2009-04-22

AbitibiBowater i rekonstruktion

AbitibiBowater, en av världens största pappersmasseproducenter, ansökte om konkursskydd häromdagen. Jag nämnde dem i december, då de hotats av beslagtagna skogar i Kanada. Därmed drabbas en av Kanadas basnäringar hårt, då AbitibiBowater har cirka 11000 anställda i Kanada, varav 7500 i Quebec. AbitibiBowater har stora lån som de med sjunkande efterfrågan på papper inte lyckats betala av och nu har långivarna tröttnat. De har försökt sälja av skogsmark, stänga ner pappersbruk och även försökt öka sin export, men som väntat så har de inte klarat sig ändå.

Konkursen för bolaget med det lustiga namnet drabbar många orter i Kanada hårt, då de är den helt dominerande arbetsgivaren där. Kanske kan denna kris återuppväcka Quebecs självständighetssträvanden? Senast frågan var uppe till folkomröstning 1995 klarade sig Quebec kvar i unionen med bara en procents röstmarginal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.