2009-04-23

Rekordunderskott i brittisk budget

Den brittiske finansministern Alistair Darling lade igår fram en budget med det största underskottet någonsin, vilket kommer att kringskära hans möjligheter att komma med åtgärder mot krisen. Budgetunderskottet beräknas bli över 12% av BNP. Så sent som i november räknade Darling med endast 8% underskott. Prognoserna ändras snabbt, men man har ju börjat vänja sig vid det under den här krisen.

220 miljarder pund i statspapper behöver nu den brittiska staten ge ut för att finansiera årets underskott, vilket är 50% mer än förra årets rekord. Storbritannien riskerar därmed att gå en liknande väg som Östeuropa. Redan så har ju flera brittiska storbanker krisat ihop och behövt jättelika statsunderstöd för att överleva.

Darling förutspår att BNP krymper med 3,5% under 2009, för att sedan växa med 1,25% under 2010. Tyvärr stämmer detta inte med IMFs prognos, som är mer pessimistisk och gissar på 4,1% krympning 2009 och 0,4% krympning 2010.

Idag rapporterades också att arbetslösheten i Storbritannien gjorde en rekordökning i mars till hela 6,7%. För första gången på tolv år är nu över 2 miljoner arbetslösa.

För svensk del ska vi inte glömma bort att Handelsbanken tydligen har lånat ut en hel del i Storbritannien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.