ta över mer och mer.

  Redan idag har de börjat konkurrera ut en hel del yrken, ex. typsättare, börsmäklare, telefonsupport, kassapersonal, sekreterare osv. Denna trend kommer fortsätta och alltmer avancerade yrken kommer kunna ersättas med system med artificiell intelligens.

  Kvar kommer det bli yrken som kräver avancerad motorik (som robotar ha svårt att klara av) och där mänsklig kontakt är en del av grejen, tex. personlig.

  SvaraRadera
 6. Jag tror att Flute och ni andra misstar er rejält här. I den framtid jag ser, utan centralbank och med guld och silver som de enda pengarna, så kommer folk att konsumera mycket mindre och ha mycket mindre pengar att röra sig med men samtidigt ha ett stort överflöd av tid. Utvecklad teknik kommer att göra att det inte behövs mycket arbete för att producera det folk behöver, till exempel mat och bränsle, och eftersom man inte kommer att behöva pengar till räntor behöver man inte arbeta för den sakens skull. Människors minskade arbetsbörda och ökade fritid kommer att föra med sig ett kraftigt uppsving för verksamheter såsom hundfrisör, nagelskulptör, eventmakare och personlig tränare, till låga priser. Derivatmäklarna kommer däremot gissningsvis att vara upphängda någonstans.

  Mvh Guldnisse

  SvaraRadera
 7. det finns större problem än krediter att fundera över :-(
  följ länken nedan:
  http://www.croatiantimes.com/news/General_News/2010-02-10/8836/Croat_scientist_warns_ice_a%20ge_could_start_in_five_years

  SvaraRadera
 8. Intimhygien avser väl speciellt toalettpapper. Finns ett exempel med en bosnier som kom över ett lastbilslass toapapper tidigt i kriget och fyllde stallet med. Han blev rik och levde väl i flera år på det.

  SvaraRadera
 9. Neoliberal Agenda: SL:s reseplanerare är ju ett sant teknikens under.

  SL: Vilken hållplats vill du resa från?
  J: Åkersberga
  SL: Oxberget, Ekerö.
  J: Njae...
  SL: Vilken hållplats vill du resa till?
  J: Östra station.
  SL: Östertorp, Färentuna.
  osv...

  SvaraRadera
 10. Nja, tjänstekulturen är väldigt olik i Skandinavien vs Centraleuropa.Har erfarenhet från Ungern men även Tyskland.Folk använder i högre grad tjänster jämfört med iss Skandinavier.Fast det är ju inte relaterat till tjänstemän utan snarare rent praktiska som trädgårsdmästare,frisörer, hudvård etc.Skulle inte alls bli förvånad om människor i framtiden i högre grad konsumerar tjänster a la välvård medan derivatmäklare,för att inte tala om alla kommunikationsfolk och PR, kommer att försvinna.

  /Eilertrules

  SvaraRadera
 11. Jag anser inte att frisörer och personliga tränare är tjänsteyrken till samma grad som tex helt meningslösa telefonförsäljare. Betänkt att vi hundratals år gått till barberare, skomakare osv. Idag är det kanske tom så att folk drar sig för att gå till frisören pga kostnaden, en kostnad som till hög grad beror på inflationen omfördelande effekt. Vem fasiken pröjsar för en rakning idag? Förr kostade sånt ingenting.
  Dom yrken som försvinner är de som är en effekt att vårt nutida finansiella system med låtsaspengar.

  Vi kan inte både arbeta mer och börja göra mer saker själva, det är så utvecklingen varit de senaste 60 år kanske, och det är därför vi är så knäckta idag.

  SvaraRadera
 12. Neoliberal Agenda2011-09-02 21:13

  J, dåliga program kommer det alltid finnas, men kolla in IBMs Watson som utklassar mänskligheten i Jepoardy. Den här typen av system kommer finnas i din mobil om 10 år.

  SvaraRadera
 13. Kul exempel Cornu och det hänger ihop med att människor inte gärna byter vanor. Ungefär halva mänskligheten är torkare som tycker att det är jätteäckligt att det finns människor som tar i bajset med fingrarna. Andra halvan av mänskligheten är tvättare som använder en liten skål vatten och tycker att det är jätteäckligt att det finns folk som smetar runt bajset med papper och låter det torka in.

  SvaraRadera
 14. Intimhygien säger ni, då är väl SCA ett givet val i den långsiktiga portföljen?

  SvaraRadera
 15. 00:46, om SCA skulle knoppa av Mölnlycke så man fick ett renodlat företag för dasspapper och annan intimhygien så hade det varit ett konjunktursäkert företag. Men SCA är tyvärr så mycket mer, och är därmed extremt konjunkturberoende.

  Magnus Redin, man behöver då tillgång till vatten och helst även tvål. Kan vara nog så svårt i en krigszon.

  SvaraRadera
 16. låter som yrkeskategorierna som skickades bort från en "döende" planet i liftarens guide till galaxen!

  SvaraRadera
 17. Men hallå när skall du släppa dina domedagsfantasier om ”evig nedgång” och annat trams. Att du och andra dysterkvistar försöker göra kopplingar till dagens konjunktur och ert hjärnspöke ”peak oil” gör det ännu mer förvirrande.
  Du eller ni har inte heller fattat att tjänstesektorn verkligen är en som kan växa utan att dra särskilt mycket resurser om några alls. Jämför spotify mot CD försäljning.

  SvaraRadera
 18. brodeur: Jag säger inte att det ska blir "evig nedgång", utan jag säger att det inte blir evig tillväxt.
  Det jag ser framför oss är däremot cirka ett decennium av ekonomisk depression orsakad av urblåsningen av den globala kreditbubblan - oberoende av peak oil eller ej så är skuldberget för stort.

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.